Salvamar la 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamar la 16 ani
Salvamar la 16 ani

Mezina echipei de salvamari de la Mamaia, Ana Maria Vartan, e abia în clasa a X-a. La Mamaia nu e ca în Baywatch. Fetele- salvamar veghează asupra vieţii oamenilor, dar nu în costume mulate şi cu pletele în vânt.

La Foişorul 1 nu se îneacă niciodată nimeni, spune Roxana Ionescu (19 ani), cel mai nou salvamar din Mamaia. Lucrează de doar trei săptămâni pe plajă, dar ştie că foişorul aflat chiar la intrarea în staţiune, unde plaja e îngustă, dar turiştii sunt ­mulţi, pentru că vin direct din Constanţa, e cel mai greu din Mamaia.

E foişorul salvamarilor experimentaţi, unde a fost repartizată şi ea, să înveţe de la cei mai buni. Weekendul trecut, aici s-a înregistrat un record – peste 25 de persoane care au cerut ajutor în acelaşi loc, aproape de digul din larg. Acolo s-a creat o groapă, din cauza curenţilor, pe care salvamarii au şi încercuit-o cu balize.

I-au tremurat picioarele la prima salvare

Lângă groapă a fost şi primul ei caz, cam la o săptămână după ce a început munca de salvamar. „Eram pe barcă cu colegul meu, Vali, şi am văzut un cuplu care a căzut în apă. Mai întâi a sărit Vali şi m-am dus şi eu să-l ajut. Bineînţeles că-mi tremurau picioarele, dar până la urmă am trecut peste emoţii, că n-aveam ce să fac. Trebuia să-i scoatem din apă“, povesteşte Roxana.

A trecut însă repede peste emoţii, pentru că nu a avut încotro. „În momentele alea nu mai simţi nimic. Simţi doar că trebuie să-i tragi mai repede la mal, să atingă cu picioarele nisipul“, explică tânăra.

 Ea mai spune că la groapă „e activitate zilnică. Şi sâmbăta trecută, împreună cu Vali, am ieşit cu barca şi am scos la mal mai mulţi turişti, unul după altul. El sărea primul şi eu îi veneam în ajutor.“

Roxana a făcut înot de performanţă de la 3-4 ani până în clasa a V-a, când a fost nevoită să renunţe din cauza alergiei la clorul din apa de bazin. S-a gândit să se facă salvamar după ce a fost admisă la facultate în Constanţa, specializarea poliţie comunitară.

„M-am gândit să am un job pe timpul verii şi să rămân aici. Şi altceva nu mi-a venit în minte. Simt eu că sunt făcută pentru aşa ceva“, a povestit Roxana. La sfârşitul lunii iunie, după ce a absolvit ­cursul de salvamar, a dat  proba de înot - 25 de metri sub apă şi 100 de metri liber. A fost singura fată din grupa ei: „Mi s-a părut ciudat, dar am încercat totuşi, am zis că cine ştie“. Şi a luat examenul.

Meserie în familie

Predestinată să fie salvamar pare şi Ana Maria Vartan (16 ani) care practică înotul de 10 ani. A venit la baza de salvamari din Mamaia în urmă cu trei ani, alături de fratele ei, Bogdan Constantin (19 ani). Acum e în clasa a X-a şi lucrează pe plajă aproximativ patru luni pe an.

Îi place ce face şi vrea să continue şi după ce termină liceul, când se va înscrie la facultatea de sport. „Turiştilor li se pare ciudat ca o fată să fie salvamar. Faci patrulă pe plajă, te opresc oamenii, se prefac la mal că se îneacă, pe uscat la fel: «Mă înec, mă înec, ajutor!»“, spune Ana Maria. Ea n-a apucat încă să salveze oameni de la înec, dar acesta este motivul pentru care şi-a dorit să devină salvamar. „Vreau să mă bucur că am salvat viaţa unor oameni“, explică ea.

Poartă şort, ca şi băieţii

image

Roxana e cel mai nou membru al echipei de la Foişorul 1



Până când va avea ocazia să salveze o viaţă, Ana Maria respectă programul zilnic al salvamarilor, care semănă prea puţin cu cel din celebrul Baywatch: de dimineaţă de la 8.00 până seara la 20.00, cu câte „un liber“ pe săptămâna, dar niciodată în weekend.

Nu aleargă pe plajă în costum de baie mulat şi cu pletele în vânt. Poartă şort roşu, ca şi băieţii, şi un tricou roşu peste costumul de baie, iar părul îl ţine de obicei strâns într-o coadă. Vine de dimineaţă la post, aranjează caiacele sau barca de salvare cu colegii şi iese în larg pentru câteva ore.

Acolo trebuie să-i ­atenţioneze pe cei care ­s-au aventurat prea aproape de geamanduri şi să-i trimită ­înapoi la mal. „Unii nu ascultă, fac pe şmecherii“, spune ea.

După o zi de muncă, salvamarii se adună „la bază“, în zona Cazino, unde au sediul central şi camerele în care locuiesc pe timpul verii. „Discutăm de muncă, de orice, mai jucăm un volei seara, mai facem o baie în mare“, povesteşte Ana Maria. E o meserie de bărbaţi? „Da“, răspund cele două fete-salvamar. Dar asta nu le împiedică să o practice alături de colegii lor, care, recunosc ele, le protejează în felul lor.

Probleme cu salariile

Salvamarii din Mamaia au vrut să intre în grevă la începutul lunii iunie, pentru că nu primiseră de la Guvern bani pentru a-şi desfăşura activitatea. Problema a fost rezolvată însă în doar o săptămână de la anunţ, când s-au găsit şi bani de salarii, şi fonduri pentru construirea altor puncte de salvamar şi de asistenţă medicală.

O lovitură grea

Acum doi ani, salvamarul Florin Bogdan Ciubotariu a fost lovit de un fulger pe mare, în timp ce încerca să salveze nişte tineri de la înec. Coordonatorul Serviciului Salvamar din Mamaia, Gabriel Culea, spune că i-a dus visul mai departe, câştigând, în memoria lui Florin, competiţia mondială a salvamarilor de anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite