Sindicaliştii se tem că Executivul îşi va asuma Codul Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea perioadei de probă până la şase săptămâni, extinderea contractelor de muncă pe perioadă determinată până la trei ani şi prelungirea preavizului cu încă o săptămână de lucru se numără printre prevederile pe care sindicatele şi patronatele le-ar discuta ca parte a unui nou Cod al Muncii, susţin reprezentanţii  confederaţiilor sindicale.

Ieri au început discuţiile „de principiu" pe această temă. Sindicaliştii acuză drept inoportună orice schimbare „pe genunchi şi repede", în timp ce negociatorii Ministerului Muncii, care ar juca rolul de mediatori, susţin că nu vor decât să afle dacă se impune vreo intervenţie pe Cod.

De cealaltă parte, patronatele susţin de această dată o poziţie extrem de apropiată de cea a partenerilor sociali. Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a declarat că nu este momentul pentru alte reglementări în domeniul Muncii. De asemenea, Dan Matei Agathon (secretar general al CONPIROM), susţine că Guvernul ar fi cedat de fapt presiunilor Consiliului Investitorilor Străini şi ale membrilor Camerei de Comerţ Româno-Americane. 

Reprezentanţii sindicatelor nu cred în afirmaţiile ministrului Muncii, Ioan Botiş, care pretinde că vrea doar să afle dacă trebuie schimbat Codul. „Mă tem că Executivul va merge pe răspundere guvernamentală, cu un proiect elaborat de minister", spune Ovidiu Jurcă, vicepreşedinte la Blocul Naţional Sindical (BNS).

Sindicatele au deja un proiect al ministerului

Toate confederaţiile au primit deja, din partea unor surse din minister, un proiect al Codului Muncii. Cu toate acestea, oficialii ministerului neagă existenţa unui astfel de document. Conform proiectului, majoritatea modificărilor i-ar favoriza pe patroni.

Astfel, contractele de muncă pe perioadă determinată ar putea fi încheiate pe trei ani (faţă de maximum doi ani, cum e în prezent), şi ar putea fi prelungite după expirarea termenului. Proiectul mai prevede reducerea perioadei minime de concediu, de la 15 zile consecutive la 10 zile.

De asemenea, perioada de probă la angajare creşte de la 30 de zile la 45 de zile, pentru funcţiile executive, şi de la 90 de zile la 120 de zile pentru funcţiile de conducere. La acelaşi articol dispare limitarea la trei angajaţi consecutiv pentru perioadă de probă  pe un post.

Pe de altă parte, perioada de preaviz creşte de la 15 zile la 20 de zile, în cazul funcţiilor de execuţie, şi de la 30 de zile la 45, pentru funcţiile de conducere.

Munca suplimentară se va compensa cu timp liber într-o perioadă de 60 de zile (faţă de 30 de zile, cum e acum), de la efectuarea orelor de muncă în plus. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite