UPDATE Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea din arest a şefului Antenelor. Sorin Alexandrescu a plecat din arestul Poliţiei Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Alexandrescu este directorului general al Antenelor deţinute de Dan Voiculescu
Sorin Alexandrescu este directorului general al Antenelor deţinute de Dan Voiculescu

Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, posturi TV deţinute de Dan Voiculescu, va fi cercetat în stare de libertate. Aşa a decis joi completul de trei judecători de la Tribunalul Bucureşti, al cărui preşedinte a fost magistratul Elena Burlan. De-a lungul vremii judecătoarea a dat mai multe sentinţe controversate.

UPDATE Sorin Alexandrescu a părăsit arestul Poliţiei Capitalei, la mai puţin de o oră de la decizia Tribunalului Bucureşti. 

UPDATE După mai puţin de trei ore de deliberări instanţa a decis ca Sorin Alexandrescu să fie cercetat în continuare în stare de libertate. Astfel, judecătorii au hotărât să înlocuiască măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara.

UPDATE 15.23 Administraţia Prezidenţială a sesizat Consiliul Naţional al Audivizualului(CNA) în cazul emisiunii „Q&A” difuzată de Antena 3, sâmbătă 1 iunie, acuzând că insinuările invitaţilor emisiunii potrivit cărora Traian Băsescu s-ar afla în spatele anchetării directorului Antenelor, Sorin Alexandrescu, sunt „defăimătoare şi neadevărate la adresa preşedintelui”.

UPDATE 13.30 Şedinţa de judecată s-a terminat. Instanţa a rămas în pronunţare.

UPDATE 13.00  „Nu este adevărat că pe 22 aprilie am spus că nu mai are nimeni contractul. Nici nu ştiam dacă îl mai are sau nu cineva.  Se precizează că starea de ameninţare s-a instalat pe 26 aprilie. Vă rog să studiaţi înregistrările. Nu am nicio legătură cu persoana care a semnat acele adrese“, mai spune Alexandrescu.

UPDATE 12.45  În  timpul şedinţei de judecată, un tânăr- despre care se spune că ar fi jurnalist - a fost dat afară din sală pentru că  ar fi incercat să filmeze în timpul şedinţei.

Procurorul DNA a precizat că iniţiativa infracţională a aparţinut integral lui Alexandrescu

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la judecarea recursului faţă de arestarea preventivă a lui Alexandrescu a arătat, în sala de judecată, că probele din dosarul de şantaj al directorului general Antena Group dovedesc acuzaţiile ce i se aduc acestuia.

Astfel, procurorul a enumerat plângerea penală făcută de Ioan Bendei care se leagă cu interceptările făcute în acest caz, dar şi cu declaraţiile unor martori între care şi şeful Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir.

Reprezentantul DNA a mai arătat că Sorin Alexandrescu a avut „o conduită sistematică în cadrul săvârşirii infracţiunii, după ce a întreprins şapte întâlniri cu denunţătorul său, la care l-a şantajat“.

Şeful Antena Group „a urmărit creşterea graduală a tensiunii victimei sale“

Tot el a arătat că Alexandrescu „a urmărit creşterea graduală a tensiunii victimei sale, aspect din care rezultă premeditarea şi perseverenţa infracţională de care acesta a dat dovadă“

În plus, a arătat procurorul, directorul general Antena TV Group „s-a folosit de poziţia sa şi de experienţa profesională“.

Anchetatorul a mai arătat că iniţiativa infracţională a aparţinut integral lui Alexandrescu, acest aspect fiind dovedit şi de caracterul conspirativ cu care a procedat în săvârşirea faptei. În final, procurorul a cerut respingerea recursului lui Alexandrescu şi menţinerea acestuia în arest timp de 29 de zile.

Nu înţeleg de ce reprezint un pericol public“

„Intanţa a reţinut în mod greşit că eu, în calitatea pe care o am, nu am vrut să fac public contractul dintre RDS şi Bodu SRL. Nu înţeleg de ce reprezint un pericol public, atâta timp cât nu am avut niciodată vreo funcţie în compania care asemnat adresa, Intact Publishing. Se precizează că sunt un pericol public din cauza faptei unei alte persoane“, a concluzionat şeful Antena Group.
 

 UPDATE 12.30 Şeful Antena Group  explică judecătorilor: „Documentul mi-a fost trimis anonim“

„Eu am avut intenţia să fac un subiect jurnalistic din existenţa contractului cu Bodu. Nu i-am cerut lui Bendei să negocieze contractul dintre RCS şi Antenă. Nu am avut niciodată în intenţie să nu divulg public contractul dintre RDS şi Bodu. Acest document mi-a fost trimis anonim înainte cu o săptămână de întâlnirea cu Bendei“, a precizat Alexandrescu.

UPDATE 12.10 „Respectiva convorbire se referă la un moment în care eu m-am întâlnit cu Bendei şi mi-a explicat de 5-6 ori că acel contract nu există. Atunci, m-am prezentat ca fiind directorul Antena Group pentru că până atunci nu ne mai văzusem. Pe 26 aprilie, Bendei mi-a spus că a primit adresa, subliniind că aceasta îi era adresată şi  în acel moment am văzut că era emisă de Intact Publishing. În primele două întâlniri, mi-a explicat că acel contract nu reprezintă nimic, că sunt doar nişte hârtii. Nu am făcut niciodată referire la persoana denunţătorului, ci doar la adresa societăţii“, a precizat Alexandrescu în faţa magistraţilor.

Mai mult, el a explicat că „noi voiam să aducem la cunoştinţă publică acel contract şi am difuzat promo-uri“.

Alexandrescu: „Nu m-am gândit niciodată că Bendei ar putea avea o stare de disconfort“

„Nu m-am gândit niciodată că Bendei ar putea avea o stare de disconfort. Mereu am discutat despre companie şi niciodată despre el (...) Mi s-a părut persoana cea mai importantă în a-mi oferi informaţii. În plus, Bendei este şi administrator şi acţionar al societăţii“, a mai precizat şeful Antena Group.

UPDATE 11.15  Alexandrescu vorbeşte în faţa magistraţilor. Acesta a explicat faptul că nu are nicio legătură cu Intact Publishing. „Acea firmă deţine Jurnalul Naţional. Eu sunt director la Antena Group. Nu există niciun schimb de informaţii între Antena Group şi Intact Publishing“, a declarat şeful Antenelor.

„Ştiaţi de adresa întocmită de Jurnalul Naţional, trimisă de Ioan Bendei? Intact şi Antena Group sunt total diferite. Am luat cunoştinţă despre adresa făcută pe 26 aprilie când Bendei s-a prezentat la sediul Antena Group. El mi-a arătat acel document şi aşa am luat la cunoştinţă de existenţa lui. Ulterior, ne-am întâlnit la solicitatea lui“, a mai precizat Alexandrescu.
 

UPDATE 11.00 Sedinţa de judecată a început, şeful Antena Group, Sorin Alexandrescu fiind adus în sală.

„Solicit să administrez proba cu înscrisuri, documente care atestă că Antena Group şi Intact sunt entităţi diferite. Vă solicit în prealabil ca Alexandrescu să mai dea o declaraţie“, a declarat avocatul  Gheorghiţă Mateuţ.

UPDATE 08.45 Deşi şedinţa de judecată trebuia să înceapă la ora 08.30, aceasta a fost suspendată până la ora 10.

Completul de judecată este format din trei judecători, preşedintele fiind Elena Burlan. Ceilalţi doi judecători sunt Manuela Mladin Golea şi Elena Brânduşa Gheorghe.

Cine sunt cei trei judecători care decid dacă Alexandrescu rămâne sau nu în arest

Judecătoarea Elena Burlan a fost cercetată penal pentru infracţiuni în serviciu, începând cu anul 2000, de către Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, alături de judecătoarea Sigismund Nicoleta, în legătură cu modul în care a dobândit parterul unui imobil situat în Bucureşti. Cinci ani mai târziu, Elena Burlan a fost scoasă însă de sub urmarirea penală.

În 2009, Elena Burlan a judecat cazul medicului chirurg Răzvan Trancă, acuzat de viol şi de aruncarea de la etaj a fostei sale paciente, minore, Andreea Mocanu. Burlan l-a condamnat la vremea respectivă pe Trancă la patru ani, cu suspendare, pentru tentativă de omor, achitându-l pentru acuzaţia de viol.

De asemenea, judecătoarea a dispus la sfârşitul anului 2009 achitarea medicului Şerban Brădişteanu, atât pentru abuz în serviciu, cât şi pentru primire de foloase necuvenite, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit mită patru milioane şi jumătate de euro privind o licitaţie pentru echiparea spitalelor penitenciar. Odată cu achitarea, instanţa a mai dispus şi ridicarea sechestrului asigurător pus pe un apartament şi două imobile ce aparţineau medicului.

În 2011, Burlan a decis schimbarea magistratului Camelia Bogdan din dosarul lui Sorin Ovidiu Vântu, pe motiv că procesul se desfăşura prea repede. Burlan a fost reclamată la CSM de către Laura Codruţa Kovesi, pe vremea când aceasta din urmă conducea Parchetul General.

Pe de altă parte, judecătoarea Manuela Mladin Golea de la Tribunalul Municipiului Bucureşti a restituit dosarul „Vântu-FNI” înapoi la Parchetul Inaltei Curţi, pentru refacerea rechizitoriului. Manuela Mladin Golea a fost cea care a redeschis dosarul Mădălinei Manole.

Judecătoarea Elena Brânduşa Gheorghe a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Andreea Elena Marta, soţia lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, Maria Magdalena Lungu şi Valentin Panait, în dosarul „Prostituate de lux”, pe motiv că „la dosarul cauzei sunt probe [...] pentru a se formula cererea de luare a măsurii arestării preventive”.


Tot joi este aşteptat să se întoarcă în ţară Dan Voiculescu. Preşedintele fondator al PC a plecat în străinătate chiar în ziua în care şeful Antenelor a fost reţinut. Într-o postare pe blogul său, Dan Voiculescu a precizat că plecarea lui nu are nicio legătură cu cazul Sorin Alexandrescu şi că va reveni joi în ţară.

De asemenea, Voiculescu a criticat, pe blogul său, acţiunea procurorilor DNA, el considerând că lui Sorin Alexandrescu i s-au încălcat drepturile cetăţeneşti pentru că ”a fost ridicat de pe stradă fără să fi fost citat”, “nu i s-a prezentat nici o probă” şi pentru că anchetarea sa nu ar fi de “competenţa” DNA.

Sorin Alexandrescu este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că l-ar fi constrâns se mai multe ori pe administratorul companiei de cablu RCS&RDS, Ioan Bendei, ameninţându-l că va comanda o anchetă jurnalistică în care se va arăta că a dat mită 3,5 milioane de euro pentru a obţine drepturile de transmise a unor meciuri.

În acest fel, directorul Antenei voia să-l determine pe Ioan Bendei să semneze în numele companiei un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând trustului, în condiţii prestabilite, respectiv pe o perioadă de 5 ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane euro/anual, ceea ce ar fi implicat încasarea unui preţ de 0,6 euro/lunar/abonat

În urma plângerii depuse chiar de către Bendei la DNA, au fost emise autorizaţii de interceptare şi înregistrare a convorbirilor telefonice purtate între persoanele implicate în şantaj. 

În una dintre interceptările depuse de procurori la dosar, Ioan Bendei îl roagă de Sorin Alexandrescu să-l lase în pace: „Aveţi un pic de suflet, puneţi-vă în situaţia mea! Am doi copii, domn'e! Am doi copii!”.

În acest dosar a fost audiat şi preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, care ar fi încheiat un contract de asociere între RCS-RDS şi o firmă a sa, Bodu SRL, prin care şeful Ligii deţine restaurantul Crystal Palace Ballroms, arată site-ul Pagina de Media.

În urma acestui contract, firma lui Dragomir ar fi primit 1,7 milioane de euro, în 2010, perioadă în care RCS-RDS obţinea drepturile de difuzare a meciurilor din Liga 1. 

Contractul original arată că RCS-RDS investea o sumă de 1,7 milioane într-un imobil deţinut de firma Bodu SRL pentru renovare şi compartimentare, urmând ca apoi imobilul să fie folosit pentru organizarea de evenimente, nunţi, botezuri etc. Clauzele contractuale arătau o diferenţă uriaşă, în defavoarea RSC-RDS, între efortul investiţional al fiecărui partener şi modul în care erau împărţite roadele asocierii. 

Acest fapt l-a făcut pe Sorin Alexandrescu să afirme făţiş, către Ioan Bendei, directorul RCS-RDS pe care îl şantaja, că asocierea este de fapt o mită pe care operatorul de cablu a oferit-o lui Mitică Dragomir, ca recompensă pentru obţinerea drepturilor de televizare. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sorin Alexandrescu, directorul  Antena TV Group, reţinut pentru şantaj. Dumitru Dragomir audiat în dosar: „Lupta e între doi elefanţi“

Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru şantaj. El este acuzat că l-ar fi constrâns pe administratorul RCS-RDS să semneze un contract în condiţii impuse de el. Administratorul, care este şi denunţător în dosar, ar fi fost şantajat că dacă nu semnează contractul vor fi publicate în presă acte compromiţătoare despre el.

Motivarea judecătorilor. Voiculescu ştia de şantajul directorului Antenelor: „Cum merge treaba cu RCS-ul?“ Alexandrescu: „Deja avem pe post“

Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au motivat decizia de arestare preventivă a şefului Antena Group. Printre altele, aceştia susţin că există indicii temeinice care arată că Sorin Alexandrescu a săvârşit acţiunea de şantaj, profitând de funcţia sa. Joi, magistraţii Tribunalului Bucureşti vor discuta recursul formulat de avocaţii lui Alexandrescu la decizia Judecătoriei de arestare preventivă pentru 29 de zile a acestuia.

STENOGRAME Sorin Alexandrescu, arestat. Cum îl implora şeful Digi pe omologul de la Antene să nu-l şantajeze

Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost arestat pentru 29 de zile. Alexandrescu este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat pe Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS, societate care deţine şi grupul de televiziuni Digi. Decizia nu este definitivă, însă până la judecarea recursului acesta va sta în arestul Poliţiei Capitalei.

Şantajul cu promo la TV. Cum punea Sorin Alexandrescu presiune pe şeful RCS-RDS

Şeful Antena Group a dat comandă de un clip publicitar special pentru operaţiunea de şantaj asupra lui Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS. Promo pentru "ancheta jurnalistică" a rulat mai multe zile pe postul TV Antena 1.

Dezvăluirea ucisă de şantajul Antenei. Investigaţia jurnalistică, arma presiunii

Şantajul exercitat de directorul Antena 1, Sorin Alexandrescu, la adresa directorului RCS-RDS a compromis ceea ce părea o promiţătoare investigaţie de presă: contractul dintre Mitică Dragomir şi RCS-RDS, aparent total defavorabil operatorului de cablu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite