Valoarea kit-urile pentru răniţii din Colectiv aprinde spiritele între Unifarm şi Crucea Roşie, care ezită să le achite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 70 din cele 400 de kit-uri pentru răniţii din incendiul Colectiv, cumpărate de Unifarm cu bani de la Crucea Roşie au fost distribuite răniţilor. După ce aceştia s-au plâns că pansamentele şi cremele nu le sunt de foarte mare ajutor, Unifarm a precizat că pachetele urmează să fie personalizate în funcţie de nevoile fiecărui pacient.

Scandalul pe marginea kit-urilor medicale ce trebuiau distribuite victimelor incendiului din Clubul Colectiv continuă după ce doar 70 din cele 400 de kit-uri cumpărate de compania naţională Unifarm au fost distribuite tinerilor răniţi. Asta în condiţiile în care aceste ajutoare au ajuns la ei foarte târziu, iar conţinutul pachetelor nu le este acum de mare ajutor. Scandalizaţi de plângerile răniţilor, dar şi de faptul că preţul unui kit variază între 1250 şi 1500 de lei, şi nu ajunge la 2.800 de lei aşa cum s-a vehiculat iniţial, reprezentanţii Crucea Roşie au anunţat că nu vor vira către Unifarm banii pe produse până nu primesc documente justificative.

Pe de altă parte, Adrian Ionel, şeful consiliului de administraţie de la Unifarm, arată că dacă cei de la Crucea Roşie nu vor respecta prevederile din contract, nu exclude varianta de a-i acţiona în instanţă pentru a-şi recupera prejudiciul.

Mai mult, Adrian Ionel a explicat pentru „Adevărul” că cei care au alcătuit conţinutul kit-ului au fost chiar specialiştii români în arsuri care au beneficiat şi de sprijinul medicilor din străinătate, din spitalele europene în care au fost trataţi tinerii răniţi în incendiu.

„Acest kit valora 2.800 de lei din estimările noastre. Produsele au fost aduse şi din străinătate dar au fost achiziţionate şi de la producători români. Pentru că unele creme din lista întocmită de experţi nu existau la producători, au fost făcute două tipuri de pachete, unele de 1.250 de lei şi altele de 1.500 de lei care au fost distribuite răniţilor prin intermediul spitalelor curante”, a explicat Adrian Ionel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Unifarm.

Acesta a explicat că unele creme pot fi aduse abia în două - trei săptămâni, pentru că ele nu se găseau pe stoc, iar răniţii care nu au găsit acele creme în pachete vor fi rechemaţi la spital pentru a intra în posesia lor.

„Ăsta nu e un ajutor”

Tocmai conţinutul pachetului a fost cel care i-a indignat pe unii tineri, care susţin că, în afară de plasturi, cremele şi săpunurile din kit nu le sunt de folos. De pildă, Alexandru Albu, un tânăr rănit în urma tragediei, a căutat pe internet toate preţurile produselor, a făcut un tabel şi a ajuns la concluzia că, puse cap la cap, ele costă 1.220 de lei şi nu 2.800 de lei.  

„Ăsta nu e un ajutor, e orice altceva. Şi dacă ar vrea într-adevăr să ne ajute cineva cu ceva, ar fi să ne dea ce ne trebuie. Nu pansamente care erau utile acum două luni, nu acum. Acum cred că sunt până în cinci persoane care ar putea să folosească aşa ceva, din toţi care am fost”, a scris tânărul pe o reţea de socializare.

Crucea Roşie nu vrea să facă plata

Reacţiile din ultimele zile i-au făcut şi pe cei de la Crucea Roşie să vină cu clarificări şi să arate că nu va onora nicio plată pentru kit-uri până ce Unifarm nu va veni cu documente care să arate, negru pe alb, cât a costat fiecare kit în parte.

De altfel, Adrian Ionel, reprezentantul Unifarm, a arătat că nu a primit niciun ban de la Crucea Roşie până acum. „Crucea Roşie nu este autorizată să achiziţioneze medicamente şi nu dispune de logistica necesară privind depozitarea şi distribuirea de medicamente”, au arătat oficialii de la Crucea Roşie, care au mai adăugat că nu are nici specialişti angajaţi care să poată verifica corectitudinea şi necesitatea acestui kit care nu a fost încă personalizat în funcţie de nevoile pacienţilor. „Doar două spitale au făcut solicitări personalizate, calate pe nevoile pacienţilor”, a mai spus Adrian Ionel.

16 răniţi mai sunt spitalizaţi în ţară şi în străinătate

Potrivit bilanţului realizat de Ministerul Sănătăţii, doar două persoane rănite în incendiul din Colectiv mai sunt internate în spitalele din Capitală, una la Spitalul Floreasca şi una la Spitalul Militar Central. În străinătate sunt 14 persoane, dintre care un cetăţean german. În Belgia sunt şapte persoane internate, în Olanda una, în Germania sunt internaţi trei pacienţi, iar în Marea Britanie, tot trei. Cu toţii sunt în stare stabilă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite