Cronica suspendării lui Cristian Preda din PDL ; „Vă rog, nu fiţi bolşevici!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda şi Teodor Paleologu, un tandem cu greu agreat de conducerea PDL Foto: Eduard Enea
Cristian Preda şi Teodor Paleologu, un tandem cu greu agreat de conducerea PDL Foto: Eduard Enea

Democrat-liberalii s-au reunit sâmbătă în Consiliul Naţional de Coordonare şi au oficializat suspendarea lui Cristian Preda din partid pentru o perioadă de şase luni, cu 345 de voturi „pentru“ şi 182 de voturi „împotrivă“. Singurii care l-au susţinut au fost Teodor Paleologu şi, voalat, proaspătul prim-vicepreşedinte al PDL Cătălin Predoiu, care i-a cerut să nu plece din partid.


Delegaţii PDL s-au strâns sâmbătă la Palatul Parlamentului pentru două decizii arzătoare: suspendarea lui Cristian Preda şi înscăunarea lui Cătălin Predoiu. În cazul fostului ministru al Justiţiei lucrurile au decurs previzibil, desemnarea lui Predoiu în funcţia de prim-vicepreşedinte fiind votată cu o majoritate covârşitoare, 552 de voturi „pentru“ şi doar opt „împotrivă“.

De cealaltă partea, suspendarea lui Cristian Preda din PDL pentru o perioadă limitată de timp a aprins din nou spiritele în interiorul partidului. Şedinţa a fost tensionată încă de la început, când Gheorghe Flutur, secretarul-general al PDL, a anunţat ordinea de zi în care era trecută şi suspendarea lui Preda. Singurul care a votat împotrivă a fost Teodor Paleologu, care, de altfel, a urmărit şedinţa de lângă Cristian Preda. Apoi, de la tribună, europarlamentarul a rostit un discurs tăios şi a pus din nou tunurile pe Vasile Blaga.

“Vă rog, nu fiţi bolşevici!”

„În reuniunea de astăzi sunt ameninţat cu o suspendare. Este vorba despre un act profund nedrept. Motivul este criticarea în public a lui Vasile Blaga. Am dreptul să ştiu ce decizie nu am pus în aplicare. Nu mi s-a dat un exemplu: Când am acţionat împotriva intereselor PDL?”, şi-a început Preda discursul. „Vă rog, nu fiţi bolşevici. Vasile Blaga nu va fi mai credibil dacă mă sancţionează pe mine cu ajutorul dvs“, au fost cuvintele care au stârnit aplauze şi chiar mici urale: „Bravo, Bravo“!, s-a auzit dintr-o parte a sălii.

Apoi, Cristian Preda le-a sugerat democrat-liberalilor că nu se va mai întoarce în partid dacă se va vota suspendarea lui. „Dacă se va aproba, nedreptatea va fi insuportabilă, mi-e teamă că în acest caz ne despărţim şi că va dura mai mult de şase luni până să ne regăsim“, au fost ultimele cuvinte ale lui Preda pentru membrii CNC.

De la prezidiu, Vasile Blaga nu a părut impresionat de discursul europarlamentarului. „Dumneavoastră nu aţi fost nicio oră în campanie, din poziţia de prim-vicepreşedinte al partidului. Nu ne-aţi ajutat. Nu trebuie să ameninţaţi partidul că, dacă ia o decizie, plecaţi! Doar ştie că plecaţi“, a fost replica lui Blaga. Mai mult, „Buldogul“ a ţinut să-i reamintească lui Cristian Preda că l-a susţinut atunci când unii membri au cerut direct excluderea sa. „Domnul Preda ar trebui să-mi mulţumească, pentru că Biroul Permanent a vrut să-l excludă“, a spus, ameninţător, Blaga.

„Preda -Out, Predoiu- In“

Fostul minsitru al Culturii, Teodor Paleologu, a fost singurul care nu a ezitat să-l susţină pe Cristian Preda. „Constat şi eu stilul comunist inconfundabil al rechizitoriului împotriva lui Preda. Mai grav decât o nedreptate este o mare o greşeală politică. Ne paşte diviziunea dreptei, nu făceţi această greşeală politică: Preda- out, Predoiu - in. Mi se pare o manevră puerilă“, a avertizat Paleologu.

Imediat a luat cuvântul o doamnă, Daniela Nicolescu de la sectorul 6, aşa s-a prezentat, care a ţinut să-l muştruluiască pe Cristian Preda. „Nu accept să fiu jignită de un domn care nu ştie ce înseamnă organizarea. Eu voi vota pentru suspendare pentru că aşa mi se pare corect“, a spus, ferm, doamna. Pe holuri, se auzeau şi alte voci care doreau „decapitarea“ lui Preda. „I-am dat funcţii, l-am cocoţat acolo, sus, şi, acum, se ridică împotriva partidului. Trebuie suspendat“, spunea cu voce tare un domn.

„Dragă Cristi, te rog, rămâi aici“

În sală, la microfon a urmat Cătălin Predoiu, care i s-a adresat mai întâi lui Preda. „Dragă Cristi, îţi spun: PDL este soluţia! Poate că nu este totul perfect. Poate că s-au făcut greşeli, dar, te rog, rămâi aici. Încearcă să schimbi“, au fost cuvintele care au smuls ropote de aplauze. „Am venit aici să facem din PDL un învingător. Dragă Toader, vă propun o formulă win-win, nu in-out”, a fost mesajul lui Predoiu pentru Preda şi Paleologu.

La final, Vasile Blaga şi-a domolit discursul şi a lăsat o portiţă deschisă pentru reîntoarcerea lui Cristian Preda în partid. „Îmi pare rău că a trebuit să-l suspendăm pe Cristi din partid pentru o perioadă de şase luni, din care au trecut deja două. Dacă va dori şi dacă se va comporta ca atare, îl vom reprimi cu drag“, a conchis Blaga.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite