Eduard Hellvig şi Carmen Dan, audiaţi de Comisia SRI. Ţuţuianu: „Doamna ministru a spus că a primit trei sms-uri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru controlul SRI i-a invitat, joi, pe şeful instituţiei, Eduard Hellvig, şi pe ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru a discuta despre violenţele din timpul protestelor din Piaţa Victoriei. Preşedintele Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu, a arătat că ministrul de Interne, Carmen Dan, a primti trei sms-uri din partea SRI, dar care nu conţineau informaţii suplimentare faţă de ceea ce ştia deja MAI.

UPDATE Preşedintele Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu: Am adresat directorului SRI o scrisoare în care am pus patru întrebări. Am adresat şi ministrului de Interne o scrisoare în care i-am solicitat să ne transmită o informare cu privire la manifestaţii. Avem un cadru normativ, legea 51 privind securitatea naţională, există Strategia naţională de siguranţă naţională. Am putut constata că, în acet moment, între SRI şi MAI există o colaborare foarte bună şi că această comunicare are intensitate maximă, la momentul acesta, se defăşoară la nivelul conducerii, în baza unor protocoale din anii anteriori. Am ajuns la concluzia că aceste protocoale trebuie îmbunătăţite. Avem de-a face cu o percepţie publică care nu coincide cu realitatea colabărării celor două instituţii. Au fost generate de declaraţiile făcute de persoane care au atoritatea pe care o au, în baza funcţiei pe care o au. Toţi membrii Comisiei au fost de acord că activitatea MAI s-a desfăşurat în limitele legii, că a fost coordonată eficient de toate instituţiile de conducere, că s-a reuşit izolarea elementelor negative din Piaţă. Din dezbateri, a rezultat că SRI şi-a îndeplinit atribuţiile care vizează acţiunile unor persoane cu activităţi extremiste şi au fost transmise informări beneficiarilor de informaţii, începând cu data de 2 februarie. Nu sutn elemente care să ne arate că au fost afectate unitatea, integritatea teritorială a României, sau activităţi care să afecteze statul român, care se circumscriu idee de securitate naţională. 

Al doilea subiect. În presa centrală, au fost publicate articole din care a rezultat că SRI nu a primit o opinie favorabilă din partea Curţii de Conturi legată de gestiunea bugetului şi că discuţia se poată cu privire la o suma de 300 milioane de euro. Tot bugetul înseamnă 300 de milioane de lei. Nu ar fi putut exista o o neregularitate cu tot bugetul. 

Întrebări

Doamna ministru a spus că nu a primit nicio informare din partea SRI?

Pe fond nu înseamnă nimic. Doamna ministru a spus că a primit nişte sms-uri. Au existat, sunt confirmate de ambele părţi. Comunicarea a fost amplificată la nivelul cel mai înalt. Beneficiarii au primit un număr important de informări.

Pe data de 1 februarie, a primit doamna ministru?

Doamna ministru a spus că a primit trei sms-uri. Există o percepţie publică. Preşedintele a acuzat ministerul de Interne. Ambele instituţii au confirmat, informaţii care nu au adus nimic în plus faţă de ce ştia şi Ministerul de Interne. Ceea ce trebuie reţinut este că cele două instituţii îşi fac treaba. SRI, când are lucruri consistente, are obligaţia să informeze factorii decidenţi. 

Pe 1 februarie, au existat informări?

Era normal pentru că protestele au continuat. Pe data de 1, am avut o situaţie excepţională, când unii violenţi au încercat să perturbe. Au fost membrii unor galerii de fotbal. Sunt 86 de peroane în cercetare penală. Există un număr comunicat de MAI care sunt în arest preventiv. 

Doamna ministru greşea când a spus că nu a primit informări?

Nu a spus asta. A fost confirmat de ambele părţi.

Deci a greşit doamna ministru?

Nu. 

Una din cele mai mari acuzaţii a fost că s-ar afla în spatele Pieţei Victoria. 

Directorul SRI a spus ferm că SRI nu are legătură cu aceste manifestări şi că nu va implica serviciul. A spus că serviciul a fost preocupat de prezenţa elementelor extremiste şi a analizat în ce măsură pot duce la activităţi de siguranţă naţională. Domnul Fota ar fi apreciat că războiul se duce între PSD şi noi. Rezultă că au tras concluzia că SRI ar fi implicat. Domnul Iulian Fota ar trebui să aibă, cel puţin abţinere, pentru că nu face decât să genereze suspiciuni privind activitatea SRI. Am întrebat care este statutul domnului Fota. 

Elemente străine implicate în manifestaţii?

Răspunsul a fost acela că, în limita atribuţiilor legale, monitorizează, are capacitatea de a apăra siguranţa naţională şi că nu există riscuri privind integritatea teritorială. 

Aţi vorbit despre informările dintre SRI şi MAI cu doamna ministru?

Discutăm într-un cadru formal. Toate discuţiile sunt consemnate în stenograme. Există o comisie de Apărare. Noi am invitat la discuţii şi am cerut o informare în contextul dat. Concluzia noastră este că MAI a acţionat corect. Apreciez că a fost o comunicare insuficientă, cel puţin, în prima parte între SRI şi MAI. 

UPDATE 12.40 Directorul SRI a plecat de la audierile din Comisia pentru controlul SRI. La ieşire, acesta nu a mai vrut să să discute cu presa, precizând că Adrian Ţuţuianu, şeful Comisiei pentru controlul SRI, va fi cel care va prezenta concluziile audierilor.  

UPDATE 11.50 La şedinţa Comisiei de control a activităţii SRI a ajuns şi ministrul de Interne, Carmen Dan. Aceasta a refuzat să facă declaraţii. 

FOTO Inquam

image

Şedinţa Comisiei a fost convocată de preşedintele ei, Adrian Ţuţuianu. El i-a trimis vineri o scrisoare cu patru întrebări directorului SRI, Eduard Hellvig, în legătură cu protestele de stradă. Una dintre întrebări vizează dacă s-a urmărit slăbirea puterii de stat sau înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului.Ţuţuianu a precizat că a primit un material din partea SRI pe acest subiect, la scurt timp după transmiterea scrisorii, material pe care a anunţat că membrii comisiei îl vor studia.

„Colaborarea instituţională între SRI şi MAI e făcută pe bază de protocol“, a precizat duard Hellvig la înainte de începere şedinţei. Întrebat dacă are vreun reproş şa adresa propriei persoane, Hellvig a răspuns tranşant: „Nu!“.

De asemenea, directorul SRI a subliniat: „Niciodată SRI nu va fi implicat politic în mandatul meu“. 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că SRI a informat un secretar de stat şi pe şeful Poliţiei cu privire la violenţele din stradă de săptămâna trecută, dar a spus ca informatiile transmise "prin SMS" nu semnalau riscuri privind violente iar mesajul nu a fost semnat.

„Acel SMS insemna un schimb operativ de informatii si nu era decat cu caracter generic. Aceasta situatie o putea analiza oricine care cunostea ca in apropierea Pietei Victoriei se desfasurau doua activitati sportive. Este un aspect pe care l-am luat si noi in calcul in cadrul sedintei operative pe care am desfasurat-o dimineata la sediul ministerului. Atat continea acest mesaj”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite