Viscol şi ninsori în aproape toată ţara. Meteorologi: „De miercuri se intră într-un regim de iarnă normală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis două atenţionări Cod galben de vreme rea, valabile pentru mai mult de jumătate din judeţele ţării. Una dintre avertizări, care cuprinde şi Capitală va fi valabilă până mâine seară. Autorităţile anunţă că au luat deja măsuri, iar serviciile de urgenţă funcţionează la capacitate maximă.  Ion Standu a anunţat în comandamentul de iarnă de la Guvern de astăzi că „de miercuri intrăm într-un regim de iarnă normală”.

UPDATE Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat, în comandamentul de iarnă de la Guvern, că după expirarea Codului galben mai pot fi emise atenţionări, dar numai punctual, pentru anumite zone şi perioade scurte, nu la nivel naţional.

„Nu vom fi în situaţia unui viscol de intensitatea celui de anul trecut, vor fi precipitaţii de maximum 30 litri/metru pătrat, dar asta nu înseamnă că situaţia nu e complicată, din următorul motiv: în jumătatea de sud-vest încă plouă, se transformă la noapte şi mâine în ninsoare în aproape toată zona în care s-a dat atenţionare, viteze de vânt, 40-50 la munte, 70-80 kilometri pe oră înseamnă viscol chiar dacă nu avem cantităţi foarte mari de ninsoare, după care mâine după-masă e posibil ca în foarte multe zone să se transforme din nou în ploaie, cu temperaturi foarte scăzute la sol, şi e posibil să avem situaţii de pat de gheaţă, polei pe şosele, şi trebuie multă atenţie”, a explicat Sandu.

De asemenea, acesta a arătat că de miercuri „se intră într-un regim de iarnă normală, respectiv temperaturi negative iarna şi uşor pozitive ziua”.

Judeţele vizate de Cod galben

Potrivit avertizării transmise de ANM, de aseară, de la ora 22.00, până luni, la ora 14.00, sunt sub avertizare cod galben judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Caraş-Severin.  Începând de luni, de la ora 14.00, şi până mâine, la ora 22.00, avertizarea Cod galben se va extinde şi va cuprinde atât cele zece judeţe amintite, cât şi Capitala şi alte 17 judeţe: Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Cluj, în aceste zone fiind anunţate ninsori şi intensificări ale vântului.

Amenzi pentru maşinile echipate necorespunzător

La rândul său, vicepremierul Gabriel Oprea a precizat în cadrul comandamentului că poliţiştii rutieri au aplicat, până în acest moment, 38 de amenzi pentru lipsa anvelopelor de iarnă şi a dispozitivelor antiderapante.

„Poliţiştii rutieri au aplicat 42 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.078 de lei, dintre care 38 pentru nerespectarea de către conducătorii auto a condiţiilor privind circulaţia pe drumurile publice în condiţii de iarnă, pentru lipsa anvelopelor de iarnă şi a dispozitivelor antiderapante. Totodată, patru administratori de drum au fost sancţionaţi contravenţional pentru neîntreţinerea corespunzătoare a stării carosabilului, valoarea amenzilor totalizând 8.700 de lei”, a spus Oprea.

Mai mult, acesta a dat asigurări că dispozitivele de intervenţie  ale ministerului sunt pregătite de intervenţie.

„Avem în dispozitivul de intervenţie, la nivel naţional, peste 26.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti cu peste 3.000 de mijloace tehnice pregătite să acţioneze în orice moment", a informat Oprea. El a precizat că judeţele vizate sunt Argeş, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Dâmboviţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea”, a mai arătat vicepremierul.

UPDATE Membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă se reunesc la ora 13.00, la Guvern.

Iarna îşi intră serios în drepturi chiar de la începutul lunii decembrie. Aşa atrag atenţia meteorologii, care au emis două Coduri galbene de vreme rea.  Concret, zece judeţe din sudul şi sud-vestul ţării se află, începând de aseară, sub avertizare Cod galben de precipitaţii mixte şi polei, iar de luni după-amiază până marţi seară, avertizarea se va extinde pentru Bucureşti şi alte 17 judeţe, unde va ninge şi se va depune un strat de zăpadă de 10-15 centimetri. Pentru a nu fi prinse pe picior greşit, autorităţile au intrat deja în alertă şi au anunţat că au luat toate măsurile de siguranţă pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă.

„Începând de luni, vor fi precipitaţii moderate cantitativ în sudul şi centrul ţării, la munte va ninge şi se va depune un strat de zăpadă de aproape 15 centimetri. În Muntenia, vântul va fi mai intens, la fel şi în Banat. În această perioadă, temperaturile vor fi cuprinse între minus 3 şi minus 7 grade Celsius în toată ţara, vremea se va înrăutăţi, inclusiv în Bucureşti”, au explicat cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), adăugând că sunt şanse mari să apară polei în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, afectat fiind inclusiv municipiul Bucureşti.

Minus 15 grade Celsius la Miercurea Ciuc, cea mai scăzută temperatură din ţară

Mercurul din termometre a coborât, luni dimineaţă, în jurul orei 5.30, la Miercurea Ciuc, la minus 15 grade Celsius, cea mai scăzută valoarea termică înregistrtă în ţară în iarna care a debutat calendaristic la 1 decembrie.

Potrivit meteorologilor, aceasta este cea mai rece dimineaţă din ţară în iarna care a debutat calendaristic luni, fiind incluse şi zonele foarte înalte, nelocuite, la peste 2.000 de metri altitudine.

”Pe masivele înalte s-a format un strat de aer mai cald, în vreme ce în zonele joase avem un stat de aer rece la nivelul solului, până la altitudini de aproximativ o mie de metri. Vorbim despre un fenomen de inversiune termică, iar valoarea minimă de la Miercurea Ciuc este clar cea mai scăzută din ţară în această dimineaţă, fie că vorbim de zonele locuite, fie de cele nelocuite, la altitudini foarte mari”, a explicat meteorologul Eugen Mitea de la Centrul Meteorologic Regional Sibiu.

Vremea a fost deosebit de rece, pe alocuri geroasă în judeţul Harghita, minimele consemnate de meteorologi fiind de minus 11 grade Celsius la staţia din pasul Bucin, minus 10 grade Celsius la Joseni, minus 7 grade Celsius la Topliţa şi minus 3 grade la Odorheiu Secuiesc.

Minima absolută a lunii decembrie în Harghita, de minus 33 de grade Celsius, a fost consemnată în anul 1998 în Miercurea Ciuc, iar maxima absolută, de 16,8 grade Celsius,1989 în aceeaşi localitate.

Poliţişti şi pompieri, gata să intervină

Camerele de primiri urgenţe din spitale vor lucra la capacitate maximă, în timp ce serviciile de ambulanţă din ţară au suplimentat numărul de maşini şi de echipaje care vor ieşi în teren, pentru a putea acorda primul ajutor persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală. De asemenea, au fost mobilizaţi poliţişti, jandarmi şi pompieri, în special în zonele unde se vor manifesta ninsori şi intensificări ale vântului. În plus, prefecturile din judeţele vizate ţin constant legătura cu autorităţile de la centru. Cei desemnaţi să coordoneze direct acţiunile de prevenire a unor situaţii de urgenţă cauzate de ninsori sau de alte fenomene meteorologice sunt prefecţii.

„Tot sectorul este pregătit să intervină unde este necesar, însă sfatul nostru pentru populaţie este să respecte indicaţiile noastre şi să se adapteze condiţiilor meteo. Mai exact, recomandăm prudenţă în trafic, trebuie neapărat folosită centura de siguranţă, iar oamenii, în special bătrânii, trebuie să circule cu mare grijă chiar şi pe trotuar”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ambulanţele ar putea ajunge mai greu la cazuri

Potrivit lui Arafat, deşi capacitatea de intervenţie nu a fost redusă, ambulanţele şi pompierii SMURD ar putea ajunge mai greu la cazuri, din cauza vremii nefavorabile. La rândul său, medicul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, spune că avertizările emise de meteorologi au determinat-o să suplimenteze numărul de ambulanţe.

„Vom avea în plus 10 ambulanţe şi echipajele corespunzătoare, care vor interveni dacă este necesar. Cu toate acestea, nu mă aştept să fie urgenţe majore, dat fiind faptul că 1 Decembrie este zi liberă şi probabil că multe persoane vor prefera să stea în casă. De altfel, nici am avut până acum cazuri de persoane care să fie căzute în stradă din cauza poleiului”, a explicat coordonatorul serviciului de urgenţă bucureştean. ;

Vreme rea şi în ţările vecine

Nu doar în România s-a instalat iarna. Meteorologii susţin că şi în ţări precum Bulgaria şi Serbia ninge. În statele respective, notează specialiştii, temperaturile sunt mai scăzute decât la noi. În schimb, în nordul Italiei a fost emis Cod portocaliu de ploi abundente şi ninsori, iar în sudul Franţei este Cod roşu de inundaţii, potrivit site-ului meteoalarm.eu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite