Buda: Europarlamentarii şi Cioloş au stabilit să îşi sincronizeze acţiunile privind Schengen şi vizele pentru Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş FOTO Arhiva Adevărul
Premierul Dacian Cioloş FOTO Arhiva Adevărul

Europarlamentarul PNL Daniel Buda a declarat, vineri, pentru News.ro, că în urma întâlnirii cu premierul Dacian Cioloş, s-a stabilit ca Executivul şi membrii români ai Parlamentului European să îşi sincronizeze acţiunile în ceea ce priveşte accesul României în spaţiul Schengen şi în privinţa ridicării vizelor de către Canada.

”A fost o întâlnire extrem de eficientă între eurodeputaţi, premierul Dacian Cioloş şi membri ai Cancelariei, unde s-a discutat despre efectele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi implicaţiile acesteia asupra României, dar şi despre ce înseamnă astăzi  fenomenul migraţiei, punându-se accent pe eforturile pe care România le face deja în combatarea fenomenului migraţionist, în cadrul Frontex”, a spus Daniel Buda. 

El a precizat că sub acest aspect, europarlamentarii i-au solicitat premierului să le comunice date concrete privind cuantumul sumelor pe care România le cheltuie în această direcţie, a combaterii fenomenului migraţionist. ”Până la urmă, este important ca şi noi, europarlamentarii, să avem aceste informaţii”, a spus el. 

Europarlamentarul PNL a mai declarat că un alt subiect pe agenda întâlnirii a fost stadiul absorbţiei fondurilor europene. Buda a menţionat că premierul Dacian Cioloş a avut o foaie clară de parcurs, în acest sens.  ”Din păcate, la momentul la care domnia sa a preluat mandatul de premier, nu a găsit foarte multe lucruri făcute în această direcţie şi avem de recuperat, dar s-au făcut paşi importanţi în această direcţie”, a afirmat Daniel Buda. 

Eurodeputatul a ţinut să precizeze că europarlamentarii şi premierul au stabilit să îşi sincronizeze acţiunile, la nivel guvernamental şi la nivelul Parlamentului European, în ceea ce priveşte accesul României în spaţiul Schengen şi în privinţa ridicării vizelor de către Canada. 

El a mai declarat că există ”o foaie de parcurs comună între Guvern şi membrii PE, astfel încât eforturile conjugate a celor implicaţi să aducă rezultate în privinţa intrării în spaţiul Schengen, în primă fază cu aeroporturile”. 

”A fost o întâlnire extrem de eficientă, în care s-au creionat câteva chestiuni foarte clare, o foaie de parcurs foarte clară în perioada următoare. Am discutat inclusiv despre paşii necesari pentru a preveni apariţia unei Europe cu două viteze, pentru că există o întreagă discuţie, la nivel european, în această privinţă şi România ar fi dezavantajată de acest tip de parcurs”, a mai spus Daniel Buda. 

Europarlamentarul a mai spus că este foarte important de văzut cum îşi va face România prezenţa, în perioada imediat următoare, în spectrul european. ”Este important să nu avem o atitudine de stat periferic, ci dimpotrivă, să fim un stat cu demnitate şi fermitate, astfel încât poziţia noastreă să fie apreciată la adevărata sa valoare, pentru că România, astăzi, este furnizor de securitate, de stabilitate în această zonă a UE şi acest lucru trebuie apreciat de responsabilii europeni”, a mai afirmat Daniel Buda. 

Potrivit eurodeputatului PNL, astfel de discuţii vor mai avea loc, aceasta fiind a treia cu premierul Dacian Cioloş, chiar dacă ”agendele uneori sunt greu de sincronizat între toţi participanţii, pentru că sunt întâlniri eficiente, pentru europarlamentari, care primesc informaţii importante în activitatea lor”.

Doar 15 dintre cei 32 eurodeputaţi au confirmat, înainte de începerea reuniunii, participarea la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş ce a avut loc vineri, începând cu ora 15.00, la Palatul Victoria, potrivit unor surse News.ro. 

Printre cei care nu au participat la această reuniune se numără Daciana Sârbu (PSD), Cătălin Ivan (PSD), Viorica Dăncilă (PSD), Monica Macovei, Siegfried Mureşan (PMP) sau Laurenţiu Rebega. 

”Nu mă duc la întâlnirea cu Dacian Cioloş pentru că premierul e deja într-o campanie electorală pentru care eu n-am de gând să girez”,  a declarat, pentru News.ro, social-democratul Cătălin Ivan.

Potrivit unor surse News.ro, de la PNL urmau să participe doar patru europarlamentari: Marian Jean Marinescu,  Theodor Stolojan, Daniel Buda şi Mihai Ţurcanu. Astfel, cinci eurodeputaţi liberali au declinat invitaţia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite