Barroso: „Nu vor exista dificultăţi în colaborarea cu premierul Ponta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În vară, Barroso i-a dat o listă cu 11 puncte premierului Victor Ponta FOTO AFP
În vară, Barroso i-a dat o listă cu 11 puncte premierului Victor Ponta FOTO AFP

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni, la Oslo, că nu vor exista dificultăţi în colaborarea cu premierul Victor Ponta, relatează Reuters.

„Am fost îngrjioraţi cu privirea la câteva decizii luate în România, dar cred că premierul Ponta a răspuns îngrijorărilor noastre şi şi-a arătat disponibilitatea de a corecta lucrurile care, din punctul nostru de vedere, erau inadecvate", a declarat preşedintele CE, după ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru Pace, acordat anul acesta Uniunii Europene.

Duminică seară, după închiderea urnelor, premierul Victor Ponta a declarat că doreşte ca România să fie un membru activ al Uniunii Europene. „Viitorul României este doar în UE, toate angajamentele României trebuie respectate. Îmi doresc ca România să fie un membru care să conteze în UE”, a declarat Ponta.

Relaţia dintre Ponta şi Barroso nu a fost mereu la fel de amicală. În vara acestui an, în timpul tentativei USL de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu, atât statele membre UE, cât şi SUA şi-au arătat îngrijorarea faţă de încălcarea principiilor statului de drept.

În acest context, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a dat o listă, ajunsă deja faimoasă, pe care România şi guvernul Ponta trebuiau s-o respecte. Printre punctele de pe această listă se numarau: respectarea independenţei depline a sistemului judiciar, restabilirea competenţelor Curţii Constituţionale şi numirea un Ombudsman care să se bucure de sprijinul tuturor formaţiunilor politice.

O lună mai târziu, şeful Executivului de la Bruxelles i-a transmis premierului Victor Ponta teme suplimentare faţă de cele 11 puncte de pe faimoasa listă. Noile doleanţe ale lui Barroso erau legate de restabilirea urgentă a stabilităţii politice şi a încrederii în statul de drept din România, numirile la DNA şi Parchetul General şi soluţii rapide pentru fondurile europene.

În luna octombrie, Barroso a insistat în discuţiile sale cu Victor Ponta asupra importanţei celor care vor ocupa posturile de procuror general şi de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru Bruxelles şi pentru justiţia română.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite