Cât sunt de „specialişti“ membrii Comisiei Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Adevărul" a analizat CV-urile membrilor Comisiei speciale care va dezbate proiectul de lege privind Roşia Montană din perspectiva studiilor pe care le-au absolvit. Cei mai mulţi aleşi nu au nici în clin, nici în mânecă cu problemele de mediu.


Darius Vâlcov, senator PSD

Preşedintele Comisiei, Darius Vâlcov, a fost primarul Slatinei timp de opt ani, după ce, în prealabil, a fost director de bancă. Vâlcov stă foarte bine la capitolul studii, însă nu are legătură directă cu mediul. A absolvit ASE-ul şi Facultatea de Drept la Spiru Haret şi are un doctorat în economie.

valcov


Gheorghe Emacu, deputat PSD

Absolvent de studii militare, Gheorghe Emacu a făcut şi Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti (1987-1992). În perioada 2010-2012, Emacu a fost secretar de stat în MAI, iar între 2003 şi 2004  a ajuns la apogeul politic, după ce a fost numit ministru delegat pentru Administraţie Publică.

image

Florin Iordache deputat PSD

Secretarul Comisiei, Florin Iordache, şi-a făcut studiile la Craiova. A absolvit mai întâi Facultatea de Mecanică, din cadrul Universităţii Craiova, iar în 2002 şi-a obţinut licenţa în Drept. Parlamentar cu state vechi, Iordache este unul dintre specialiştii PSD pe probleme juridice. De asemenea, şi-a dat doctoratul în relaţii economice internaţionale.

florin iordache

Toni Greblă, senator PSD

image

Este de profesie jurist, absolvent al Facultăţii de Drept - Universitatea Bucureşti (1978).  A condus judeţul Gorj înainte şi după Revoluţie ca secretar şi prefect (1990-1993), apoi a trecut la faza internaţională: prim-secretar  la Misiunea României pe lângă Oficiul European al Naţiunilor Unite din Geneva (1993-1997).

Ioan Chelaru, senator PSD

ioan chelaru

A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie (1972-1976) şi Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi. Are doctorat în ştiinţe juridice şi a mai absolvit Colegiul Naţional de Apărare, instituţie prin care au trecut majoritatea politicienilor (2006). Şi-a început cariera ca avocat în Baroul Neamţ.


Ioan Dîrzu, deputat PSD

image

Este de profesie medic veterinar, dar are şi o bogată experienţă în calitate de manager şi de consilier judeţean. Este deputat de Alba şi reprezintă, în Parlamentul României, locuitorii Colegiului 5, Apuseni-Teiuş, colegiu ce cuprinde şi localitatea Roşia Montană. Se află la primul mandat de parlamentar.


Viorel Ştefan, deputat PSD

image

Este de profesie economist, având un doctorat în economie pe care l-a obţinut la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi. Din 1980 a fost angajat la NAVROM Galaţi, unde a urcat pe scara ierarhică până la funcţia de preşedinte. În anul 1996  intră în politică, iar acum este vicepreşedintele Comisiei pentru buget.

Gabriela Firea, senator PSD

gabi firea

Gabriela Firea a lăsat pupitrul ştirilor şi a intrat în politică anul trecut, obţinând un loc în Parlament. Firea este absolventă de Litere, dar a urmat şi două cursuri postuniversitare în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. În prezent, este membru în Comisia de Cultură şi Media de la Senat.

Andrei Gerea, deputat PNL  

image

Vicepreşedinte al Comisiei din partea PNL, Gerea a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul ASE. A fost, pe rând, electronist, director comercial, respectiv director de sucursală la Banca Ţiriac din Piteşti (2002-2004). În prezent, este liderul grupului liberal din Camera Deputaţilor.

Gigel Ştirbu, deputat PNL

image

Liberalul Ştirbu este teolog, dar a renunţat la sutană în favoarea unui post de subprefect. A ocupat, ulterior, funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii şi Cultelor, timp de un an. În prezent, este preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Mircea Dolha, deputat PNL

image

Absolvent al Facultăţii de Drept „Vasile Goldiş“ din Arad, Dolha şi-a început cariera ca administrator al unei firme de transport, a ocupat un post de avocat stagiar şi a intrat în administraţia publică în 2005, ca viceprimar al municipiului Baia Mare şi tot în această perioadă s-a bucurat de un mandat interimar de primar.

Dian Popescu, senator PNL

dian popescu

După ce a avut probleme cu legea, Dian Popescu a devenit parlamentar şi membru al Comisiei pentru apărare şi siguranţă naţională din Senat. Popescu este de profesie inginer. A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic din Craiova (1989-1994), iar ulterior a devenit doctorand al Academiei Naţionale „Mihai Viteazul“.

Petru Ehegartner, senator PNL

ehegartner

Membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, Ehegartner a absolvit Facultatea de Electrotehnică din Timişoara (1983). În perioada 1991-2012 a fost administrator la două societăţi cu domeniu de activitate în fabricarea de construcţii metalice, respectiv fabricarea utilajelor pentru prelucrarea  metalului.

Ioan Moldovan, deputat PC

image

Secretar al Comisiei, economistul clujean a ajuns în Parlament pe filiera PPDD. În prezent, Moldovan este membru al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic şi consultant tehnic în cadrul S.C. Tehnic Asist. A fost viceprimar al municipiului Câmpia Turzii, in mandatul 2008-2012, din partea PDL.

Haralambie Vochiţoiu, PPDD

vochitoiu

Un alt vicepreşedinte al Comisiei, Vochiţoiu este unul dintre puţinii membri ai Comisiei care se intersectează cu misiunea parlamentară. Senatorul PPDD a absolvit Facultatea de Mine în 1996, la Universitatea Petroşani. Vochiţoiu a pornit de jos. A fost strungar la UMIROM Petroşani, inginer minier la EM Petrila şi a ajuns la fotoliul de senator.

Tudor Ciuhodaru, deputat PPDD

ciuhodaru

Ciuhodaru este unul dintre cei mai cunoscuţi medici primari de urgenţă, profesor universitar la Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi,
şi s-a remarcat în politică prin schimbul des de partide. Se află la al doilea mandat de parlamentar şi este membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Attila Korodi, deputat UDMR  

image

În anul 2001 a absolvit Universitatea Politehnică Bucureşti, inginerie economică în limba germană, iar în 2003 un master în management strategic. Între anii 2007-2008 a fost ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile. În prezent, este membru în Comisia pentru afaceri europene.

Alexandru Vegh, senator UDMR   

image

Este de profesie inginer şi se află la primul mandat de parlamentar. Între 2005 şi 2012 a fost la vârful administraţiei locale, din postura de subprefect şi prefect. În prezent, este vicepreşedinte al Comisiei pentru privatizare şi administrarea activelor statului şi membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.


Oana Manolescu, deputat minorităţi

image

Face parte din Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor şi reprezintă interesele albanezilor din România. În 1965  a absolvit Facultatea de Chimie de la Universitatea din Bucureşti. Vreme de aproape trei decenii (1969-1996) a fost profesor de chimie la Liceul „Electroputere“ din Craiova.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite