Ce legi restante moşteneşte noul  Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorări salariale, eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, un cadru legislativ permisiv pentru fumători, conversia creditelor în franci eveţieni, pensii speciale pentru alte categorii sunt cele mai importante legi care au rămas în aer în precedentul Parlament şi care vor trebui soluţionate definitiv de actualul Legislativ. Aleşii promit că reiau şi marile proiecte eşuate: revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea.

Precendentul Parlament a lăsat moştenire o serie de legi care au născut mari controverse în spaţiul public. Unele proiecte au fost pasate dinspre Preşedinţie spre Parlament, altele aşteaptă să fie puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Imunitatea lui Eugen Bejinariu. Printre primele voturi pe care le vor acorda noii deputaţi va fi cel asupra cererii DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Eugen Bejinariu, reales deputat pe listele PSD. Solicitarea a venit în plină campanie electorală, iar deputaţii nu au putut să strângă cvorumul necesar pentru a supune la vot urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu. Din raţiuni electorale, PSD i-a cerut demisia în campanie electorală. Cu alegerile câştigate şi cu o majoritate confortabilă în Camera Deputaţilor, PSD ar putea acum să-l salveze pe Bejinariu.

Eliminarea celor 102 taxe nefiscale. Atacată de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională (CCR), legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale a fost declarată constituţională. Cu toate astea, şeful statului a retrimis-o, spre reexaminare, în Parlament, cu observaţia că eliminarea taxei TV şi a radioului public nu a fost dezbătută suficient. Preşedintele PSD Liviu Dragnea, care deţine majoritatea parlamentară, a anunţat că decizia lui Iohannis de a trimite legea, spre reexaminare, nu înseamnăd ecât o amânare, PSD urmând să o readopte.

Majorările salariale din Sănătate şi Educaţie. Declarate constituţionale de către CCR, proiectul PSD prin care se majorează cu 15% salariile în Educaţie şi Sănătate se află la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Chiar dacă Iohannis va trimite cerere de reexaminare asupra legii, PSD  a anunţat că îşi va ţine promisiunea făcută în campanie, deşi măsua pune presiune asupra deficitului bugetar.

Conversia creditelor în franci elveţieni. Legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie, însă nu a apucat să intre în vigoare pentru că Executivul, de data aceasta, a contestat-o la Curtea Constituţională, iar aceasta din urmă a amânat emiterea unei decizii până în data de 18 ianuarie 2017.  Legea a fost puternic contestată de bănci şi se referă la conversia creditelor din franci elveţieni în lei la cursul din momentul contractării împrumutului, care ar da posibilitatea celor vizaţi să îşi convertească împrumutul la un curs de aproximativ 1,8 — 2 lei/franc (curs valabil în perioada 2006 — 2008), la jumătate faţă de cotaţia actuală, de peste 4 lei/franc.

Pensii speciale. Personalul profesionist de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă, personalul din Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi personalul didactic din învăţământul preuniversitar ar putea beneficia de pensii speciale. Pentru personalul de pe ambulanţă, peste 80 de parlamentari au vrut crearea unui regim special având în vedere că îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase.În cazul profesorilor,  parlamentarii invocă „stresul“, „uzura psihică şi fizică“ la care sunt supuşi, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale. PSD a promovat un proiect de lege prin care personalul de specialitate al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să aibă dreptul la pensie de serviciu, la fel ca aleşii din Parlamentul României.Cele trei proiecte de lege se află în stadia diferite în Parlament

Lege mai blândă pentru fumători. După ce au votat o lege care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise, aleşii şi-au dat seama că legea este mult prea restrictivă cu fumatorii. Aşadar, mai mulţi parlamentari au iniţiat un proiect de lege care redefineşte spaţiul public închis, astfel încât să se permit fumatul la terase, dar şi posibilitatea localurilor de a amenja camere special care să servească exclusiv fumatului. Fumător, Liviu Dragnea este un susţinător al modificării legii, însă a amânat votarea pentru după alegeri pentru că nu reuşit să evalueze impactul electoral.

Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Actuala legislaţie penală a intra în vigoare la 1 februarie 2014. De atunci, mai multe articole au fost declarate neconstituţionale, unele fiind modificate prin ordonanţă de urgenţă, deşi era treaba Parlamentului să o facă. Printre proiectele controvesate se numără cele semnate de Marius Manolache, deputat PSD şi finul lui Victor Ponta, care a încercat să îngreuneze procedura arestului preventiv.

Revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizare. Cele mai mari proiecte eşuate ale USL, revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizareasunt promise, din nou, de către totţi liderii politici.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite