Dragnea: Ceva nu e în regulă cu plecarea lui Tobă din Guvern. Cineva vrea ca rolul MAI să devină crucial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru de Interne, Petre Tobă FOTO Eduard Enea
Fostul ministru de Interne, Petre Tobă FOTO Eduard Enea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a lăudat pe fostul ministru de Interne, Petre Tobă, spunând că este un adevărat profesionist şi "tehnocrat", iar plecarea sa din Guvern ridică "bănuieli", pentru că în preajma alegerilor MAI este o instituţie importantă, dar devine "crucială" dacă este condusă de un ministru subordonat altor interese.

"Aici nu mai e senzaţie. Aici e ceva care nu mai e în regulă. Din câte îmi aduc aminte, s-au stabilit alegerile la 11 decembrie. MAI are un rol important. Nu crucial, e important. Numai dacă cineva vrea să facă ca acest minister să aibă un rol crucial, atunci face această schimbare. Dacă cineva vrea să-l facă crucial atunci are nevoie de un om 100% al lui", a spus Dragnea, la România TV.

Liderul PSD spune că îl cunoaşte pe Petre Tobă, pentru că a lucrat un timp îndelungat alături de el, şi îl ştie ca un foarte bun profesionst. "Parcă prea toate acum...", a spus Dragnea.

El a adăugat că a primit multe mesaje în ziua în care Petre Tobă şi-a dat demisia din Guvern, "din diverse medii", iar toţi care i-au scris au avut senzaţia că schimbarea sa din funcţie are conotaţii politice.

"Petre Tobă poate fi numit un profesionist, un tehnocrat, şi el a trebuit să plece din Guvern. Nu e în regulă. (...) Bănuiala e mult mai mare, nu e aşa complicat, e mai uşor să te gândeşti la asta (că a fost schimbat din motivaţii politice - n.r.)", a spus Dragnea.

Petre Tobă şi-a anunţat demisia joi seară, după ce DNA a cerut procurorului general al României să solicite preşedintelui încuviinţarea urmăririi penale în dosarul care priveşte activitatea DIPI favorizarea făptuitorului.

Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost supranumit "Limuzina” deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI a un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor.

Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru „asigurarea protecţiei demnitarilor”. Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite