Secretar de stat în Ministrul Educaţiei, pus sub învinuire în dosarul „Cutezătorii”. „Îmi doresc să aflu în viaţa asta cine mi-a falsificat semnătura”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, este pus sub învinuire în dosarul Cutezătorii. Este dosarul în care sunt cercetaţi deja fostul ministru Mihnea Costoiu şi omul de afaceri Dinu Pescariu. Ispas susţine că cineva i-ar fi falsificat semnătura de pe contract şi că a solicitat efectuarea unei expertize grafologice. În dosar au mai fost puşi sub acuzare şi alţi doi foşti directori din Ministerul Educaţiei.

UPDATE  Trei foşti directori din Ministerul Educaţiei au fost puşi sub urmarire penală, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu în dosarul in care se investigheaza modul prin care a fost cesionata Baza Sportiva "Cutezatorii", informeaza DNA.

Primul este Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, care în momentul în care s-a  parafat afacerea ”Cutezătorii” ocupa functia de director general adjunct la Direcţia Generală Juridic şi Control din cadrul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Inovării, 

Procurorii l-au pus sub urmărire penala şi pe Mihai Păunică, la acea vreme director general la Direcţia Generală Buget Finanţe Patrimoniu şi Investiţii din cadrul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Inovării.  

În fine, ultima persoană care a fost acuzată este Gabriel Leahu, la data respectivă director general la Direcţia Generală Logistică din cadrul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Inovării.  Cei trei sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de “abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”,  precizează DNA. 

Se pare că procurorii au probe conform cărora Mihnea Costoiu nu a fost singurul semnatar al Actului adiţional nr. 16832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de locaţiune potrivit căruia Baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”. Acesta a fost semnat cu “încălcarea dispoziţiilor legale şi de către Mihai Păunică, Gabriel Ispas şi Gabriel Leahu, în calităţile menţionate mai sus” mai arată DNA.

UPDATE Gabriel Ispas a postat un mesaj pe facebook după audierea sa de la DNA. Secretarul de stat susţine că cineva i-ar fi falsificat semnătura de pe contract şi că a solicitat efectuarea unei expertize grafologice. Anterior el a declarat pentru „Adevărul” că: „Îmi doresc să aflu în viaţa asta cine mi-a falsificat semnătura”.

Integral postarea secretarului de stat

„Luni, 30 octombrie 2017, am fost chemat la DNA pentru a mi se comunica faptul ca s-a schimbat calitatea mea intr-un dosar, din martor in suspect, ca urmare a aparitiei originalului actului aditional semnat de MEN si Fundatia Pescariu in 2009, pe care, pe o pagina verso apar 3 semnaturi, intre care aparent una pare a fi a mea.

Atat eu, cat si ceilalti doi colegi, am solicitat expertiza grafologica, precizand ca nu ne apartin acele semnaturi. Astazi ni s-a comunicat ca procurorul de caz a dispus efectuarea expertizei grafologice.

Nu stiu cine si de ce mi-a falsificat semnatura. Nu am decat calitate de suspect! Expertiza va dovedi ca nu am semnat actul respectiv, dar nu contest dreptul reprezentantului legal de a semna inscrisuri fara sa ceara aviz juridic.

Nu fac parte din categoria celor care neaga evidenta! Investitia realizata de Pescariu in baza este una uriasa si spectaculoasa. Celor care au alte opinii le indic sa viziteze baza Ciresarii, administrata de catre institutia publica!

Nu am fost si nu voi fi un etatist! Investitia privata este benefica, cu respectarea legii!

Alte comentarii nu voi face pana la finalizarea cercetarilor!”.

Pus sub acuzare

Gabriel Ispas a fost joi dimineaţa la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul Cutezătorii. Decizia procurorilor vine ca urmare a faptului că pe contractul semnat în 2009, un act adiţional la o înţelegere semnată iniţial în 2004 între Ministerul Educaţiei şi fundaţia Dinu Pescariu, apare şi semnătura lui Gabriel Ispas. La momentul respectiv era şeful direcţiei juridice din Ministerul Educaţiei, potrivit Digi24.

Însă, Gabriel Ispas susţine că această semnătură nu-i aparţine şi a solicitat o expertiză grafologică.

Cine este Ispas

În martie 2010, Ispas, care era directorul juridic al Ministerului Educaţiei, i-a propus ministrului Daniel Funeriu (în funcţie din 23 decembrie 2009) să aprobe renunţarea la procesul cu Dinu Pescariu.

Procurorii anticorupţie vor să afle cum a ajuns fosta bază sportivă Cutezătorii să fie administrată de fostul tenisman Dinu Pescariu. Un calcul al Curţii de Conturi arată că statul a fost păgubit cu 93 de milioane de euro în urma contractului pe care Ministerul Educaţiei la încheiat cu Dinu Pescariu.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite