Bogdan Aurescu, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: O astfel de decizie nu se poate lua pripit, discreţionar, fără un proces riguros de analiză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Aurescu, consilier pe probleme de politică externă al preşedintelui Klaus Iohannis, susţine că decizia privind mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim nu poate fi luată „pripit“ şi „discreţionar“, dar mai ales fără consultarea tuturor instituţiilor relevante, mai ales a „preşedintelui României“, potrivit uei analize scrise pe platforma contributors.ro.

„Politica externă a României a fost permanent caracterizată prin cel puţin două constante: respectul pentru dreptul internaţional şi predictibilitatea poziţiilor sale de-a lungul timpului. În acelaşi timp, deciziile şi poziţiile majore de politică externă au fost, până acum, teme de consens naţional, cu susţinere trans-partinică – şi este normal şi sănătos să fie aşa.Recent, aceste constante esenţiale şi apreciate de partenerii noştri externi au fost puse la încercare prin modul în care a fost abordată problema mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim“, a sris Bogdan Aurescu într-un text pe contributors.ro.

Consilierul prezidenţial pe politică externă al lui Kalus Iohannis consideră că trebuia consultat şeful statului, dar şi alte instituţii, nefiind indicată o decizie pripiră. „O eventuală decizie de relocare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o temă de politică externă deosebit de sensibilă şi complexă, cu implicaţii politice şi de securitate ample pe plan extern. Pentru că o astfel de decizie depinde de statutul Ierusalimului, care este doar o componentă – este adevărat, centrală – a unui dosar complicat, mult mai amplu, ce face obiectul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. O astfel de decizie nu se poate lua pripit, discreţionar, fără un proces riguros de analiză, în care să fie implicate în prealabil toate instituţiile relevante, mai ales Preşedintele României, care, din punct de vedere constituţional, este factorul care decide liniile directoare ale politicii externe a României“, mai afirmă Aurescu. 

Consilierul prezidenţial susţine că o asemenea măsură ar duce la încălcarea mai multor documente internaţionale pe care România le-a semnat în ultimele decenii. În analiza sa de pe contributors.ro, Aurescu dă mai multe argumente pentru a arăta că România trebuie să fie prudentă când ia o asemenea decizie. 

Citiţi întreaga analiză aici.  

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite