După eliberare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima decizie anunţată de Adrian Năstase imediat după ce a aflat că instanţa a hotărât să-l elibereze este de a rămâne pentru o perioadă în casă, departe de luminile publice. Este un gest contrariant, din moment ce Adrian Năstase a petrecut ultimele luni în interiorul zidurilor de la Rahova şi de la Jilava, iar tentaţia de a ieşi la rampă trebuie să fie copleşitoare.

Televiziunile, ziarele, blogurile şi tot ce înseamnă mijloace de informare în masă sunt avide să-l aibă pe Adrian Năstase live, să „dea” primele declaraţii ale fostului premier după ieşirea din închisoare. Cu siguranţă, cotele de audienţă ale celor care ar fi reuşit performanţa ar fi fost uriaşe.

Dar, pentru Adrian Năstase, recluziunea mediatică temporară este în avantajul său din perspectivă strategică. Retragerea măreşte suspansul şi menţine atenţia asupra unui eveniment, care, altfel, ar fi consumat rapid atenţia publicului. Fostul premier a găsit mijloacele de a se menţine în prim-plan pe toată durata detenţiei sale. În ciuda izolării fizice, a câştigat lupta mediatică, fiind prezent în mod permanent în spaţiul public. A scris în presă, a postat, a atras mereu atenţia asupra sa. Şi-a păstrat observaţia acidă, ironia şi sarcasmul, arme pe care le-a folosit din plin în bătăliile juridice ale eliberării sale condiţionate. 
Adrian Năstase iese din închisoare, dar nu cu imaginea unui infractor care a beneficiat, ca atâţia alţii, de prevederile reducerii pedepsei.

Imaginea sa publică a cunoscut de-a lungul anilor numeroase feţe. Adrian Năstase a fost „Arogantul”, şeful sfidător al unei guvernări pe care o vedea continuată de un glorios mandat prezidenţial. A pierdut în 2004 pentru că a devenit „Coruptul”, subiectul afacerilor „Tamara” , „Zambaccian” şi „Trofeul Calităţii”. Ulterior, contururile imaginii sale au căpătat forme de inspiraţie acvatică, Adrian Năstase transformându-se în „Peştele cel Mare” care trebuia prins în plasa luptei anticorupţie. Şi, după ani, a ajuns „Exemplul”, deţinutul de lux, premierul condamnat în premieră, dovada europeană că în România nimeni nu este mai presus de lege. În detenţie, Adrian Năstase a îmbrăcat haina „Condamnatului Politic”, victimă a regimului cu care s-a bătut şi, în cele din urmă, a câştigat o eliberare condiţionată la care avea dreptul.

Care va fi imaginea lui Adrian Năstase după întoarcerea acasă?

Revenirea sa în funcţii politice îi este blocată în prezent de interdicţia exercitării drepturilor electorale. Cu siguranţă, Adrian Năstase va reveni în spaţiul public. Experienţele prin care a trecut în ultimele luni i-au adus un capital cu care o poate lua de la capăt.

Pentru Victor Ponta şi pentru PSD nu va fi simplu să gestioneze reinserţia lui Adrian Năstase.


Dar pentru Victor Ponta şi pentru PSD nu va fi simplu să gestioneze reinserţia personajului Adrian Năstase. Şi aşa, puterea USL stă prost în afară din cauze multiple şi adunate în timp: scandalul plagiatului, suspendarea de astă-vară, declaraţiile neinspirate la adresa unor lideri europeni, ofensiva mediatică şi politică dusă de Traian Băsescu şi de susţinătorii săi la adresa majorităţii guvernamentale.

Pe plan intern, provocările sunt enorme pentru Victor Ponta şi USL. Reformele economice se lasă aşteptate, în timp ce populaţia vede cum se pierd locuri de muncă şi viaţa devine din ce în ce mai scumpă. În schimb, priorităţi au devenit revizuirea Constituţiei şi regionalizarea, obiective îndrăzneţe, dar care nici nu au efecte imediate şi nici nu prezintă garanţia că nu vor ieşi mai degrabă prost, decât bine.

Guvernarea Ponta şi PSD au nevoie de o minte lucidă şi mai ales negrăbită. A unui om care a avut timpul să mediteze în singurătate la modul în care puterea te poate trăda. Adrian Năstase poate fi un astfel de personaj. Dar îşi doreşte doar atât?

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite