Românul acuzat de fraude de milioane de dolari în SUA a fost extrădat din Cehia. El riscă pedeapsa maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeaua condusă de român a creat un prejudiciu de peste 3 milioane de dolari Foto Arhiva
Reţeaua condusă de român a creat un prejudiciu de peste 3 milioane de dolari Foto Arhiva

Aurel Cojocaru a ajuns într-o închisoare din Statele Unite, unde aşteaptă să fie judecat. El era capul unei reţele de şase români şi un albanez care au înşelat mai mulţi americani cu peste 3 milioane de dolari. Americanii au plătit bani grei pentru maşini de lux, şalupte şi alte obiecte scumpe, dar pe care nu le-au primit niciodată.

Autorităţile americane au anunţat că au reuşit să îl aducă în Statele Unite pe cetăţeanul român Aurel Cojocaru, prins anul trecut în Cehia, acuzat de numeroase fraude electronice. FBI susţine că acesta era liderul grupării din care mai făceau parte alţi cinci români şi un albanez, aceştia punând la cale un sistem sofisticat prin care înşelau cumpărători de pe site-uri de cumpărături online, cum ar fi e-bay.com. 

Conform FBI, Aurel Cojocaru era specializat în fabricarea de paşapoarte false de înaltă calitate, care ulterior erau folosite pentru a deschide conturi bancare în SUA alimentate cu fonduri furate. Procesul de extrădare a început în decembrie 2012, dar procedurile au fost finalizate abia luna trecută. El a fost deja prezent la primul termen al procesului, care are loc la New York.

Alţi trei inculpaţi, Cristea Mircea, Ion Pieptea, şi Nicolae Simion, au fost extrădaţi în Statele Unite din România, iar Emil Butoi, a fost extrădat din Marea Britanie. Nicolae Ghebosilă este încă implicat în procedurile de extrădare în Canada. Alţi şapte inculpaţi, inclusiv românul Nicolae Popescu, sunt în continuare căutaţi de justiţia americană.

După cum se precizează în rechizitoriu, inculpaţii şi-au făcut conturi fictive pe site-uri de cumpărături online, cum ar fi eBay, Cars.com, AutoTrader.com, şi CycleTrader.com, unde au postat anunţuri de vânzare de autoturisme, motociclete, bărci, precum şi alte obiecte de mare valoare, la preţuri între 10.000 dolari şi 45.000 dolari. Anunţurile erau fictive.

Escrocii corespondau prin email cu posibilii cumpărători, cărora le puneau la dispoziţie documente false. Banii erau trimişi în conturile deschise cu ajutorul paşapoartelor false făcute de Aurel Cojocaru.

Autorităţile, sub acoperire, au reuşit să ia legătura prin video-chat cu Aurel Cojocaru, care s-a lăudat cu hologramele pe care le utilize în falsificarea paşapoartelor. Într-un alt apel înregistrat pe internet, el sa lăudat că autorităţile cehe nu îl pot prinde. Câteva zile mai târziu, poliţiştii cehi au descins în locuinţa lui Aurel Cojocaru, unde au descoperit 180 de paşapoarte şi zeci de cărţi de identitate furate şi falsificate.

Conform rechizitoriului, gruparea organizată a produs un prejudiciu de cel puţin 3 milioane dolari.

Aurel Cojocaru riscă pedeapsa maximă la închisoare pe fiecare cap de acuzare fraude în sisteme electronice, spălare de bani, dar şi o pedeapsă între 10 şi 20 ani de închisoare pentru fiecare paşaport falsificat.


Citiţi şi:

Escroci, reţinuţi de poliţişti. Cei doi sunt cercetaţi pentru o pagubă de peste 88.000 din afaceri cu electronice şi îngrăşăminte

Român condamnat în SUA pentru fraude electronice

Un craiovean a fost condamnat la un an de închisoare, în SUA, pentru fraude electronice

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite