Studenţii, revoltaţi de ideea cazării refugiaţilor în cămine. Ce locuri disponibile au identificat Universităţile
0Una dintre opţiunile vizate de Guvern pentru acomodarea celor peste 6.000 de refugiaţi pe care Comisia Europeană doreşte să-i trimită în România este cazarea lor în campusurile universitare. Studenţii se declară însă sideraţi de soluţie, de vreme ce locurile din cămine nu satisfac nici cererea internă.
O solicitare a Ministerului Educaţiei privind evaluarea spaţiilor din cămine pentru eventuala primire a refugiaţilor a creat discordie, atât în rândul clasei politice, cât şi în societatea civilă. Mai exact, ministrul a cerut universităţilor din ţară, dar şi inspectoratelor şcolare, să identifice locurile disponibile în căminele pe care le administrează, însă gestul nu a fost bine primit de nimeni.
Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat „surprins” de solicitarea ministrului. „Eu nu ştiu ce a avut în minte domnul ministru al Educaţiei, dar cred că ar trebui să fie mai ponderat şi el, şi toţi miniştrii, şi această acţiune trebuie să fie sub o coordonare unitară”, a declarat, miercuri, Dragnea, într-un interviu acordat Europa FM. Liderul PSD a precizat că „românii sunt foarte îngrijoraţi şi orice comunicare necoordonată pe acest subiect nu face decât să crească îngrijorarea”.
Ministrul Educaţiei a explicat însă că ideea nu-i aparţine, ci a fost discutată încă din august cu vicepremierul Gabriel Oprea, într-o şedinţă a Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă.
„Ministerul Educaţiei nu are niciun fel de competenţe şi atribuţii în gestionarea situaţiei imigranţilor şi nici în comunicarea publică pe această temă. Ministerul Educaţiei, ca orice altă instituţie a statului, trebuie să răspundă solicitărilor Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă. Acesta a fost cazul acum, când a transmis în sistem, către universităţi şi inspectorate şcolare, o adresă privind posibile disponibilităţi de cazare”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru ziarul „Adevărul”.
Studenţii sunt revoltaţi
Chiar şi aşa, studenţii se declară revoltaţi de planurile autorităţilor şi atrag atenţia asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universităţile din România, cererea depăşind deja cu 25% locurile de cazare disponibile în cămine.
„Suntem conştienţi de situaţia nefericită în care refugiaţii sirieni se găsesc în prezent şi apreciem iniţiativa guvernului de a lua măsurile necesare sprijinirii acestora, ba chiar milităm pentru ca aceştia să fie sprijiniţi de statul român şi de instituţiile Uniunii Europene să treacă peste aceste momente dificile, însă considerăm că o problemă nu se rezolvă provocând altele.
Atât timp cât o universitate se confruntă cu un deficit de locuri de cazare şi nu poate răspunde tuturor solicitărilor primite de la studenţi în acest sens, considerăm că acea universitate trebuie să se preocupe prioritar de cazarea propriilor studenţi. Suntem convinşi că la o analiză mai atentă se vor putea găsi alte soluţii de cazare a refugiaţilor, care să nu aducă deservicii niciunei alte persoane”, au declarat reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
Universităţile bucureştene au găsit loc pentru refugiaţi
Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnică din Bucureşti sunt două dintre instituţiile de învăţământ superior care s-au oferit să asigure cazare şi masă pentru 230 de refugiaţi.
Mai exact, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat că instituţia pe care o conduce poate să pună la dispoziţie 80 de locuri de cazare.
„Locurile sunt în căminul din Măgurele, de la Facultatea de Fizică, unde s-au făcut reparaţii în această vară. Clădirea e într-o condiţie bună. În general, căminul acesta, fiind destul de departe de Bucureşti, nu este ocupat la capacitate maximă, fiindcă studenţii nu-l preferă. Capacitatea de ocupare nu depăşeşte 50%”, a spus rectorul pentru ziarul „Adevărul”.
El a mai menţionat că în ceea ce priveşte asigurarea strictului necesar, dacă nu vor primi bani de la Guvern, va propune în şedinţa Senatului universităţii să se folosească de fondurile universităţii pentru a asigura hrana refugiaţilor.
Şi rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, Mihnea Costoiu, spune că instituţia ar putea pune la dispoziţie 50 de locuri. „Acestea nu sunt într-un cămin din campusul studenţesc, este vorba de un cămin tot din zona Leu, dar care nu este în funcţiune momentan, va trebui să-l renovăm. Având în vedere locaţia, nu amestecăm studenţii cu refugiaţii, studenţii au o viaţă a lor, un campus studenţesc al lor. În afară de cazare, le mai putem oferi refugiaţilor consiliere psihologică şi de carieră”, a spus Costoiu pentru ziarul „Adevărul”.
Fără locuri pentru refugiaţi în căminele din provincie
Reprezentanţii marilor centre universitare au explicat că nu au locuri pentru a caza refugiaţii în căminele lor. În mai toate cazurile, acesta a fost şi răspunsul reprezentanţilor inspectoratelor şcolare.
CLUJ
Reprezentanţii celor mai mari universităţi din Cluj spun că nu pot oferi cazare pentru refugiaţi deoarece nu mai au locuri. În schimb, unele au anunţat că pot ajuta cu hrană şi apă. Un răspuns similar au avut şi cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj: elevii au ocupat toate locurile din cămine.
TIMIŞ
„Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) nu are capacitate de cazare pentru imigranţi“, a declarat Florin Jurcă, purtător de cuvânt al UVT. „Mai rămân locuri libere în căminele noastre, dar le distrubuim celor de la Vest“, a spus şi Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica. „Nu ştiu exact câte locuri libere avem, abia după ce începe noul an şcolar vom avea o situaţie“, a spus Aura Danielescu, inspector şcolar general Timiş.
Unităţile de învăţământ din Timişoara nu dispun de locuri libere pentru refugiaţi
IAŞI
În urma adresei primite de la Ministerul Educaţiei, reprezentanţii universităţilor din Iaşi şi ai Inspectoratului Şcolar au făcut o inventariere. Locuri sunt doar în căminele pentru elevi: 300 de locuri în trei cămine. În căminele universităţilor, însă, nu se găsesc locuri pentru refugiaţi. „Nu ne ajung locurile nici pentru studenţii noştri“, spune Vasile Işan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Nici la Politehnică nu se găsesc locuri libere.
BRAŞOV
„Nu există în acest moment posibilitatea de a primi refugiaţi în şcoli sau de a le pregăti masa. Dacă s-ar întâmpla acest lucru într-o sală de sport, activitatea instituţiei ar fi perturbată“, a explicat Marius Vlăduţ, reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov. În schimb, Braşovul ar putea trimite psihologi de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională pentru a-i consilia pe refugiaţi. Reprezentanţii Universităţii Transilvania spun că nu au primit nicio solicitare scrisă, dar nici nu au locuri libere.
Braşovul nu are locuri pentru cazarea refugiaţilor în şcoli sau în căminele studenţeşti
GALAŢI
„De la Ministerul Educaţiei nu am primit nicio solicitare oficială. Dacă se va întâmpla acest lucru, vom analiza situaţia. După terminarea procesului de cazare vom afla dacă putem sau nu să oferim locuri refugiaţilor“, a declarat Bogdan Nistor, purtătorul de cuvânt la Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi. În schimb, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi poate pune la dispoziţia refugiaţilor locurile rămase neocupate. „Avem în jur de 100-120 de locuri disponibile pentru situaţii de urgenţă“, a declarat Diana Bulai, inspectorul şcolar adjunct.
MUREŞ
„În Mureş nu sunt suficiente locuri de cazare nici pentru elevi. În schimb ISJ Mureş poate oferi mâncare pentru 700 de refugiaţi“, a declarat Camelia irimie, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş. Nici la universităţi nu sunt suficiente spaţii. „Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş nu are suficiente locuri de cazare. Noi am oferit în schimb sprijin prin asistenţă medicală“, a declarat Leonard Azamfirei, rectorul UMF.
Refugiaţii nu pot fi cazaţi în judeţul Mureş
SIBIU
Reprezentanţii Universităţii „Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS) spun că nu dispun de astfel de spaţii de cazare. La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sibiu spun că nu este de competenţa lor să ia astfel de decizii, şcolile aflându-se în administrarea autorităţilor locale. O variantă sugerată de cei de la ISJ Sibiu autorităţilor este să se adreseze celor care gestionează taberele şcolare.
CONSTANŢA
Universitatea Ovidius Constanţa (UOC) are toate locurile de cazare ocupate. „Situaţia este neclară, nu avem niciun loc liber unde să cazăm alte persoane“, a precizat Daniel Citirigă, purtătorul de cuvânt UOC. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa are un total de 6.110 locuri de cazare în internate. „Sunt cămine care vor fi ocupate de elevi, nu ştim mai multe amănunte, aceasta este situaţia cerută de la minister“, a afirmat Cristina Ivan, purtătorul de cuvânt ISJ Constanţa.