Cum a încercat studentul Marian Vanghelie să scape de arestul la domiciliu: „Sunt anul II la facultate”. Edilul nu a dat anul trecut pe la şcoală
0Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a găsit un nou motiv pentru a cere judecătorilor ridicarea măsurii preventive a arestului la domiciliu: este student la Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa şi vrea să meargă la cursuri. Reprezentanţii universităţii spun că Vanghelie a fost înscris, într-adevăr, la cursuri, dar anul trecut nu a mai dat deloc pe la facultate, motiv pentru care a fost suspendat.
Marian Vanghelie vrea să meargă la facultate. Aflat de trei luni în arest la domiciliu, primarul suspendat al sectorului 5 nu ştie ce motiv să mai invoce pentru a scăpa de măsura preventivă. Aşa că şi-a adus brusc aminte că este student. Student la universitatea particulară „Andrei Şaguna“, din Constanţa, la Facultatea Administraţie publică. Cei drept, Vanghelie a fost înscris la studii, dar anul trecut nu a dat niciodată pe la cursuri şi nici nu a mai plătit taxele de şcolarizare, motiv pentru care conducerea facultăţii l-a suspendat. Adică, în acest moment, Marian Vanghelie, celebru prin agramatismele sale, nu mai este înscris la studii.
Prezent luni la Curtea de Apel, Vanghelie a cerut să fie liber pe motiv că a înţeles procedura din faza în care se află, mai ales că este „student la a doua facultate“. De altfel, el a adus şi o adeverinţă care să certifice acest lucru.
Fostul primar a invocat în faţa judecătorilor că, student fiind, are nevoie să se mişte liber şi să se poate deplasa la examene şi la cursuri.
„A solicitat măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu arătând că oricare din aceste măsuri este suficientă, cu atât mai mult cu cât inculpatul Vanghelie Marian este student la a doua facultate, dovada faptului că înţelege procedura din faza în care se află şi a depus concluzii scrise“, se arată în motivarea judecătorilor privind arestarea preventivă.
Magistraţii nu s-au lăsat impresionaţi de situaţia şcolară a studentului Marian Vanghelie şi au dispus ca acesta să rămână în continuare acasă.
”În baza art. 205 C.pr.pen., respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Vanghelie Marian împotriva încheierii penale din data de 06.10.2015 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti”, se arată în decizia Curţii de Apel.
Marian Vanghelie: „Mă apuc să învăţ acum să fac marmeladă?“
La ieşirea din sala de judecată, Vanghelie a explicat că el este un „om foarte logic şi foarte pragmatic“ şi acest lucru l-a spus în faţa magistraţilor.
„Am explicat că au trecut 4 luni de când sunt arestat preventiv, 3 luni de când sunt arestat la domiciliu. Am explicat că nu am pe cine să influenţez, că mă văd cu 20-30 de colegi în fiecare zi“, a declarat Vanghelie.
El a explicat şi de ce este student „tomnatic“. „Mă apuc acum să învăţ acum să fac marmeladă? Ce să fac acum? Nu sunt nici economist, nici jurist. Studiez admnistraţie publică. (...) Am fost la cursuri, puteţi să verificaţi. Sunt anul II“, a adăugat primarul suspendat al sectorului 5.
Întrebat fiind de ce nu a ales să o facultate din Bucureşti, edilul a răspuns: „Am fugit de ideea de a merge în Bucureşti, unde mă cunoaşte lumea (...) N-am vrut să se interpreteze“.
„La mine lucrurile în administraţie merg pe logică. Luam cursurile, mă uitam pe diagonală şi în proporţie de 70%, 80% erau lucruri pe care le ştiam din practică“, a precizat edilul suspendat al sectorului 5.
Cum a trecut anul studentul Vanghelie
Cu toate acestea, „logica“ nu prea l-a ajutat pe Vanghelie la examene. Potrivit, reprezentanţilor Universităţii „Andrei Şaguna“, studentul Marian Vanghelie a avut o prestaţie submediocră în anul I, abia reuşind să promoveze în anul următor. „Domnul Vanghelie a fost student in anul universitar 2013-2014, anul I, specializarea Administratie publică. La finele anului a promovat condiţionat (număr minim de credite necesare)“, este răspunsul oficial al Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa la solicitarea „Adevărul“ privind situaţia matricolă a studentului Vanghelie.
Surse din cadrul universităţii au explicat pentru „Adevărul“ că Marian Vanghelie nu prea a frecventat cursurile, venea rar, „o dată la trei săptămâni“, şi doar în primul semestru. Practic, studiile i-au fost suspendate fiindcă în următorul an universitar nu s-a mai prezentat deloc la cursuri şi nici nu şi-a mai plătit taxele de şcolarizare.
Vanghelie se poate însă reînmatricula în anul II dacă doreşte. Condiţia este să plătească taxa anuală de 2.100 de lei.
Portiţă de scăpare
Analiştii susţin că motivul invocat de Marian Vanghelie pentru a fi lăsat liber nu este decât o portiţă ieftină de scăpare.
Ştefan Vlaston, expert în educaţie: „E o nebunie de-a lui Vanghelie ca să iasă din arest, dar nu scrie nicăieri că dacă eşti student ţi se dă liber să mergi la facultate. Nici nu merită atenţie“.
Dan Ionescu, analist politic: „Pe lângă faptul că nu se recuperează prejudiciile de corupţi, că se scriu zeci de cărţi pentru reducerea pedepselor şi că toţi arestaţii încep să sufere de nenumărate boli, iată şi un caz în care cel judecat vrea să fie lăsat să meargă la şcoală. Ultimul lucru de care are nevoie Marian Vanghelie acum e să fie student. Dacă acest lucru îl va ajuta să scape de arestul la domiciliu, putem fi siguri că se vor mai înscrie şi alţii la şcoli înalte. Dincolo de ridicolul situaţiei, asistăm la degradarea pe care astfel de acte o aduc oricărei şanse de a deveni o societate funcţională“.
Învoit să meargă la maternitate
Marian Vanghelie a mai primit învoire de la judecători să-şi părăsească locuinţa. La începutul lunii trecut, Curtea de Apel Bucureşti l-a lăsat pe Vanghelie să meargă la maternitate, pentru a asista la naşterea fetiţei sale. Învoirea a fost pentru două zile.
„În fiecare zi sunt emoţionat. Am început să gândesc altfel, dar să şi trăiesc altfel, pentru că viaţa te surprinde încontinuu (...) Dacă este nevoie schimb şi pampers. Am căpătat experienţă, sunt pregătit pentru orice. Dacă mâine dimineaţa îmi dau voie, merg împreună cu Oana la spital. (...) O să rămâneţi surprinşi, o să vedeţi de acum încolo un alt Marian Vanghelie, mult mai complicat şi mai inteligent“, declara Marian Vanghelie.
Bacalaureat la 33 de ani
Celebru pentru perlele sale, precum „care este“, „goagăl“ sau „almanahe“, Marian Vanghelie a luat examenul „maturităţii“ abia la 33 de ani. Admis la Grupul Şcolar Industrial “Alexandru Sahia” în 1982, pe când avea 14 ani, Vanghelie a renunţat la studii în clasa a X-a. În 1997, la aproape 30 de ani, Marian Vanghelie s-a înscris, la seral, la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”. După trei ani, când a câştigat alegerile pentru Primăria sectorului 5, acesta a încercat să dea bacalaureatul la Liceul Agricol „Cezar Nicolau“ din Brăneşti. Prins cu copiuţe la proba de limba şi literatura română, Vanghelie a fost eliminat din examen. El a reuşit să ia bacul în anul următor, la Liceul „Mihail Kogalniceanu“, din Snagov.
Ulterior, el s-a înscris la cursurile a două facultăţi: Drept şi Ştiinţe Economice, dar a terminat-o doar pe ultima.
Motive penibile pentru a scăpa de arest
Înaintea lui Marian Vanghelie, mulţi alţi inculpaţi au încercat să scape de arest invocând motive care mai de care mai penibile. În decembrie 2014, Israel Mazal Tov, Liron Halevi şi Rosenstein Haim Mordechai, patroni de cazinouri judecaţi în stare de arest la domiciliu în dosarul de proxenetism al lui Sile Cămătaru, au cerut ridicarea măsurii preventive pentru a-şi face cumpărături la un anume hypermarket, de a merge la sinagogă pe motive de religie, de a scoate din locuintă animalele de companie să le plimbe şi de reglare a aparatului dentar.
Simona Muraru, judecată în acelaşi dosar, a cerut să fie eliberată din motive de inadaptare la regimul de detentie, de imposibilitate de revedere cu mama care lucrează în străinătate, iar apoi cu necesitatea prezenţei sale la cursurile unei facultăţi, „existând riscul de a nu promova anul universitar“.
Acuzat de abuz în serviciu
Primarul suspendat al Sectorului 5 este acuzat de acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006 - 2014, primarul Marian Vanghelie ar fi cerut şi primit de la omul de afaceri Marin Dumitru foloase materiale în valoare de peste 30 de milioane de euro.
În schimbul acestui comision, ce reprezenta 20% din încasări, edilul l-ar fi ajutat pe afacerist să semneze mai multe contracte cu Primăria. Marian Vanghelie este în arest la domiciliu din 10 iulie.