Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice este laureatul Premiului Nobel pentru Pace 2013
0Preşedintele Consiliului Europei (CoE), norvegianul Thorbjorn Jagland a anunţat că premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, care se ocupă în acest moment de gestionarea crizei din Siria. Favorita publicului, dar şi a caselor de pariuri, era tânăra activistă pakistaneză Malala Yousafzai, urmată de medicul congolez Denis Mukwege, care vine în ajutorul femeilor victime ale violenţelor sexuale.
România a deţinut, în perioada 1 mai 2010 – 1 mai 2012, un loc de membru în cadrul Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) este o organizaţie interguvernamentală, cu sediul la Haga, Olanda, înfiinţată în 1997. Organizaţia promovează şi verifică aderarea la Convenţia privind interzicerea armelor chimice, care interzice utilizarea armelor chimice şi cere distrugerea lor. Verificarea constă atât de evaluarea declaraţiilor de către statele membre şi inspecţii la faţa locului.
190 de state sunt membre ale acestei Organizaţii. Bugetul anual este estimat la aproximativ 75 milioane de euro.
Operaţiunea „Siria“
Inspectorii internaţionali care urmează să lanseze operaţiunea de distrugere a armelor chimice siriene au ajuns în Siria pe 1 octombrie, conform AFP.
Aceşti inspectori ai Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), însărcinaţi cu aplicarea unei rezoluţii a ONU privind distrugerea arsenalului chimic sirian, au intrat în ţară la bordul a circa 20 de vehicule de teren.
Autorităţile siriene au furnizat la 19 septembrie o listă cu locurile de producţie şi stocare a armelor chimice, care urmează să fie inspectate în termen de 30 de zile, în cadrul unui acord ruso-american ce prevede dezarmarea chimică a Siriei până la mijlocul anului 2014.
Este vorba de una dintre cele mai ambiţioase şi periculoase operaţiuni de dezarmare încercate vreodată, comentează AFP. Astfel de operaţiuni au mai fost întreprinse în Irak şi în Libia, însă niciodată în plin război, adaugă sursa citată, care semnalează că Siria se adânceşte pe zi ce trece într-un conflict soldat cu peste 110.000 de morţi în 30 de luni.
Nobelul, care constă într-o medalie de aur, o diplomă şi o filă cec în valoare de opt milioane de coroane (aproximativ 910.000 euro), va fi înmânat laureatului pe 10 decembrie, data care marchează moartea creatorului distincţiei, filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896).
Citeşte şi:
VIDEO Premiul Nobel pentru pace: de ce trebuie Malala să câştige lupta cu Maulana
Povestea Malalei: fata căreia nu-i este frică de talibani nici măcar după ce au împuşcat-o în cap
Nobelul literar revendicat de Canada. Alice Munro: „Nu am crezut niciodată că voi câştiga“
Pe ce îşi cheltuie banii câştigătorii Premiului Nobel
Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2012