Ponta: „Anul viitor ne mai ţinem şi de treabă, nu doar de alegeri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa de Guvern va începe de la ora 10.00 Foto Adevărul
Şedinţa de Guvern va începe de la ora 10.00 Foto Adevărul

Noii miniştri ai Cabinetului Ponta 2 s-au întrunit în această dimineaţă, de la ora 10.00, în ultima şedinţă  de Guvern. Ponta le-a cerut miniştrilor ca până cel târziu pe 7 ianuarie să finalizeze proiectele de Buget.

Principalele declaraţii ale premierului:

-Joi, în 3 ianuarie ne revedem în prima şedinţă a anului 2013, pregătiţi pentru buget şi FMI.

-După şedinţa de Guvern şi până joi, toţi miniştrii lucrează la buget şi asta înseamnă că până vine delegaţia PMI să avem bugetul pregătit. Nu ştiu dacă vine chiar pe 7. Între 7 şi 10 ianuarie, toţi miniştrii trebuie să aibă pregătit bugetul. Şi să vă pregătiţi şi de discuţiile din Parlament.

-În 3 februarie vor avea loc alegeri pentru funcţiile vacantate în structurile locale.

La Consiliul Judeţean Teleorman, postul de preşedinte a fost vacantat odată cu numirea lui Liviu Dragnea în Parlament şi Guvern.

"Pe 3 februarie sunt alegeri pentru funcţiile vacantate în structurile locale şi anul viitor gata cu alegerile. Da, anul viitor ne mai ţinem şi de treabă, nu doar de alegeri", a spus Ponta în şedinţa de guvern, moment la care însă ministrul de Interne, Radu Stroe, a completat spunând : "Cine ştie ce ne rezervă viaţa".

Ponta şi-a continuat ideea spunând că vrea ca anul viitor să îi rezerve liniştea necesară pentru a se ocupa doar de administraţie şi mai puţin de alegeri, amintind că în 2014 sunt deja programate alegeri (prezidenţiale-n.r.), astfel încât un an de pauză este binevenit.

-Sper ca până pe 3 (ianuarie - n.r.) sau până la şedinţa de pe 9 să aveţi finalizate hotărârile de Guvern cu restructurarea şi reorganizarea ministerelor şi a domeniilor pe care le gestionaţi. Trebuie să avem toate lucrurile puse în ordine, ca să avem acea stabilitate de care avem nevoie ca lucrurile să meargă în direcţia normală.

-Avem o şansă extraordinară, un an de zile cel puţin de linişte şi oamenii trebuie să ştie încă din ianuarie în ce direcţie mergem şi cu zona de pensii-salarii, şi cu zona fiscală şi cu zona de organizare. 2013, de asemenea, este anul cu revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativ teritorială, aşa încât sunt foarte multe lucruri de făcut.

În şedinţa de dinainte de Sărbători a fost adoptată ordonanţa de urgenţă prin care s-a stabilit schema de organizare a Guvernului. Astfel, premierul va coordona zece instituţii, printre care Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor,  Agenţia Naţională Anti-Doping şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

De asemenea, s-a mai stabilit că şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne şi adjuncţii acestuia vor fi numiţi prin decizie a premierului, şi nu prin ordin al ministrului de resort, ca până în prezent.

Tot în şedinţa de săptămâna trecută, premierul îi atenţiona pe miniştri că pot pleca să se odihnească de sărbători, subliinind însă că „nu ar trebui să plece cine vrea un buget bun“. Referitor la stabilirea bugetului pe anul 2013, premierul a declarat în şedinţa de săptămâna trecută că  Ministerul Finanţelor a lucrat deja la proiectul de buget.

„Eu am cerut Ministerului de Finanţe şi SGG să lucreze la proiectul de buget încă de acum o lună şi jumătate. Aceştia (n.r. - miniştrii) primesc, de fapt, fişa bugetară de la Finanţe şi o transmit înapoi, cu solicitările. Închidem discuţia în Guvern până pe 7 ianuarie, când vine delegaţia FMI“, a precizat Ponta.

În perioada Crăciunului, permanenţa la Guvern a fost asigurată, prin rotaţie, de doi dintre vicepremieri, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, precum şi de Ministrul de Interne  Radu Stroe şi de ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa.

Guvernul îşi propune ca în următorii patru ani să reducă taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 24% la 19%, nivelul de dinainte de majorarea aplicată la 1 iulie 2010 de guvernarea Boc.

În domeniul infrastructurii rutiere, strategia Guvernului prevede finalizarea Autostrăzii Transilvania, o lucrare veche de aproape zece ani, dar şi începerea lucrărilor la unele autostrăzi noi, precum Autostrada Vest - Est (Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni) şi Autostrada Sudului (Bucureşti - Timişoara).

Multe schimbări vor avea loc şi în sistemul de Sănătate. Vizată va fi controversata zonă a asigurărilor de sănătate în care se va modifica şi revizui legislaţia. De asemenea, un punct esenţial în programul de guvernare îl va reprezinta accentul pus pe medicina de familie, al cărei rol va fi unul extrem de important. Cu alte cuvinte, se are în vedere elaborarea, finanţarea şi implementarea unor programe de screening, cu prioritate pentru bolile oncologice şi cele cardiovasculare.

De asemenea, programul de guvernare al USL prevede ca sistemul public de pensii să se concentreze pe principiul contributivităţii şi al responsabilităţii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publică, precum şi introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale.

„Pornind de la convingerea că sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat de conturi individuale de economisire care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi totodată din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului“, se arată în Programul de guvernare.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite