Dragnea, acuzat că are prioritate în Parlament chiar şi în faţa Guvernului Ponta. Proiectul său privind defăimarea socială, aprobat de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Proiectul iniţiat de preşedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, privind „defăimarea socială“ a fost votat de plenul Senatului, la doar câteva zile de la înregistrarea sa. Liberalii acuză faptul că proiectele lui Dragnea au prioritate în faţa celorlalte, chiar şi în faţa celor iniţiate de Guvernul Ponta.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri, în contextul adoptării legii defăimării sociale în Senat, că este necesară o formă de protecţie a demnităţii umane. De asemenea, acesta a precizat că relaţiile sociale evoluează permanent, iar legile în vigoare pot fi depăşite.

„Nu trebuie decât să ne uităm în jurul nostru, în zilele noastre, să ne dăm seama că este nevoie de o formă de protecţie (a demnităţii umane - n.r.). (...) Relaţiile sociale evolueză permanent este greu să spui dacă un text de acum 10 ani mai corespunde unor nevoi de protecţie, în momentul actual", a declarat ministrul Justiţiei Robert Cazanciu, întrebat de ce mai era nevoie de o astfel de lege, în contextul în care există un act normativ care vizează discriminarea, potrivit agenţiei Mediafax.

Ministrul menţionat a precizat şi că dacă iniţiativa legislativă a lui Liviu Dragnea va genera „o dublă reglementare cu siguranţă cineva va semnala acest lucru“.

UPDATE Senatorii au votat, cu 53 de voturi „pentru“, 23 „împotrivă“ şi trei abţineri, proiectul de lege iniţiat de Dragnea care promovează toleranţa şi pedepseşte „defăimarea socială“.

Senatorul PNL, Marius Paşcan: Eu cred că proiectul legislativ pe care îl dezbatem astăzi este profund greşit. Noi încercăm să modificăm acte normative, legea educaţiei, legea audiovizualului, pentru că aşa şi-a imaginat cineva, că toleranţa se va impune cu forţa. Chiar a ajuns ura atât de mare încât nu mai putem convieţui unul cu celălalt? Românii au fost întotdeauna un popor tolerant. Nu au nevoie de legi.

Senatorul PNL Octavian Motoc: Nu este nevoie de lucruri forţate de modul acesta legislativ. Domnul deputat Liviu Dragne aîşi joacă rolul de lup singuratic. Candidează de unul singur la preşedinţia partidului şi vine cu o iniţiativă legislativă semnată doar de domnia sa. Eu mă aştept de la doamna Andronescu să protesteze şi acum şi să spună că nu este normal ca cineva să ceară să modifice programe. Este o lege eberantă, care nu are ce să caute. Noi ne opunem unei asemenea iniţiative.

Senatorul PSD Cristian Dumitrescu: Mie mis e pare de-a dreptul ruşinos la ce asist astăzi în Senatul României. Când am discutat despre o iniţiativă legislativă a unui coleg al nostru prin prisma calităţii acestui? Nu intervin pentru că domnul deputat Dragnea este preşedintele partidului din care fac parte. Indiferent cine a fi fost autor, nu pot să accept modul pentru care se fac astfel de referiri la persoană pentru prima dată. Un atac la persoană cum s-a făcut nu califică cu nimic modul nostru de a gândi în Senat despre proiectele de legi. O să vă spun de ce a fost adus mai sus pe ordinea de zi. Aşa cum se vede şi din expunerea de motive, este vorba despre o instituţie care nu o privim ca una punitivă. Când vorbim despre această instituţie în domeniul combaterii discriminării vorbim că această instituţie crează cadru, politici, nu pentru a sancţiona intoleranţa. Poporul român nu a fost niciodată un popor intolerant. Uitaţi-vă în jur! Este oportun! Priviţi că avem o intoleranţă care a caracterizat multe ţări. Este un proiectd e lege care onoreaxă Senatul României.

Senatoru UNPR Şerban Mihăilescu: În România, instituţiile se creează prin lege organică.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu: Nu putem să nu constatăm că am devenit o societate din ce în ce mai puţin tolerantă şi mai agresivă. Pentur a încerca săe chilibrăm lucrurile, mi se pare că este binevenită o asemenea iniţiativă. Am fi amendat câteva articole din ea.

„La punctul doi pe ordinea de zi se află un proiect iniţiat de deputatul Liviu Drganea. Termenul de adoptare tacită este 23 decembrie. Toate celelalte au termen de adoptare tacită înainte de data de 23 decembrie. De ce la punctul 2 este roiectul domnului Dragnea> Proiectul domnului Dragnea este mai important decât de numeroasele proiecte ale Guvernului Ponta, plasate după proiectul domnului Dragnea? Probabil PSD este mai important decât Guvernul. Solicit o explicaţie Biroului Permanent“, a spus senatorul PNL Puiu Hasotti.

Vicepreşedintele Senatului, senatorul PSD Ioan Chelaru, a recunoscut, tacit, că liberalii au dreptate. „Să nu se mai întâmple şi să fie în ordine cronologică“, a spus Chelaru.

Potrivit proiectului de lege depus de social-democratul Liviu Dragnea, prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SISA”.

Defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2000 la 60.000 lei, dacă vizează un grup social, potrivit proiectui de lege depus.

Specialistul în comunicare politică, profesorul Sorin Bocancea, spune că propunerea legislativă naşte câteva interpretări, cel puţin, în ceea ce priveşte o categorie socială. „Apare categoria „apartenenţă politică” strecurată printre trăsăturile de gen. Este apartenenţa politică o trăsătură de gen precum etnia, rasa, orientarea sexuală sau infestarea cu HIV/SIDA? Să luăm exemplul iniţiatorului legii! Simte domnul Dragnea că pesediştii sunt o rasă, o etnie sau un cult? Cu ce este mai gravă apelarea „măi... pesedistule!” decât iliesciana „măi... animalule!”? Când Mazăre a fost interpelat de către Ion Iliescu, el nu putea să scape de condiţia de animal, aristotelician vorbind, fiindcă o avea de la natură““, crede Sorin Bocancea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite