Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Nicolae Moldovanu, va concerta sâmbătă, la Sala Radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orchestra Simfonică Bucureşti
Orchestra Simfonică Bucureşti

Sâmbătă, de la ora 13.00, la Sala Radio, Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Nicolae Moldoveanu, va avea în program lucrări de Cornel Ţăranu, Eric Montalbetti, Marco Perez-Ramirez şi Rolf Martinsson. Solişti sunt  violonistul Ning Feng şi soprana Lisa Larsson.

Text de Cristina Sârbu

Cornel Ţăranu (n. 1934) este un autentic reprezentant al şcolii muzicale clujene. A studiat cu Sigismund Toduţă la Academia de muzică  „Gheorghe Dima” din  Cluj, apoi la Paris cu Nadia Boulanger şi Olivier Messiaen, şi la Darmstadt cu György Ligeti şi Bruno Maderna. Lucrarea Bachiana, compusă în 2016, se înscrie pe linia pieselor în care compozitorul reinterpretează în cheie contemporan-avangardistă, pagini de geniu din istoria muzicii, în acest caz particular, o fugă de Johann Sebastian Bach.

Compozitorul francez Eric Montalbetti (n. 1968)  a fost, la IRCAM şi la Collège de France,  studentul lui Pierre Boulez, Robert Piencikowski şi Andrew Gerszo. De-a lungul anilor, a studiat compoziţia, printre alţii, cu Alain Bancquart, George Benjamin, Tristan Murail etc. În perioada 1996-2014 a fost director al Orchestrei Filarmonice a Radio France. Partitura celor Cinci cântece pentru soprană şi orchestră, „Vaste champ temporel à vivre joyeusement” (1992) este dedicată de compozitor soţiei sale. Lucrarea concepută într-o singură parte (13 min) este de fapt o…traducere în muzică a sentimentului de a fi, în fiecare zi, alături de femeia iubită… într-o eternă fericire, fără limite în timp şi spaţiu. Compozitorul a dorit să realizeze o alegorie sonoră, cu luminile şi umbrele inerente unei vieţi în doi, capabile să exprime recunoştinţa de a fi în viaţă şi de a fi capabili de iubire.

Profund înrădăcinat cu întreaga esenţă a muzicii sale în folclorul chilian, Marco-Antonio Pérez-Ramirez (n. 1964) a studiat în Franţa, cu Alberto Ponce (chitară clasică) şi cu Sergio Ortega (compoziţie), după care un stagiu la IRCAM îl iniţiază în informatica muzicală. Despre Concertul său pentru vioară şi orchestră, „Atacama”, compozitorul mărturiseşte că este vorba de o muzică aridă, amară, dură uneori, exprimată prin sunete seci, fără rezonanţă, brutale şi ascuţite aşa cum sunt pietrele din deşertul de piatră, dar mereu hrănită de o uriaşă forţă expresivă. De la început, vioara rupe brutal liniştea, atacă şi smulge sunetele fără oprire. Alături, orchestra  este şi ea seacă şi parcă plină de spini. Atacama este cel mai vechi şi mai arid deşert din lume şi el se găseşte în ţara de baştină a compozitorului, Chile. Marco Pérez-Ramirez a fost un mare admirator al lui Iannis Xenakis a cărui muzică, recunoaşte, i-a bulversat viaţa şi ale cărui influenţe se regăsesc profund în muzica lui.

Este interesant amănuntul că  prima audiţie a lucrării a avut loc la 16 ianuarie 2007, dirijor Enrique Mazzola, şi că solista Orchestrei Naţionale din Montpellier a fost violonista Silvia Marcovici.

Rolf Martinsson  (n. 1956) este unul dintre compozitorii lideri ai vieţii muzicale  suedeze. Din 2002 muzicianul este directorul muzical la Orchestrei Simfonice din Malmo. Majoritatea partiturilor sale – muzică simfonică, lucrări concertante, muzică de cameră şi corală, muzică pentru piese de teatru radiofonic – au fost comandate de instituţii sau de formaţii de prestigiu. Orchestra Tonhalle din Zürich, Filarmonica din Helsinki, Orchestra Filarmonică a Olandei, Orchestra simfonică Gothenburg şi Orchestra Filarmonica din Londra sunt comanditarii lucrării „Ich denke Dein…” (Mă gândesc la tine) pentru soprană şi orchestră, cu numărul de opus 100 şi cu prima audiţie în 2015 la Zürich. Este vorba de un ciclu  de cinci cântece, pline de culoare şi de ritm, în care se regăsesc ecouri din muzicile lui Richard Strauss şi George Gershwin. Dragostea este descrisă din diverse perspective, ale iubitului, ale iubitei... iar o natură idilică nu face decât să accentueze latura romantic-poetică a muzicii. Poeziile alese pentru cele cinci cântece adunate în ciclu sunt Liebes – Lied/ Cântec de dragoste (Rilke), Blaue Hortensie/ Hortensia albastră (Rilke), Die Liebende  schreibt / Iubita scrie (Goethe), Mondnacht /Noapte cu lună (Eichendorff), Nahe des  Geliebten/Apropierea iubitului (Goethe).

MUZICA SECOLULUI XXI  

Sâmbătă 21 septembrie, ora 13.00     

Sala Radio      

ORCHESTRA SIMFONICĂ BUCUREŞTI

NICOLAE MOLDOVEANU dirijor

NING FENG vioară

LISA LARSSON soprană

Program:

Cornel Ţăranu – Bachiana

Eric Montalbetti – Cinci cântece pentru soprană şi orchestră, „Vaste champ temporel à vivre             joyeusement”.

Marco Perez-Ramirez – „Atacama”, concert pentru vioară şi orchestră

Rolf Martinsson – „Ich denke Dein…”, ciclu de cinci lieduri pentru soprană şi orchestră

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite