BBC, despre alegerile parlamentare din România: „Scena este pregătită pentru marea confruntare“
0Românii sunt aşteptaţi la vot dumică pentru alegerea noului Parlament, un scrutin care ar putea conduce la o coabitare politică forţată.
BBC, despre alegerile parlamentare din România: „Scena este pregătită pentru marea confruntare“
Românii sunt aşteptaţi la vot dumică pentru alegerea noului Parlament, un scrutin care ar putea conduce la o coabitare politică forţată.
,,În România puterea preşedintelui Traian Băsescu este în declin“, afirmă comentatorul politic Stelian Tănase. El susţine că o coabitare între preşedinte şi grupul politic din care face parte premierul Victor Ponta este imposibilă.
Bătălia dintre Băsescu, alături de Alianţa România Dreaptă (ARD) şi prim-minstrul Victor Ponta, susţinut de Uniunea Social Democrată (USL), devine tot mai crâncenă odată cu apropierea alegerilor parlamentare, remarcă BBC.
Puţini cred că Victor Ponta va câştiga, însă, în mod cert, rezultatul va fi strâns.
Traian Băsescu a anunţat că imediat după rezultatul alegerilor va numi un prim-ministru ,,în interes naţional“. Luând în considerare tensiunile din ultima vreme dintre el şi Victor Ponta, este greu de crezut că preşedintele se gândeşte să-l numească pe acesta. Dar chiar şi numirea altcuiva din cadrul alianţei USL poate avea ca rezultat izbucnirea unei crize constituţionale, cred jurnaliştii britanici.
Liderul PDL Sever Voinescu susţine că, potrivit Constituţiei, preşedintele trebuie să numească prim-ministru o personalitate politică ce poate obţine sprijinul majorităţii din Parlament.
Vanitate politică
Populaţia României nu se poate plictisi de situaţia politică a ţării, comentează BBC. Lupta nu se duce între programele politice promovate de către opozanţi, ci între ambiţiile personale ale acestora.
În primăvara acestui an, în urma unor proteste ale populaţiei, au căzut două guverne susţinute de Traian Băsescu, din cauza măsurilor de austeritate introduse.
România nu a profitat de economia puternică din 2000, de aceea prea puţini locuitori ai ţării deţin resursele necesare confruntării cu criza. Trei milioane de români stabiliţi în străinătate trimit din ce în ce mai puţini bani acasă. Mulţi s-au reîntors din Spania sau Italia din lipsa unui loc de muncă, în timp ce unii români preferă să plece în străinătate, chiar şi în lipsa unui job stabil.
Oricare ar fi rezultatul alegerilor parlamentare, comportamentul politicienilor români nu va fi mai puţin verificat de către ţările din vest decât până acum. Deşi foarte popular în România, guvernul condus de Victor Ponta a fost puternic criticat de către europeni, fiind acuzat de încălcarea Constituţiei, conchide BBC.