Ludovic Orban: Avem cel mai prost Guvern de după Revoluţie. Şi Dăscălescu era mai bun. În Guvernul Năstase, Tudose n-ar fi fost nici şef de cabinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO Eduard Enea
Ludovic Orban FOTO Eduard Enea

Preşedintele PNL Ludovic Orban a vorbit, la Adevărul Live, despre programul de guvernare al PSD, modificat peste noapte, care prevede impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, ceea ce dezavantajează puternic companiile. Ludovic Orban a explicat ce planuri are Opoziţia să contracareze guvernarea PSD. De ce nu a avut PNL un candidat pentru funcţia de premier? De ce l-a acceptat Iohannis pe Tudose?

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări emisiunea.

Domnule Orban, cum vi se pare Guvernul?

Cel mai prost Guvern de după Revoluţie, ba aş putea spune că şi Guvernul Dăscălescu, de dinainte de Revoluţie, era mai bun decât Guvernul Tudose. Standardele din PSD au coborât sub nivel mării. În Guvernul Năstase, Tudose nu s-ar fi calificat nici pentru funcţia de director de cabinet, nu mai vorbesc de ministru. Să luăm un alt exemplu. Mihai Fifor: n-are nicio legătură cu economia, cum să-l pui ministrul Economiei? Cum să jigneşti toţi oamenii de cultură din România punând la Ministrul Culturii un om care se ocupa de mondenităţi, care nici măcar nu e consumator de cultură. Nu mai spun de "fă, Doina" , care s-a întors la Ape. Era mai bine fără Guvern decât cu Guvern acesta. Jumătate dintre miniştri au fost repetenţi la evaluarea PSD, în frunte cu premierul Tudose, care a avut zero măsuri implementate. Eu cred că intrăm în Cartea Recordurilor. PSD recunoaşte că miniştrii au fost proşti, dar sunt "proştii noştri". 

E măcar un ministru care să vă dea speranţe?

Absolut niciunul. Ba mai mult, la Finanţe, îl pui pe unul care spune că desfiinţeză Pilonul II de pensii. La Comunicaţii, e învăţăcelul lui Hrebenciuc, care a fost partener de afaceri cu un spion rus. Şi chiar la Comunicaţii, unde Guvernul l-a scos prin OUG pe preşedinte din procedura de numire a conducerii ANCOM. Acesta este un semn clar că vor să reorienteze ţara spre Est. Şi m-aş mai referi la Ţuţuianu, care a fost avocatul ruşilor de la Mechel. Sunt nişte oameni extrem de ciudaţi, care trebuie urmăriţi cu foarte multă atenţie. 

Iohannis ar fi trebuit să-l refuze pe Tudose?

Preşeidntele nu avea de ales. 

PNL de ce nu a propus un premier?

Povestea asta cu desemnatul de premieri nu e o joacă de copii. Un partid propune un candidat de premier când are puterea de a forma o majoritate parlamentară. Nu e un concurs: "hai să vedem cine propune cel mai frumos prim-ministru". Eu am purtat negocieri cu partidele, mai puţin cu PSD, am încercat să discut şi cu ALDE, dar n-am avut cu cine. În urma acestor discuţii, nu s-a prefigurat această majoritate. UDMR a zis nu, deci nu mai aveam nicio şansă. Şi nu voiam să fac concesiile pe care le-a făcut Dragnea, cu acele legi susţinute de UDMR. Noi vom propune respingerea acestor legi. Dar, dacă ne uităm la vot, fără UDMR şi fără minorităţi, coaliţia PSD-ALDE nu are majoritate, exact aşa cum am spus. Acest Guvern a fost învestit pentru că în special UDMR a votat pentru.

PSD vrea să impoziteze cifrele de afaceri ale companiilor, nu profitul.

E o catastrofă economică, e crimă cu premeditare împotriva companiilor şi va bloca dezvoltarea României pe termen lung. Practic, blochează orice investiţie privată. Se vor închide zeci de mii de companii. Sunt multe afaceri care sunt într-o marjă de profit de până în 10%. Dacă le impozitezi cifra de afaceri, o să-i duci pe pierderi. Vor fi companii care vor da afară oameni sau îi vor plăti mai prost. Alte companii cu sediul social în România se vor muta din ţară. Se va ajunge la stagnare economică, ba chiar riscăm să ajungem la o nouă criză economică. Sunt extrem de îngrijorat de faptul că PSD duce România spre prăpastie.

Cum se poate ocoli această criză?

Printr-o mobilizare a societăţii. Eu sunt şi împotriva impozitului pe gospodării. O să vină şi o să recenzeze fiecare găină, fiecare curcan, ca să scoată bani din piatră seacă. Degeaba creşti pensiile, dacă tu creşti preţul la gaze. Noi vom mobiliza toate forţele politice pentru a împiedica intrarea în vigoare a unor inepţii economice. Suntem în faţa unei fraude morale: una a spus PSD în campanie, altceva face acum. Credeţi că i-ar fi votat vreun om de afaceri dacă ar fi venit cu impozit pe cifra de afaceri sau taxa de solidaritate? Se introduce o supraimpozitare care readuce, de fapt, sistemul de impozitare progresivă, ca să aibă bani să plătească ajutoare sociale. 

PSD susţine că multinaţionalele nu-şi declară profitul.

Există o directivă europeană care obligă companiile să-şi plăteasăc impozitele în ţara unde îşi desfăşoara activitatea. Chestia cu multinaţionalele e o gargară. Cooperativa vechililor roşii are ca obiectiv ascuns ca un număr cât mai mare de români să rămână în sărăcie, să rămână dependenţi de stat. Aceştia sunt oamenii pe care ei îi păcălesc cu ajutoare sociale. 

Speraţi într-o unificare a dreptei?

Eu nu sunt aşa disperat. Dacă noi vom funcţiona bine, şi restul grupăurilor parlamentare vor veni alături de noi. Atunci când un grup parlamentar are o idee bună, o susţin. Dar nici nu pot să mă înţeleg cu unii că nu mergem la moţiune de cenzură, apoi să mă trezesc că cei cu care m-am înţeles ne acuză că PNL merge în sală ca să asigure cvorumul pentru moţiune. Dar e clar că se fragilizează majoritatea parlamentară. Azi, PSD e sub 40%, iar ALDE nu mai există, pentru că a devenit un PSD mai mic care nu se mai vede. Noi suntem în cantonament. Vom funcţiona normal pe perioada verii. Monitorizăm atent tot ce se întâmplă în ministere

Vă mai gândiţi să faceţi o altă majoritate?

Dacă se va putea, ne vom bate să facem o altă majoritate parlamentară. Dar ar trebui să faci nişte compromisuri: trebuie să apelezi la traseişti. Mă vedeţi pe mine stîând la aceeaşi masă cu Ponta, care nu mai e cu Dragnea? . 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite