Ai parcat neregulamentar și te-ai trezit cu mașina lovită... e vina ta și trebuie să plătești pagubele și amenda aferentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi deputaţi PSD, Ion Călin şi Gheorghe Ciocan, au depus o propunere legislativă prin care cer ca „eventualele pagube" apărute la o maşină care blochează un autoturism parcat regulamentar, să fie suportate de şoferul care a blocat parcarea. De asemenea, aceștia vor fi amendați cu sume până la 500 de lei.

Deputaţii PSD au depus proiectul de lege motivând că sunt tot mai multe cazuri în care "conducători auto nedisciplinaţi" îşi parchează maşinile împiedicându-i pe şoferii care şi-au parcat autoturismele regulamentar să părăsească locul de parcare.

Cei doi spun că de multe ori se ajunge la "conflicte sau chiar la acroşarea, mai mult sau mai puţin gravă, a autoturismului parcat neregulamentar", iar agenţii de circulaţie nu se implică în cele mai multe astfel de cazuri sau când o fac îi sancţionează tot pe şoferii care au parcat în mod corect.

Proiectul de lege stabileşte astfel că "împiedicarea unui autoturism parcat regulamentar de a părăsi locul de parcare, la iniţiativa deţinătorului acestuia, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 500 de lei."

Potrivit iniţiativei legislative, "eventualele pagube produse autoturismului care a împiedicat ieşirea din locul de parcare a autoturismului parcat regulamentar, se suportă de deţinătorul autoturismului care a împiedicat ieşirea din parcare".

O altă prevedere a propunerii legislative a celor doi deputaţi spune că un şofer căruia i se suspendă carnetul poate negocia cu poliţistul din ce dată să-i intre în vigoare dovada de circulaţie cu carnetul suspendat, care nu poate fi mai mare de 15 zile. Poliţistul trebuie să ţină cont de solicitarea şoferului atunci când completează procesul-verbal, arată legea.

"Durata perioadei de timp în care conducătorul unui autovehicul, căruia i se reţine permisul de conducere, are dreptul de a circula pe baza dovezii înlocuitoare, se stabileşte de către agentul constatator de comun acord cu conducătorul auto vinovat de săvârşirea contravenţiei. Perioada de circulaţie pe baza dovezii nu poate depăşi 15 zile. Data începerii şi expirării acestei perioade se stabileşte de către agentul constatator, la propunerea contravenientului în cauză", mai prevede proiectul.

Propunerea legislativă pentru stabilirea unei contravenții privind circulația pe drumurile publice, depusă de cei doi deputaţi, se află în vederea dezbaterii la Senat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite