Orban: „Sunt plin de schije, de cicatrice în urma bătăliilor pe care le-am purtat pentru PNL“. Roman: Nu mai vrem „Gigei“ şi „Mişulei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, candidat la şefia PNL. FOTO Inquam Photos
Ludovic Orban, candidat la şefia PNL. FOTO Inquam Photos

Preşedintele unic al noului PNL, rezultat din fuziunea formaţiunii liberale cu PDL, va fi ales într-un congres convocat în 17 iunie, la care vor participa 5.000 de delegaţi, potrivit deciziei luate de CNC,sâmbătă. Ludovic Orban a fost aplaudat la scenă deschisă de delegaţii din teritoriu, în timp deputatul Florin Roman a avut un discurs critic la adresa celor care sunt mai preocupaţi de jocurile de culise decât munca pentru partid.

UPDATE Liberalii au aprobat modificările la statut, care au fost prezentate de către secretarul general al partidului, Cristian Buşoi.Potrivit acestuia, forul suprem al partidului, care se numea Convenţia Naţională  se redenumeşte Congres.  

Consiliul Naţional de Coordonare rămâne organismul de dezbatere politică şi de decizii care se reuneşte ori de câte ori este nevoie. Biroul Politic Naţional va fi forul în care se iau toate deciziile majore şi din care fac aleşii la congres, liderii judeţeni, foştii preşedinţi ai PNL, liderii grupurilor parlamamentare - Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European.

Va fi înfiinţat însă şi Biroul Executiv al PNL, care se va ocupa de problemele curente şi din care vor face parte preşedintele partidului, secretarul general, patru prim-vicepreşedinţi pe domenii aleşi uninominal de CNC, opt vicepreşedinţi pe domenii care vor coordona comisiile de specialitate, aleşi direct în CNC, incompatibili cu orice altă funcţie în partid, opt preşedinţi regionali, aleşi de delegaţii doar din regiunea respectivă, 16 membri aleşi de CNC care nu au incompatibilităţi, pot fi inclusiv preşedinţi de filiale.

UPDATE Mircea Hava, primarl municipiului Alba Iulia: Vă salut pe cei care v-aţi bătut în campanie. Pentru mine există oamenii care s-au bătut. La Alba s-a câştigat, s-a făcut ceva în plus. Să fii şef trebuie să ai responsabilitate, să arăţi că poţi să faci ceva. Habar nu am ce o să modificaţi la Statut, eu rămân membru PNL indiferent de modificări. Cred că era bine să avem câte o foicită ca să ştim ce modificăm la statut.

UPDATE Florin Roman, deputat de Alba: : Modificarea statului s-a făcut pentru oamenii care ne-au adus aici. Aşadar, pentru ca Gigei (n.r.-referire la Gigel Ştirbu) sau Mişulei (n.r.-referire la Mihai Voicu) să vă conducă înainte destinele. Ca să facă asta, trebuia să se facă modificări. Secretarul general interimar de acum a fost decis la ora 12 noaptea. Dimineaţa, am fost convocaţi la ora 9 pentru ora 10 ca să-l votăm.  

UPDATE Ludovic Orban, candidat pentru şefia PNL : Nu vreau să mă uit spre trecut. Vreau să mă uit doar spre viitor. Suntem datori să ţinem minte care sunt motivele pentru care PNL a ajuns la 45% după prezidenţiale şi a reuşit în parlamentare să obţină doar 20%. Începând de astăzi, conducerea centrală va tăcea, nu va mai lua decizii. Cei care trebuie să vorbească, să decidă soarta PNL sunteţi voi, membri PNL. Voi aţi purtat toate bătăliile la firul ierbii, ştiti ce spun oamenii despre lideri, despre deciziile şi acţiunile PNL. Trebuie să luaţi decizia în PNL. E misiunea voastră să recredibilizaţi PNL

Eu sunt în campanie în PNL de când m-am înscris în PNL. Sunt plin de schije, de cicatrice în urma bătăililor pe care le-am purtat pentru PNL pentru că niciodată nu m-am dat în lături să dau o bătălie pentru PNL. Avem nevoie ca această campanie în interiorul PNL să fie o sărbătoare a democraţiei, să genereze interes pentru democraţia românească. 

Vă asigur că în toată această campanie nu îmi voi critica niciun concurent indiferent de ce funcţie candidează. Nu voi face altceva decât să mă duc la firul ierbii, la baza partidului. Oricine se înscrie în cursă este binevenit. Eu pot să fac echipă cu orice membru al PNL. Echipa mea este, a fost şi va fi întotdeauna PNL. Nu fac nicio diferenţă între membri PNL. În următoarele trei luni vă rog să nu faceţi nicio diferenţă. Alegeţi-i pe cei mai buni la nivel local, judeţean, naţional, nu ţineţi cont de graniţa care există mental din cauza faptului că suntem proveniţi din două partide diferite

UPDATE Cristian Buşoi, secretar general interimar: Împreună putem găsi soluţiile pentru PNL. Sunt mândru şi onorat să fiu secretar general interimat al marelui PNL. O cunosc şi colaborez bine cu Raluca Turcan. Trebuie să găsim soluţii împreună să rezolvăm o parte din problemele financiare din trecut. 

Dacă exista un Ionel Brătianu în acest moment în PNL s-ar fi văzut. Sunt însă politicieni cu experienţă şi capacitate de organizare în partid şi trebuie să ne bazăm pe ce avem. Să aşteptăm un lider providenţial nu face bine.

Există situaţii tensionate în câteva filiale. Acestea trebuie rezolvate prin soluţii statutare. Duşmanul cu care ne luptăm e în fara PNL, e PSD. 

UPDATE Raluca Turcan:  A fost o propunere în BPN de alegere a preşedintelui prin votul tuturor membrilor. Nu a trecut.  Nu putem facem faţă prin structurile din teritoriu acestei cerinţe.

Însă, deciziile suverante vor fi luate la baza partidului. Convenţia va fi judecătorul supre. Cred că ştim ce nu a maers.  Ca preşedinte interimar am datoria de a pune pe agenda partidului câteva teme care să capete consistenţă. Avem datoria să ţinem partidul unit, să-l ţinem pe direcţia bună. 

Am evitat să caut vinovăţii individuale, să decapitez oameni pentu rezultatul de la alegeri. Cred că ştim foarte bine ce nu a mers, cine putea să facă mai mult, astfel încât rezultatul PNL să fe mai bun, lucrul acesta vreau să îl stabiliţi dumneavoastră la Convenţie. Cauza majoră a pierderii alegerilor a fost mesajul lipsit de consistenţă faţă de oamenii care doreau să se regăsească în PNL. Trebuia să ne asumăm în mod curajos decizii de dreapta şi să luăm apărarea constant oamenilor care se simţeau sufocaţi de fiscalitatea excesivă. Era o normalitate ca aceste mesaje de drepta să fie peste tot. Am pierdut teren în faţa antreprinzărilor şi în faţa PSD care a reuşit să se definească într-un mod ipocrit. Este de fapt o impostură pe care PSD a dus-o în toată campania”, a afirmat deputatul PNL.

În campanie, nu s-au văzut proiectele PNL, nu s-au văzut mesajele PNL. Campania noastră parcă nu a fost a noastră. Trebuie să ne asumăm decizii de dreapta şi mesaje de dreapta.

UPDATE Raluca Turcan a fost validată în mod unanim de delegaţii din Consiliul Naţional de Coordonare.

UPDATE Sunt prezenţi 900 de delegaţi din 1010 delegaţi

UPDATE Liderii PNL au vrut, sâmbătă dimineaţă, să modifice Statutul partidului astfel încât persoanele cu funcţii publice să îşi piardă sprijinul politic doar în cazul unei condamnări definitive, şi nu în momentul în care se începe urmărirea penală, aşa cum prevede în prezent Statutul, au declarat sâmbătă,, surse din conducerea partidului.

Însă, propunerea venită de la mai multe organizaţii din teritoriu nu a fost acceptată de preşedintele interimar, Raluca Turcan. În urma discuţiei din BPN, în unanimitate liberalii votat împotriva acestei modificări. 


Consiliul Naţional al Partidului Naţional Liberal se va reuni sâmbătă începând cu ora 12.00, la Palatul Parlamentului, sala C.A. Rosetti.

Anterior, va avea loc reuniunea Biroului Politic Naţional al PNL, începând cu ora 10.00, la sala grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor (etaj 2). 

Două curente s-au conturat de opinie în ceea ce priveşte regulile de alegerile a preşedintelui şi a conducerii centrale a PNL. Pe de o parte, unii lideri centrali şi din teritoriu au propus ca preşedintele partidului să fie aleşi de către toţi membrii PNL, în vreme ce alţii vor menţinerea sistemului electoral de până acum, anume ca fiecare judeţ să desemneze un număr de delegaţi la Convenţie în funcţie de rezultatele obţinute la ultimele runde de alegeri.

Discuţii sunt şi asupra numărului de oameni aleşi la Convenţie. Adică, dacă preşedintele, alături de secretarul general şi de prim-vicepreşedinţi, să fie aleşi pe baza unei moţiuni. Dacă s-ar merge pe această variantă, în cadrul Conveţiei ar fi ales doar preşedintele şi echipa restrânsă de lideri centrali, urmând ca vicepreşedinţii să fie selectaţi ulterior prin votul membrilor CNC. Alte persoane din interiorul PNL militează pentru alegerea întregii echipe de conducere în cadrul Convenţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite