Vosganian, din nou imun la Justiţie. Klaus Iohannis şi Alina Gorghiu critică decizia Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian nu va putea fi urmărit penal, în timp ce Ion Ariton va putea fi cercetat de procurori FOTO Adevărul
Varujan Vosganian nu va putea fi urmărit penal, în timp ce Ion Ariton va putea fi cercetat de procurori FOTO Adevărul

Senatorul Ion Ariton a rămas, joi, fără imunitate parlamentară şi poate fi urmărit penal în dosarul „Gala Bute”. În schimb, Senatul a respins solicitarea procurorilor de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian chiar dacă ieri Comisia Juridică a votat favorabil cererea anchetatorilor. Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Facebook prin care critică decizia luată în privinţa lui Vosganian.

UPDATE Procurorul-şef interimar al DIICOT, Georgiana Hossu, a declarat, joi, că dacă vor apărea indicii noi în ancheta derulată în cazul lui Varujan Vosganian, va fi cerută din nou Senatului încuviinţarea urmăririi penale pe numele liberalului.

„În măsura în care vor apărea din urmărirea penală date şi indicii noi în cazul domnului senator, procurorul de caz va cere din nou avizul Senatului”, a spus Hossu pentru Mediafax.

Şeful interimar al DIICOT a precizat că dacă s-ar fi dispus urmărirea penală pe numele lui Varujan Vosganian, senatorul ar fi putut să ajute la stabilirea tuturor aspectelor ce sunt redate în ancheta procurorilor.

„Nu comentez un vot politic. Am încercat să fim clari în cererea transmisă Senatului, arătând că au apărut împrejurări noi, însă se pare că acestea nu au reuşit să îi convingă pe senatori, dar poate vom reuşi data viitoare”, a mai precizat Georgiana Hossu.

UPDATE Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a postat un mesaj pe Facebook în care a precizat că votul de astăzi, dat în cazul lui Varujan Vosganian, a fost pentru „a bloca bunul mers al justiţiei”.

Senatori din toate partidele au votat, astăzi, regretabil, pentru a bloca bunul mers al justiţiei. Nu vreau să arunc responsabilitatea asupra acestui vot pe alte partide. Din păcate, nici domnul senator Varujan Vosganian, nici unii dintre colegii din PNL nu au înţeles că parlamentarii nu trebuie să fie mai presus de ceilalţi cetăţeni ai României. Dacă nu vom reuşi să avem încredere în justiţie, nimic nu se va putea schimba în România. M-aş fi aşteptat la o atitudine mai responsabilă şi la mai puţină emoţie din partea senatorilor. Acest vot nu este definitoriu pentru PNL, îl consider un accident. Asemenea situaţii sunt de neacceptat. Parlamentarii PNL care nu vor vota la vedere, de aici înainte, în cazuri similare, vor fi în situaţia de a nu fi respectat o decizie asumată politic de întreaga conducere a PNL”, se arată în mesajul Alinei Gorghiu.

mesaj alina gorghiu facebook

UPDATE Senatorul Varujan Vosganian a fost întrebat, joi, după şedinţa Senatului în care a fost respinsă cererea de începere a urmăririi penale împotriva sa, dacă a lăcrimat în plen la dezbaterea cererii Parchetului, el răspunzând: „Ochii mei sunt aşa, umbroşi şi melancolici, de felul lor”.

„Am fost foarte emoţionat de gestul de solidaritate pe care l-au făcut foarte mulţi colegi faţă de mine, pentru că, într-o situaţie ingrată, în care contextul nu e favorabil unui gest curajos, iată că opţiunea senatorilor a fost, într-o mare majoritate, nu în favoarea mea, ci în sensul respectării demnităţii Senatului”, a continuat el.

Întrebat dacă a avut mir şi acatist la el, Varujan Vosganian a răspuns că în legătură cu chestiunile care ţin de natura intimă a fiecărei persoane se poate vorbi în altă parte.

Varujan Vosganian a mai susţinut că cercetarea trebuie clasată în maximum o lună. „Potrivit codului de procedură penală, în maximum o lună, această cercetare trebuie clasată”, a declarat el la ieşirea din sala de şedinţă.

Reacţia lui Klaus Iohannis după votul senatorilor

UPDATE După ce senatorii au respins ridicarea imunităţii lui Varujan Vosganian, preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Paris, a scris pe un site de socializare că se aştepta să se încuviinţeze cererea procurorilor.

Mă aşteptam ca Senatul să încuviinţeze cererea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înţeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât şi în recentul discurs ţinut în plenul Parlamentului. În faţa justiţiei, nu există decât o singură măsură: respectul faţă de lege, indiferent de persoană sau funcţie”, se arată în mesajul postat de şeful statului pe pagina sa de Facebook.

iohannis reactie vosganian

UPDATE Senatul a respins solicitarea procurorilor de încuviinţare a urmăririi penale a parlamentarului Varujan Vosganian.

UPDATE Senatul a aprobat, joi, cu 77 de voturi „pentru” şi 52 voturi „împotrivă”, solicitarea procurorilor de încuviinţare a urmăririi penale a parlamentarului Ion Ariton. Acesta poate fi anchetat în dosarul „Gala Bute”.

Ion Ariton şi Varujan Vosganian şi-au exprimat punctul de vedere în cursul zilei de miercuri, însă Vosganian a solicitat să îi fie acordată posibilitatea de a susţine şi joi o pledoarie în favoarea sa.
 
„Vă mărturisesc, sunt şocat. În cadrul comisiei mi-am întrebat colegii din Comisia juridică dacă au găsit elemente noi. Unul dintre colegi mi-a răspuns că a citit cu mare atenţie referatele şi nu e niciun element nou. Jur pe sfânta cruce. Eu nu vreau să fiu comediant într-un spectacol mediatic într-un scenariu pe care nu ştiu cine îl scrie. Până cineva nu-mi spune ce este nou, cnsider că ceea ce se face cu mine nu este justiţie, ci vântoare”, a spus, în apărarea sa, senatorul PNL.

Ariton vrea să ajungă în faţa procurorilor

În schimb, Ariton le-a solicitat colegilor să aprobe favorabil cererea procurorilor de încuviinţare de urmăririi penale în cazul său.

„După ce am precizat în toate intervenţiile mele anterioare, nu o să cer colegilor mei să tergiverseze votul, dimpotrivă, vreau să se termine cât mai repede. De trei ani se tot discută de acest subiect. Cred că e cazul ca autorităţile competente să se pronunţe. Vă solicit să aprobaţi favorabil cererea de începere a urmăririi penale, pentru ca adevărul să aibă ultimul cuvânt. Vă mulţumesc şi îmi pare rău că sunt în această situaţie astăzi, la Senat şi vreau să îmi asum această vină mie şi nu dumneavoastră şi de aceea vă rog să aprobaţi cererea Parchetului”, a spus Ariton.

Reduceri mari de preţ la gaze

 

Procurorii susţin că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2010, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase Ordine, respectiv trei Memorandumuri. Cei doi foşti miniştri ar fi sprijinit astfel „interesele financiare ale grupului infracţional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculae”, susţin procurorii.

“Demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care Interagro SA înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale”, potrivit DIICOT.

Gaz de 500 de milioane de dolari pentru Niculae

Procurorii susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro SA gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. “Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN Romgaz SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC Interagro SA, este de circa 43 de milioane de lei, respectiv circa 15 milioane de dolari, iar TVA este de circa 54 de milioane de lei, respectiv circa 19 milioane de dolari”, mai arată procurorii.

În acest dosar, omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat la DIICOT. Acesta este acuzat de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani. 

Omul de afaceri Ioan Niculae s-a prezentat la sediul DIICOT după ce fusese citat de procurori. Surse judiciare au declarat atunci că acesta a fost chemat pentru a oferi lămuriri finale cu privire la expertiza din dosarul cunoscut ca „Romgaz-Interagro”.

Omul de afaceri Ioan Niculae este urmărit penal, alături de apropiaţi ai săi, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani.


Ariton, acuzat că ar fi determinat directorii companiilor naţionale să încheie contracte de sponsorizare

Din actele cauzei rezultă că Ion Ariton, folosindu-se de autoritatea derivată din funcţia de ministru al Economiei, i-a determinat pe directorii celor zece companii naţionale să încheie contractele de sponsorizare, împrejurare de natură să atragă tragerea sa la răspundere penală pentru instigare la infracţiunile menţionate anterior, mai susţine şeful procurorului de caz.

„Modul atipic în care au acţionat atât ministrul, cât şi reprezentanţii companiilor naţionale, valoarea neobişnuit de mare a contractelor raportat la bugetele de sponsorizare ale instituţiilor, demonstrează intenţia acestor persoane de a transfera sumele din patrimoniul public în cel al societăţii administrate de Rudel Obreja, pentru acoperirea cheltuielilor angajate de aceasta.

Împrejurarea că banii au fost viraţi în contul Federaţiei Române de Box nu reprezintă decât crearea unei aparenţe de legalitate, neputând fi ignorate toate celelalte elemente de fapt care indică o premeditare a operaţiunii şi lipsa caracterului voluntar al sponsorizărilor, rezultând din modul de convocare a reprezentanţilor companiei, urgenţa demersului şi fixarea sumelor aferente sponsorizării de către funcţionari din cadrul ministerului condus de Ion Ariton”, se mai menţionează în ordonanţa prin care a fost infirmat rechizitoriul.


Comisia juridică a Senatului a dat, marţi, aviz favorabil solicitării de încuviinţare a începerii a urmăririi penale a senatorilor Ion Ariton şi Varujan Vosganian, cu majoritate de voturi.

Pe aceeaşi temă:

Aviz favorabil pentru începerea urmăririi penale a foştilor miniştri Varujan Vosganian şi Ion Ariton

Comisia juridică a Senatului a dat, marţi, aviz favorabil solicitării de încuviinţare a începerii a urmăririi penale a senatorilor Ion Ariton şi Varujan Vosganian, cu majoritate de voturi. Înainte de audierea sa la Comisia Juridică, Vosganian a declarat că, potrivit Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale şi Constituţiei României, cererea pentru urmărirea sa penală nu are temei legal şi ar trebui respinsă.

Vosganian şi Ariton, la mâna colegilor. Vosganian îi pune pe senatorii jurişti să jure cu mâna pe Biblie

Senatorii vor vota mâine cererile procurorilor de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, şi a senatorului Ion Ariton.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite