DOCUMENT Cum vrea să reformeze Cioloş administraţia publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş şi-a propus ca în mandatul său să aibă loc reform administraţiei publice. FOTO ediafax
Dacian Cioloş şi-a propus ca în mandatul său să aibă loc reform administraţiei publice. FOTO ediafax

Prim-ministrul României, Dacian Cioloş, a prezentat de luni, pe scurt, o variantă de lucru a principalelor idei de reformă a administraţiei publice. Liderul de la Palatul Victoria a invitat partidele la începerea dezbaterii publice şi prezentarea de puncte de vedere pe această temă.

„România nu se poate moderniza fără o reformă a administraţiei publice locale şi centrale. Degeaba avem proiecte de dezvoltare economică cu potenţial dacă nu avem o administraţie publică în măsură să dubleze acest proiect de dezvoltare economică“, declara Cioloş de la tribuna Parlamentului.

Cioloş a propus şi trei scenarii privind funcţionarea administraţiei în ceea ce priveşte resursele umane: „În primul scenariu propunem ca pe lângă nivelul de demnitar să integrăm în această categorie şi prefecţii şi subprefecţii.Asta înseamnă că prefecţii şi subprefecţii vin alături de categoria miniştrilor şi secretarilor de stat. Adică, vin cu Guvernul, pleacă cu Guvernul”, a declarat liderul de la Palatul Victoria.

Al doilea scenariu, „puţin mai provocator. Prespupune a realităţii de facto în modul în care se face real recrutarea pe posturi de conducere dar cu intrducerea unor reguli transparente şi obiective. Coborârea numirilor nu doar la nivelul miniştrilor, secretarilor de stat, prefecţilor, ci şi la directori de deconcentrate şi agenţii“, a subliniat Cioloş

Al treilea scenariu: „Un status quo îmbunătăţit. Rămâne legislaţia de acum, cu nivel politic la ministru şi secretar de stat, air de la prefecţi rămân înalţi funcţionaru publici şi mai jos simpli funcţionari publici“, a adăugat premierul.

Prezentăm mai jos direcţiile strategice de reformă a administraţiei publice:

image
image
image
image
image
image
image
image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite