Darius Vâlcov a primit de ziua lui o pereche de cătuşe după ce, personal, le-a cerut senatorilor să-i ridice imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov a fost reţinut pentru 24 de ore FOTO Mediafax
Darius Vâlcov a fost reţinut pentru 24 de ore FOTO Mediafax

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost reţinut pentru 24 de ore. Procurorii l-au încarcerat pe Darius Vâlcov chiar în ziua în care a împlinit 38 de ani. El va fi prezentat joi judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Darius Vâlcov şi-a început ziua de miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a dat declaraţii în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Ulterior, fostul ministru a venit la Senat, pentru a asista la votul pentru ridicarea imunităţii. 

Vâlcov a cerut Senatului să să dea un vot pozitiv pentru cererea privind arestarea sa. Senatorii i-au făcut pe plac, chiar în ziua în care Darius Vâlcov a împlinit 38 de ani.
Spre deosebire de cazul Dan Şova, procedura ridicării imunităţii lui Darius Vâlcov a decurs ca vântul, fostul ministru având o reacţie care i-a uimit pe toţi senatorii: „Solicitarea mea este să daţi un vot DA. Este o rugăminte în plus, fiind şi ziua mea, de a nu mă pune în situaţia de a-mi da demisia din funcţia de senator, pentru a veni în faţa instanţei”, a transmis Vâlcov, în plenul Senatului. Colegii senatori s-au conformat dorinţei lui Darius Vâlcov şi au votat cu 97 de voturi „pentru“, 48 „împotrivă“ şi cinci abţineri, în favoarea cererii de arestare şi reţinere.

Reţinut pentru 24 de ore

DNA solicitase, la 19 martie, aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, pentru trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. 

Procurorii a cerut un nou aviz, marţi, pentru arestarea lui Vâlcov, de data aceasta pentru acuzaţia că ar fi folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi. 

În urma ”cadoului” primit de la senatori, Darius Vâlcov a fost nevoit să amâne petrecerea de ziua sa din cauza procurorilor. Imediat după ce Senatul a avizat cererea de ridicarea a imunităţii lui Vâlcov, DNA a eliberat pe numele său o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Procurorii îl vor duce joi pe Darius Vâlcov în faţa judecătorilor pentru a cere arestarea acestuia pentru 30 de zile. 

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi actualul primar al Slatinei, Minel Prina, Bogdan Timofte, Cristian Tomescu, Dănuţ Ţiganu şi omul de afaceri Lucian Şuşală, care acţiona ca paravan al fostului ministru în activităţile comerciale incompatibile.

Afacerile ministrului Vâlcov

Practic, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Darius Vâlcov a derulat afaceri incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi. 

Potrivit referatului DNA, propunerea de înfiinţare a celor trei societăţi a fost făcută de Vâlcov în anul 2011, când era primar al municipiului Slatina. Edilul i-a dat unui apropiat, care ulterior l-a denunţat la DNA, aproximativ 1,5 milioane de lei, pentru înfiinţarea, administrarea şi dotarea firmelor. 

Procurorii susţin că Vâlcov a scris pe mai multe coli un plan de afaceri, în care a trecut estimările privind cheltuielile şi veniturile, precum şi procentele care urmau să le revină lui şi asociatului în urma derulării celor trei afaceri. Darius Vâlcov dirija din umbră afacerile, primind periodic diverse documente justificative sau situaţii ale cheltuielilor, supervizând componenţa acţionariatului sau numirea administratorilor.

Comoara din seif

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obţinut din activităţile comerciale incopatibile cu funcţile sale mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat ”Renoir”, un tablou inscripţionat ”Jean Cocteau” şi o pictură pe lemn, inscripţionată ”Aurel Acasandrei”, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif. 

Potrivit surselor judiciare, seiful lui Vâlcov se afla în casa deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanţelor. La casa de bani aveau acces doar fostul ministru şi omul său de încredere, Lucian Şuşală. Când mergeau la seif, cei doi îl sunau în prealabil pe Bărbulescu, pentru a li se permite accesul în imobil. La începutul acestui an, Darius Vâlcov, temându-se să nu-i fie descoperită comoara, a mutat seiful în comuna Osica de Sus, judeţul Olt.

Şpăgi pentru lucrări publice

În acelaşi referat, procurorii arată cum a ajutat Darius Vâlcov o firmă să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimb, Vâlcov ar fi primit 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

”Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit, de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii”, potrivit procurorilor anticorupţie.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite