Cioloş refuză difuzarea interviului de la TVR la o altă dată: Este regretabil! Irina Radu a convocat Comitetul Director

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş nu doreşte ca interviul înregistrat la „Viaţa Satului“ să fie difuzat la o altă dată decât cea stabilită, de 27 noiembrie.

UPDATE Irina Radu, preşedinte - director general al Televiziunii Române, a declarat pentru News.ro că a convocat marţi Comitetul Director, pentru a elabora un răspuns oficial, după ce prim-ministrul Dacian Cioloş a cerut ca interviul acordat TVR1 să nu mai fie difuzat.

„Premierul Dacian Cioloş se pronunţă categoric împotriva difuzării interviului la o altă dată, alt interval orar sau alt canal al SRTV în afara celor agreate cu realizatorul emisiunii înainte de înregistrarea interviului, adică 27 noiembrie 2016, ora 10:45 pe canalul TVR 1 în cadrul emisiunii "Viaţa satului. Prim-ministrul Dacian Cioloş nu autorizează difuzarea interviului într-un spaţiu de dezbatere electorală al nici unui partid având în vedere că scopul şi conţinutul interviului au fost exclusiv subsumate interesului cetăţenilor cu privire la politicile publice şi acţiunile Guvernului în domeniul agricol şi nu vizează în nici un fel campania electorală, partide sau oameni politici“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Şeful Executivului arată că informaţiile din interviu nu vor mai fi actualizate la momentul difuzării. „În cadrul interviului acordat, premierul a menţionat o serie de informaţii de interes pentru fermieri şi a punctat rezultate la zi, raportate până la momentul înregistrării interviului. Ori, transmiterea cu aproximativ trei săptămâni mai târziu a interviului ar necesita actualizarea unor informaţii cuprinse în respectiva înregistrare.  În spiritul deontologiei profesionale şi din respect fata de dreptul telespectatorilor la o informare corectă şi completa, vă solicităm să luaţi în considerare aceste argumente şi din acest moment să nu difuzaţi pe canalele SRTV sau pe alte canale online interviul acordat cu bună credinţă de prim-ministrul Dacian Cioloş, la solicitarea TVR, pe 23 noiembrie“, se mai arată în sursa citată. 

„Este regretabil faptul ca SRTV a schimbat condiţiile de difuzare a interviului după înregistrare, având în vedere că între timp nu au intervenit alte elemente care să modifice contextul în care a fost realizat interviul“, conchide Guvernul. 

„Ne întoarcem la vremurile de tristă amintire“

Dorina Rusu şi Valentin Jucan, doi dintre membrii CNA, au reacţionat după ce TVR a amânat pe ultima sută de metri un interviu cu primul-ministru Dacian Cioloş, ce urma să fie difuzat în ediţia de duminică a emisiunii „Viaţa Satului“. Vă prezentăm în continuare declaraţiile celor doi.

„Ne întoarcem la vremurile de tristă amintire“

Dorina Rusu consideră că hotărârea conducerii editoriale a televiziunii poate fi asimilată unui act de cenzură şi a anunţat că va cere în următoarea şedinţă a instituţiei o întâlnire cu conducerea TVR pentru clarificarea situaţiei. „Decizia conducerii TVR de a opri difuzarea interviului cu premierul Dacian Cioloş în emisiunea «Viaţa satului» ne întoarce la vremurile de tristă amintire din ianuarie 1990, când acelaşi TVR, subordonat FSN, nu putea să transmită reportaje de la mitingurile opoziţiei «pentru că era ceaţă». Ca membru CNA, voi cere în următoarea şedinţă o întâlnire cu conducerea TVR pentru clarificarea acestei situaţii, care poate fi asimilată, în opinia mea, unui act de cenzură“, a transmis Dorina Rusu, citată de News.ro.

„O situaţie fără precedent: domnul Cioloş nu candidează, dar e pe afişe“

Amintim că Televiziunea Română a amânat difuzarea unui interviu cu Dacian Cioloş la „Viaţa Satului“, anunţul fiind făcut cu doar o jumătate de oră înainte de începerea emisiunii. Interviul înregistrat ar fi trebuit să fie difuzat duminică, de la ora 11.00, însă conducerea editorială a TVR s-a răzgândit, invocând drept motiv campania electorală în plină desfăşurare şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice. Întregul comunicat al TVR poate fi citit aici.

Pe de altă parte, oficialii TVR propun difuzarea interviului fie după campanie, fie pe spaţiul electoral al TVR sau pe platforma video TVR+, însă surse din Guvern au declarat pentru agenţia de presă News.ro că premierul refuză categoric ultimele două variante, întrucât în cadrul interviului au fost discutate teme exclusiv agricole.

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a declarat luni, în urma audierii la Parlament a Irinei Radu, preşedintele-director general al TVR, că decizia conducerii televiziunii publice a fost un act de cenzură „făţişă“ şi că atât el, cât şi colegii săi care candidează şi vor fi aleşi în viitoarea legislatură vor propune demiterea actualei conduceri a Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Irina Radu a declarat că nu a fost vorba despre un act de cenzură, întrucât difuzarea înregistrării nu a fost interzisă, ci amânată, dar şi că discuţia cu membri ai Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor a fost una constructivă.

Irina Radu a adăugat că este necesară modificarea legislaţiei privind tratamentul personalităţilor în campania electorală. „Cred că ne-am dat cu toţii seama, şi domnii parlamentari, şi noi, că trebuie schimbată legislaţia privind tratamentul personalităţilor în campania electorală. Şi cred că este un plus. Din punctul meu de vedere, ar trebui făcute precizări mult mai clare, pentru că această situaţie a domnului Cioloş este fără precedent – nu candidează, dar se află pe afişe, în spoturi, şi tot ce am zis în comunicat“, a mai spus preşedintele TVR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite