România s-a interconectat la sistemul UE de evidenţa cazierelor judiciare. Bilanţul unui proiect de 3,7 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român, implementat în ţara noastră,  în aprilie 2012
Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român, implementat în ţara noastră,  în aprilie 2012

La doi ani de la inaugurare, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au prezentat luni rezultatele finale ale proiectul „ROCRIS- Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar Român“. Implementat în aprilie 2012, proiectul a cărui valoare se ridică la 3,7 milioane de euro, permite realizarea schimbului de informaţii între Registrele de Cazier Judiciar române şi cele ale Statelor Membre Uniunii Europene (UE).

Potrivit specialiştilor, scopul interconectării celor două sisteme a fost acela  „de a îmbunătăţi investigarea criminalităţii la nivel european prin obţinerea datelor necesare în timp real şi prin schimbul de informaţii“.

Cazierul judiciar, eliberat pe loc pentru cetăţenii români şi străini

Inaugurat pe 7 aprilie 2012, la sistemul de cazier românesc au avut acces toate instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică, siguranţă naţională şi justiţie.

„Scopul proiectului l-a reprezentat realizarea unei baze de date informatizate, a persoanelor înscrise în ROCRIS care să se conecteze la Sistemul European de informaţii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS)“, susţin specialiştii din Poliţia Română.

De asemenea, ROCRIS  permite accesul în sistem a oricărei persoane autorizate, din orice punct de acces şi  realizarea unor copii securizate ale cazierelor pentru toate sistemele informatice din mai multe domenii.

Totodată, cu ajutorul acestui sistem certificatele, copiile sau extrasele de cazier judiciar vor putea fi eliberate în timp real, pe loc sau online pentru cetăţeni români, străini sau apatrizi.

Primii paşi spre ROCRIS în 2009

Primii paşi în acest scop au fost făcuţi în 2009, când Comisia Europeană (CE) a lansat Programul de Justiţie Penală, în cadrul căruia experţii au decis realizarea Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar Român (ROCRIS) şi integrarea acestuia în ECRIS.

În decembrie 2010, conducerea Poliţiei Române a semnat acordul de grant, în valoare de 3,3 milioane de euro, din care 70%  reprezintă cofinanţare CE.

Ce reprezintă cazierul judiciar?

Potrivit specialiştilor, cazierul judiciar reprezintă „ sistemul  de organizare şi clasificare a fişelor de evidenţă in care sunt consemnate datele privind antecedentele penale ale unei persoane (sancţiunile penale ce i s-au aplicat, începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepsei închisorii, liberarea condiţionată, amnistia, graţierea, prescripţia, reabilitarea etc.), în mod provizoriu până la soluţionarea definitivă a cauzei, date privind punerea în mişcare a acţiunii penale şi arestarea preventivă luată împotriva învinuitului (inculpatului)“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite