DOSTA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Cioloş e un tip foarte mişto. Sper din tot sufletul ca politicienii care vor fi aleşi în decembrie să îi semene cât mai mult şi bunul simţ, decenţa şi tactul pe care acesta le-a promovat în ultimul an să devină o obişnuinţă în mediul politic românesc.

Nu pot însă să nu remarc distanţa foarte mare dintre imaginea publică şi acţiune atunci când vorbim de politicile de incluziune şi de combatere a inechităţilor pentru romi.  Dacă în spaţiul public avem poze cu domnia sa purtând tricoul campaniei DOSTA (traducere: Ajunge), campanie prin care se luptă împotriva formelor de discriminare specifice  împotriva romilor (numită generic anti-ţigănism), în realitate guvernul pe care îl conduce nu a pus în practică nicio măsură care să şi transforme această intenţie în realitate. Strategia naţională pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor nu a fost bugetată nici sub coordonarea sa, manifestările evident rasiste din 8 aprilie a.c nu au avut parte nici de ajutorul, nici de campania promisă, iar instituţiile relevante pentru problematica romă (ANR şi CNCR) nu au beneficiat de reforma instituţională necesară eficientizării muncii lor şi nici de sprijinul politic-administrativ solicitat. 

Prim-Ministrul Dacian Cioloş este cel care a fost prezent, oferind un discurs excelent,  în data de 20 februarie a.c, la acţiunea organizată de Punctul de contact pentru romi din Guvernul României, Agenţia Naţională pentru Romi (ANR) şi Centrul Naţional de Cultură a Romilor (CNCR) cu ocazia celebrării a 150 de la dezrobirea romilor din Principatele Române. Chiar dacă atunci a vorbit despre nevoia de a dezvolta campanii de promovare a modelelor de incluziune/succes din interiorul comunităţii şi de combatere a prejudecăţilor, realitatea politicilor sociale promovate de guvernul aflat sub bagheta domniei sale nu a pus nimic din cele mai sus amintite în practică.

A nu se aduce în discuţie alocarea financiară de pe proiectele cu finanţare europeană (axa 4.1), pentru cel puţin 2 motive: 1. Intervenţia pentru incluziunea romilor este un obiectiv ,,impus” de UE şi este menţionat în acordul de parteneriat 2013-2020 şi 2. Voinţa solidă a  guvernului se arată în momentul în care din bugetul de stat se alocă resurse pentru proiecte reale care să vizeze un obiectiv asumat şi nu se foloseşte exclusiv alocarea financiară oferită de diverşi donori internaţionali.

Am înţeles că domnul Cioloş, în calitatea domniei sale de prieten al unui prieten comun, a donat jucării, haine şi dulciuri în perioada sărbătorilor de iarna pentru nişte puşti din Ferentari. Un gest frumos care ar trebui marcat ca atare şi pentru care trebuie să facem reverenţa cuvenită. Dacă avem însă în vedere funcţia administrativ-politică deţinută de dumnealui, nu putem să nu vedem că acţiunea sa este cel puţin incompletă, dacă nu poate fi chiar considerată de ca fiind una de imagine. Am prefera să anunţăm copiii din astfel de comunităţi uitate de guverne şi care trăiesc în cruntă sărăcie şi (auto)excluziune, că vor avea parte de educaţie de calitate, de un mediu incluziv în şcoala şi în societate, ci statul va promova toleranţă zero faţă de orice formă de discriminare şi va oferi suport real pentru asigurarea echităţii. Jucăriile şi pachetul de haine ne pot ajuta conştiinţa şi imaginea însă nu pot genera acţiunea de rupere a cercului vicios al sărăciei şi nici nu pot ţine locul educaţiei de calitate, inclusiv interculturale, atât de necesare în spaţiul românesc.

Îmi pare rău să constat că în ciuda asumării unor acţiuni care pot genera o imagine de roma-friendly, cel puţin atunci când vorbim despre viziunea, suportul şi investiţiile în politicile de incluziune ale romilor, domnul Cioloş nu diferă cu nimic de ceilalţi prim-miniştri pe care i-am avut în ultimii ani: declaraţii mişto, lucrat cu prieteni şi acţiune reală aproape spre zero.

Mi-aş dori ca viitoarele dumnealui acţiuni în acest domeniu să mă contrazică. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, promit să ajut cu tot ceea ce pot. Pana  atunci zic DOSTA!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite