Traian Băsescu şi limitele de funcţionare ale Statului de drept
0Dacă punem la o parte declaraţia de săptămâna trecută prin care, de fapt, doamna Alina Gorghiu nu declara nimic, înştiinţându-ne doar că va demisiona de la şefia PNL în cazul în care acesta va face cine ştie ce pact de guvernare cu PSD-ul cu care ştim bine că se urăşte de moarte, putem spune că liderii marilor partide politice din România au dispărut cu desăvârşire din spaţiul public.
Nu mai avem nici un fel de ştire despre dl. Liviu Dragnea, nici măcar dacă, precum anul trecut, se află într-o îndelungată vacanţă în cine ştie ce ţară exotică, aşa cum îi şade bine unui autentic lider social-democrat. Absenţi din peisaj sunt, de asemenea şi cam demultişor, domnii Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu. Iar dl. Victor Ponta care, oricum nu mai deţine nici un fel de funcţie, nu se manifestă decât prin penibilele-i postări pe facebook. Postări în care ba ne anunţă că va contesta decizia de pe urma căreia şi-ar putea pierde titlul de doctor în ştiinţe obţinut prin furt la drumul mare, ba sare în apărarea noului Macbeth, preşedintele Turciei, amicul său, Recep Erdogan.
Marea excepţie o reprezintă, iată, ca întotdeauna de altfel, fostul preşedinte Traian Băsescu, extrem de prezent şi nu oricum, ci cu mare tam-tam în spaţiul public. Îndeosebi la România tv, postul de televiziune pe care l-a atacat adesea pe vremea în care se mai afla la Cotroceni, dar al cărui colaborator permanent pare să fi devenit fostul preşedinte în ultimele luni. Mai-mai să crezi că între dl. Traian Băsescu şi Televiziunea controlată de Sebastian Ghiţă s-ar fi semnat un parteneriat strategic. De pe urma căruia Traian Băsescu dobândeşte vizibilitate maximă, iar România tv nesperate cote de audienţă. Aceasta într-o perioadă îndeobşte calificată de mediile de presă drept „sezon mort”.
Ştim bine. Dl. Băsescu e un maestru în fructificarea lunilor de vară pentru a marca politic, iar măiestria şi-a exersat-o ca atare încă din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2004. Atunci când şi-a pregătit încă din lunile iulie-august succesul operaţiunii de substituire a candidaturii la funcţia supremă în Stat a domnului Theodor Stolojan. Măiestria astfel câştigată şi exersată vreme de 12 ani, dl. Traian Băsescu şi-o exercită chiar în aceste zile.
Nu mai departe decât duminică seara, fostul preşedinte a explodat de-a dreptul graţie îndelungatei intervenţii telefonice din cursul emisiunii lui Victor Ciutacu. Emisiune ce o avea drept unică invitată anunţată pe fosta şefă a DIICOT, d-na Alina Bica. Astăzi cu mari probleme în justiţie.
Or, duminică seară, nu ştiu dacă inopinat sau ca urmare a unui scenariu dinainte bine pus la punct, dl. Băsescu a intervenit în emisiune, făcând dezvăluiri care, dacă sunt adevărate, reprezintă un adevărat cutremur. Au fost vizate SRI sau DNA. Instituţii ce îşi datorează actuala poziţie în Stat deciziilor şi măsurilor luate de Traian Băsescu, îndeosebi în timpul celui de-al doilea mandat prezidenţial. Instituţii la a căror conducere se află generalul Florian Coldea (director adjunct al SRI) şi Laura Codruţa Kövesi (procuror şef al DNA). Ambii creaţii personale ale aceluiaşi Traian Băsescu.
Dacă e să îi dăm crezare lui Traian Băsescu, SRI ŞI DNA acţionează după bunul plac al lui Florian Coldea şi al Laurei Codruţa Kövesi.
Fireşte, dl. Traian Băsescu nu este primul care aduce în discuţie existenţa unei alianţe deloc corecte între SRI şi DNA. Alianţă de pe urma căreia cele două instituţii de forţă ar acţiona ca principală armă de îndepărtare din spaţiul public a personalităţilor ce nu acceptă să le facă jocul. Ori „să le devină slugă”, cum s-a exprimat duminică, în repetate rânduri, fostul preşedinte. Numai că de data aceasta dezvăluirile au fost făcute nu de un jurnalist, aşa cum este Ion Cristoiu, bănuit a fi făcut o obsesie pe tema „binomului SRI-DNA”, ci de Traian Băsescu. Şi nu oricum, nu din ipostaza de persoană privată, ci din poziţia asumată şi reafirmată de fost preşedinte al României. Unde mai pui că „bombele” lui Traian Băsescu se referă la întâmplări şi fapte a căror derulare a început în vremea când domnia-sa se mai afla încă la Palatul Cotroceni.
Dacă e să îi dăm crezare lui Traian Băsescu, SRI ŞI DNA acţionează după bunul plac al lui Florian Coldea şi al Laurei Codruţa Kövesi. Inşi ce au plănuit şi pus în practică operaţiuni de anihilare mai întâi a Elenei Udrea, mai apoi a Alinei Bica şi a fostului şef al ANI, Horia Georgescu. Anihilarea va fi desăvârşită de justiţia la rându-i aservită şi instrumentalizată tot d-nei Kövesi şi d-lui Coldea, dovada supremă în acest sens fiind însuşi faptul că d-lui Băsescu i s-a refuzat dreptul de a depune mărturie ca martor, deocamdată în procesul Alinei Bica. Fostul preşedinte s-a folosit de intervenţia telefonică de duminică seară spre a cere cu glas tare să fie citat ca martor în acţiunile juridice ce îi au drept protagonişti nu doar pe d-na Alina Bica, ci şi pe doamna Elena Udrea şi pe domnul Horia Georgescu.
Fostul preşedinte a atins apogeul în clipa în care şi-a anunţat intrarea deschisă în lupta împotriva Statului mafiot.
Dl. Băsescu a făcut un pas chiar mai departe, afirmând că trimiterea sa în judecată, ca urmare a plângerii penale mai demult formulată de d-na Gabriela Vrânceanu-Firea, este, la rându-i, o operaţiune comandată, de data aceasta pare-se de dl. Dan Mihalache, pe vremea când acesta mai era încă şeful Administraţiei Prezidenţiale. Comandă dusă la îndeplinire de procurorii Adina Petrescu şi Camelia Sutiman, care vor primi drept recompensă pentru aceasta funcţii importante în Parchetul General.
Fostul preşedinte a atins apogeul în clipa în care şi-a anunţat intrarea deschisă în lupta împotriva Statului mafiot, Stat ajuns să fie astfel ca urmare a unor interese necinstite şi a acţiunilor „binomului”, mai exact ale generalului Florian Coldea şi ale doamnei Kövesi.
Spusele de duminică seara ale d-lui Băsescu se impun a fi tratate cu maximă seriozitate. Nu cu ironii, nu cu hăhăieli, nu calificate drept glume de vacanţă făcute de un personaj epuizat politic, dornic cu orice preţ să se reafirme în spaţiul public. E de văzut dacă spusele d-lui Traian Băsescu au la bază fapte reale sau sunt doar fructul intereselor electorale ale domniei-sale sau numai expresia resentimentelor cuiva ce se vede redus la condiţia de Ucenic vrăjitor. Ori dacă nu cumva e vorba de fapte cu adevărat grave.
Acuzele în cascadă ale d-lui Traian Băsescu impun răspunsuri autorizate din partea instituţiilor vizate, dar şi din partea Parlamentului, a Preşedinţiei şi chiar din partea CSAT. Răspunsuri în măsură să ne lămurească convingător şi o dată pentru totdeauna dacă dl. Băsescu se joacă cu cuvintele ori, cum spune chiar domnia-sa, „s-a depăşit o limită de funcţionare a Statului de drept”.