Corespondenţă. Iohannis a primit la Berlin „Ordinul Sfântului Gheorghe“, într-o ceremonie amânată în februarie din cauza OUG 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decernarea Ordinului „Sfântul Gheorghe” de către domnul Hans-Joachim Frey, Directorul artistic şi Preşedintele Balului Operei ,,Semper’’ din Dresda FOTO Facebook Klaus Iohannis
Decernarea Ordinului „Sfântul Gheorghe” de către domnul Hans-Joachim Frey, Directorul artistic şi Preşedintele Balului Operei ,,Semper’’ din Dresda FOTO Facebook Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, marţi, la Berlin, Ordinul Sfântului Gheorghe, acordat de Balul Operei "Semper" din Dresda, într-o ceremonie care a fost amânată iniţial în februarie, din cauza protestelor din România. Şeful statului a spus că nu a putut pleca atunci din ţară, pentru că avea o "datorie morală" de a-i susţine pe manifestanţii care au apărat statul de drept.

UPDATE Prezent la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului şi expulzării organizată la Muzeul Istoric German din Berlin, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut o alocuţiune, şeful de stat român fiind primul demnitar străin invitat să ţină prelegerea principală cu această ocazie. 

Pe lângă repere istorice, preşedintele a vorbit şi despre problematica discursului discriminatoriu tot mai accentuat şi mai dur, în contextul unei migraţii aflate în creştere. Potrivit şefului de stat, fenomenul migraţiei ridică încă probleme mari întregii comunităţi internaţionale şi sigura şansă de a-i face faţă este să învăţăm din lecţiile trecutului.

Preşedintele a subliniat că România acordă o atenţie deosebită  soluţionării crizei refugiaţilor din prezent şi a stabilizării zonelor de conflict pentru a face posibilă relocarea refugiaţiilor.

„România contribuie la eforturile de relocare a migranţilor şi are un rol substanţial în consolidarea capacităţii operaţionale a FRONTEX şi a Biroului European de Sprijin pentru Azil. Găzduim la Timişoara, un Centru de Tranzit în Regim de Urgenţă - primul de acest tip din lume. El are ca scop găzduirea temporară a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională, până la finalizarea procedurilor de relocare către o ţară de şedere permanentă”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la Berlin.

În ultimii 12 ani, acest Ordin a mai fost acordat unor personalităţi culturale, precum actorii Gerard Depardieu şi Roger Moore, dar şi unor politicieni precum Manuel Barroso, Jean Claude Juncker, Vladimir Putin şi ultimilor doi preşedinţi germani.

„Sunteţi apreciat pentru că sunteţi un om onest, care ascultă cu atenţie, care cântăreşte lucrurile, care vrea să convingă şi care ia decizii pragmatice. Aţi demonstrat şi că în condiţii dificile vă asumaţi răspunderea. (...) Aţi fost ales pentru că aţi vrut să puneţi în prim plan ţara dumneavoastră", a spus Frey.

Preşedintele Iohannis a spus că primeşte cu mare plăcere acest ordin, dedicându-l prieteniei româno-germane, dar şi poporului român şi României. El a explicat că nu a putut fi la Dresda în februarie pentru a primi distincţia din cauza situaţiei din ţară.


 „Pe 3 februarie nu am putut participa la seara de gală de la Dresda, dar am avut motive întemeiate. Concetăţenii mei au protestat în acele zile. Statul de drept şi democraţia au fost apărate prin aceste demonstraţii. Eu am simţit că este datoria mea morală să fiu alături de ei", a afirmat şeful statului.

Distincţia a fost acordată la Ambasada României din Berlin, în prezenţa ambasadorului Emil Hurezeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, luni, la Berlin, cu cancelara Angela Merkel despre criza politică de la Bucureşti, subiect abordat şi de jurnaliştii germani. Şeful statului a dat asigurări că, în ciuda divergeţelor din PSD, România rămâne o ţară stabilă. De remarcat familiaritatea cu care Iohannis i s-a adresat cancelarei, în limba germană: „Dragă Angela“. De asemenea, Iohannis a pledat pentru o relaţie puternică SUA - UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite