Adrian Dobre (PSD): „Parteneriatul nostru este cu ALDE, nu cu o persoană“. Ce spune despre creşterile salariale anunţate de Olguţa Vasilescu
0Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a vorbit, la Adevărul Live, despre măririle salariale promise de Guvernul Grindeanu, tensiunile din coaliţie, precum şi criticile aduse de Victor Ponta la adresa conducerii PSD.
Adevărul: Ce se întâmplă în interiorul coaliţiei guvernamentale PSD-ALDE? E afectată majoritatea din Parlament de acest conflict: Tăriceanu-Daniel Constantin?
Adrian Dobre: Nu, nu este afectată. Majoritatea este una solidă, nu este motiv de îngrijorare. Poate susţine actul de guvernare atât de complex. A fost o dispută de soluţionat. Ea a fost rezolvată politic, iar din punctul meu de vedere şi corect. Partenerul nostru este ALDE, nu o persoană.
A încercat liderul PSD medierea conflictului?
A spus de ideea compromisului de mai multe ori. Cea mai bună soluţie a fost identificată însă în „casă.”
În presă a circulat un zvon că Daniel Constantin ar pleca cu un grup de conservatori şi, alături de colegul dvs Ponta, ar forma un nou pol politic? Cum vedeţi această mişcare?
Am auzit zvonurile. Domnul Constantin este o persoană liberă, încă este membru ALDE, chiar dacă nu mai are sprijin politic. Dacă vrea să facă un partid, poate să-l facă şi pe Lună. Competiţia politică este benefică.
Nici PSD nu stă prea bine în ceea ce priveşte disciplina internă. Sunt voci disidente la adresa Liviu Dragnea: Mihai Chirica, Victor Ponta, Constantin Niţă şi Cătălin Ivan?
Unitatea şi disciplina au fost elementele cheie ale partidului. În partid sunt oameni diferiţi cu puncte de vedere diferite, dar dezbaterea a fost mereu în interiorul partidului. A fost momente de tensiune, precum cel cu OUG 13, de care domnul Chirica a profitat pentru a-şi face o imagine. Dânsul nu ar fi fost primar dacă nu avea sprijinul partidului.
Eu cred că preşedintele Dragnea are un partid mare şi greu de condus, nu are timp de planuri de presiune asupra oamenilor politici din interior partidului. Tot partidului este focusat pe îndeplinirea planului de guvernare.
Criticile din spaţiul public au o tentă personală, nu sunt pe măsuri punctuale. Pe lângă că nu sunt în partid, aşa cum ne-ar plăcea, având nota asta mare de personal, îşi pierd din credibilitate.
În ce stadiu se află PSD şi Guvernul Grindeanu în ceea ce priveşte implementarea măsurilor din programul de guvernare?
Am făcut până acum o recenzie a programului. Ne ţinem de calendarul promis. Fiecare instituţie are propriui ei calendar şi se fac controale curente asupra respectării lui. Programul este unul greu, ce nu a mai avut România de mulţi ani. Legea prevenţiei, care pune statul pe aceeaşi linie cu mediul privat, este o revoluţie pentru stat. La fel şi legea salarizării unitare.
Nu este greu de aplicat? Nu pot apărea nemulţumiri?
Este o lege grea, deoarece timp de 27 de ani au crescut frustrările în sectorul public, cu o creştere infimă a salariilor. Asta a dus la exodus medicilor, pe care-l vom opri prin această lege, dar şi la calitatea proastă a educaţiei. Pe aceste două domenii se axează legea salarizării unitare. Căutăm să motivăm medicii să rămână în ţară şi să aducem în sistemul educaţional oameni pregătiţi, care să pregătească la rândul lor.
Credeţi că veţi putea mări aşa de mult salariile, după cum aţi promis? Lia Olguţa Vasilescu vorbeşte de mărirea sălariilor medicilor la 3.600 de euro în 2018. Nu e cam fantezistă această idee?
Aşa este cuprins în programul de guvernare. Sunt foarte puţini însă cei care se încadrează în această categorie, prin urmare ceea ce a spus doamna ministru este perfect adevărat. Lăsând vârful de-o parte, toate salariile vor creşte.
Prin urmare, nu vorbim de propuneri fanteziste, cum a spus opoziţia?
Nu, veţi vedea când proiectul va fi pus spre dezbare cât de reale sunt propunerile.
Şeful misiunii FMI în România a cerut ca PSD să amâne mărirea punctului de pensie. Doamna Vasilescu a spus că nu, fiindcă FMI nu a candidat în România? Ce faceţi?
Angajamentul nostru este faţă de electoral. Mărirea punctului de pensie nu se va amâna. Am avut întâlniri cu cei de la misiunea FMI şi le-a explicat măsurile luate de guvern. Toate măsurile luate de guvern se regăsesc în misiunea delegaţiei.
Propunerile FMI au fost uneori exagerate. Este însă o bancă, care vrea să se asigure că banii daţi vor fi înapoiaţi. Pe noi nu ne-a votat Fondul, ci populaţia, într-un procent covârşitor de mare, ceea ce vine şi cu o responsabilitate mare în implementarea programului cu care am fost aleşi.
Comisia Europeană, de asemenea, a cerut prudenţă. Analizele arată că deficitul s-ar duce spre 3,5%,-3,6%? PNL spune că se ajunge la 4% deficit. Care este situaţia?
Comisia Europeană face mereu predicţii la început de an. Eu pot să vă garantez, cunoscând programul de guvernare, ne vom înscrie fără discuţii în deficitul de 3%. Dacă discutăm de o Europă cu mai multe viteze, viteza este dată şi de acest deficit, pe care România îl va menţine la 3%.
Opoziţie a criticat foarte tare programul de guvernare. Înţeleg această poziţie, însa atacul nefondat, făra argumente al opoziţiei, căci nu aduc argumente, asupra economiei, face foarte mult rău. Când face asta doar pentru a demonstra cât de rău este partidul de guvernare, se face foarte mult rău economiei.
Iniţiativa cetăţenească privind modificare Constituţiei a fost scoasă azi de pe ordinea de zi de la Camera Deputaţilor. De ce s-a procedat aşa?
Ea nu poate fi neglijată, are mare greutate. A existat însă necesitatea temporizării iniţiativei, în lumina viziunilor diferite cu privire la această iniţiativă. PSD pune mare preţ pe valorile tradiţionale, de aceea a îmbrăţişat mult mai uşor această petiţie. Mai mult, cei mai mulţi susţinători ai petiţiei sunt votanţi PSD, iar partidul a susţinut demersul şi din respect faţă de ei. Acum suntem foarte rupţi, cei buni vs cei răi, cei tradiţionalisţi vs cei moderni. Viaţa ne spune că nu există aşa ceva, există tendinţe. Polarizarea actuală este periculoasă. Amânarea de astăzi din Parlament este binevenită, poate pune pauză acestei polarizării.
Pe când o lege a parteneriatului civil?
Categoric este nevoie de una. CCR a tranşat pozitiv iniţiativa legislativă în acest sens. Când vom îndeplini probleme cu mare dispută publică, mare polemică publică, precum legea prevenţiei, cea a salarizării unitare, a codurilor penale puse în corelaţie cu deciziile CCR, atunci vom merge mai departe şi cu acest demers.