Sentinţă: Rudele unui şofer vinovat de producerea unui accident au dreptul la despăgubiri din partea asiguratorului RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rudele unui şofer vinovat de producerea unui accident rutier pot primi despăgubiri din partea asiguratorului RCA FOTO Sînziana Ionescu
Rudele unui şofer vinovat de producerea unui accident rutier pot primi despăgubiri din partea asiguratorului RCA FOTO Sînziana Ionescu

Rudele unui şofer vinovat de producerea unui accident rutier pot primi despăgubiri din partea asiguratorului RCA. Asta a stabilit Curtea Supremă, luni, în urma unui recurs în interesul legii.

Potrivit unei decizii de luni a magistraţilor Curţii Supreme, un asigurător RCA este obligat să acorde despăgubiri rudelor unui şofer vinovat de producerea unui accident. 

Aceste lucru se poate face însă cu o condiţie, respectiv ca soţul/soţia sau persoanele care se află în întreţinerea proprietarului sau a şoferului maşinii asigurate să fi fost victime directe ale evenimentului rutier şi să fi suferit vătămări corporale în urma acestuia, arată avocatnet.ro.

Mai exact, aceştia nu pot cere despăgubiri de ordin moral, doar în calitate de rude ale şoferului, ci doar dacă s-au aflat în maşină la momentul producerii accidentului şi au suferit vătămări corporale, fiind şi ele victime directe ale incidentului rutier.

Conform Legii nr. 136/1995, asiguratorul de răspundere civilă auto (RCA) este obligat să acorde despăgubiri atât persoanelor aflate în afara maşinii care a produs accidentul, cât şi persoanelor din maşină, cu excepţia şoferului.

În ceea ce priveşte rudele şoferului care a produs accidentul rutier, conform art. 50 alin. (3) din Legea nr. 136/1995, „pot primi despăgubiri soţul, soţia sau persoanele aflate în întreţinerea proprietarului sau conducătorului auto vinovat, cu condiţia ca persoanele respective să fi fost ele însele vătămate/decedate în accident, deci să fi fost victime directe ale accidentului.”

Această soluţie a Înaltei Curţi vine după ce Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Alba-Iulia solicitase, printr-un recurs în interesul legii, pronunţarea unei hotărâri prin care să se asigure interpretarea unitară a dispoziţiilor legale în materie, în condiţiile în care instanţele le aplicau diferit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite