FOTO România după Codul roşu. Drumuri naţionale închise şi sute de localităţi izolate. Nu se ţin cursuri nici vineri, iar elevii intră în vacanţă
0România a fost lovită de un al doilea val de viscol, iar oameni din mai multe oraşe ale ţării se luptă cu gerul cumplit şi cu troienele. Zeci de drumuri din ţară sunt închise şi mai multe trenuri au fost anulate, joi, din cauza condiţiilor meteo. Ministerul Educaţiei a anunţat că şcolile rămân închise şi vineri, în Bucureşti şi în cele 14 judeţe afectate de ninsori. Vineri premierul şi miniştrii de resort merg în inspecţie în aceste zone.
UPDATE Ponta merge cu miniştrii de resort vineri în judeţele afectate de ninsori
Premierul Victor Ponta a anunţat că atât el, cât şi miniştrii cu atribuţii vor merge, vineri, în judeţele mai grav afectate de ninsoarea din ultimele zile, pentru a verifica la faţa locului dacă toate problemele au fost rezolvate, a anunţat la Comandamentul de iarnă de joi seară.
"Mâine, fiecare dintre miniştri, Dragnea, Oprea, Duşa şi alţi colegi, vor merge în unul dintre judeţele mai grav afectate, pentru a verifica la faţa locului dacă toate lucrurile sunt în regulă. O să merg şi eu, de altfel (...) Fiecare ministru merge într-un judeţ, iar eu s-ar putea să merg în mai multe", a spus Ponta, potrivit Mediafax.
UPDATE Autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti a fost redeschisă traficului, fără restricţii de tonaj, rămânând închise A2 Bucureşti - Constanţa, A4 Ovidiu - Agigea şi 20 de drumuri naţionale pe anumite sectoare, potrivit Infotrafic.
UPDATE „În acest moment nu credem că vor fi intensificări ale fenomenelor meteo extreme, în Bucureşti e foarte frig, sunt minus 15 grade. Dacă se schimbă ceva, ANM va anunţa în timp util”, a spus directorul ANM, Ion Sandu, care a precizat că am scăpat de coduri, la comandamentul de iarnă reunit la Guvern.
Ninsoarea din zilele următoare, până duminică seara, va fi în cantităţi nesemnificative care nu impun nici măcar emiterea unui cod galben, dar temperaturile vor scădea foarte mult şi vor ajunge la minus 15-17 grade Celsius la Bucureşti, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu.
El a arătat că, sâmbătă şi duminică, intensitatea vântului va fi de 45-50 kilometri/oră, începând din sud-vestul ţării spre sud.
La rândul său, premierul Victor Ponta a explicat că nu este mulţumit de modul în care autorităţile din Constanţa şi Brăila au coordonat situaţia în aceste zile. „Vom face o analiză şi vom lua măsurile care se impun”, a completat primul ministru.
UPDATE Prefectul Constanţei a ridicat restricţiile de circulaţie de pe toate drumurile din judeţ. Potrivit Mediafax, Eugen Bola, prefectul Constanţei, a emis joi un ordin prin care încetează măsura interzicerii accesului autovehiculelor pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale din judeţul Constanţa.
De altfel, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a declarat joi că instituţia pe care o conduce acţionează cu 72 de maşini şi utilaje pentru deszăpezire şi că 200 de lucrători sunt mobilizaţi în teritoriu, pentru deblocarea circulaţiei.
"Cele mai dificile intervenţii le avem, în momentul de faţă, între Corbu şi Săcele, între Tortomanu şi Siliştea, pe DJ223 în zona Floriile şi tot pe DJ 223 în zona Topalu - Capidava - Dunărea, unde acumulările de zăpadă depăşesc chiar trei metri. În acele zone, oamenii se străduiesc să îndepărteze zăpada de pe carosabil în aşa fel încât să se poată circula", a precizat Gâmbuţeanu.
UPDATE Cele peste 40 de TIR-uri oprite în Vama Albiţa şi-au reluat cursa după ce restricţiile de circulaţie pentru autovehiculele cu masa de peste 7,5 tone au fost ridicate pe sectorul Vama Albiţa – Huşi.
„Toate cele 40 de TIR-uri care au staţionat în Vama Albiţa şi-au reluat cursele spre municipiul Huşi, respectiv sudul ţării. În momentul de faţă, chiar dacă mai ninge, nu mai sunt probleme în zonele unde a existat polei", a declarat şeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, Manuel Nacu, citat de Mediafax.
UPDATE Un elicopter va transporta alimente de primă necesitate în trei localităţi din judeţul Buzău. Potrivit Mediafax, este vorba de localităţile Brădeanu, Mitropolia şi Smârdan, unde oamenii sunt izolaţi de şase zile din cauza nămeţilor. Peste 1.400 de persoane vor primi pâine, apă minerală şi conserve.
UPDATE Toate unităţile de învăţământ din sistemul preuniversitar din Bucureşti şi alte 14 judeţe rămân închise şi vineri, 31 ianuarie, a anunţat Ministerul Educaţiei.
„În data de vineri, 31 ianuarie, vor rămâne închise toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti, Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea. Pentru a veni în întâmpinarea părinţilor, acolo unde este posibil, la grădiniţele cu program prelungit se asigură permanenţă”, potrivit unui comunicat de presă.
În judeţul Iaşi, în doar 10 unităţi de învăţământ nu se vor desfăşura cursuri, iar în judeţul Vaslui, din totalul unităţilor şcolare existente, 86 vor fi închise.
„Acolo unde situaţia şcolară pentru semestrul I nu a putut fi încheiată, ea va fi rezolvată în momentul în care elevii vor reveni la cursuri, în semestrul al II-lea. Acesta va începe pe 10 februarie, după ce, în intervalul 1 - 9 februarie, elevii se vor afla în vacanţă”, susţin reprezentanţii ministerului.
UPDATE Centrul Infotrafic informează că, începând cu ora 15:30, a fost deschis traficul rutier pe DN 2B, între localităţile Buzău şi Brăila. Poliţiştii spun că pe respectivul drum se circulă în ambele sensuri, în condiţii de iarnă.
UPDATE Elevii din judeţele Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Vâlcea nu vor merge la şcoală nici vineri.
Reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare din Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Vâlcea au decis, în urma consultărilor cu autorităţile locale, ca în toate şcolile din cele patru judeţe cursurile să fie suspendate şi vineri.
Potrivit Mediafax, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a anunţat că grădiniţele cu program prelungit pot funcţiona în măsura în care părinţii care au copii înscrişi la aceste unităţi şi nu au alternativă pentru supravegherea acestora vor solicita ca grădiniţele să fie deschise.
Şi inspectorii din judeţele Prahova şi Tulcea au declarat pentru adevarul.ro că au cerut suspendarea cursurilor şi vineri, iar reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin această propunere, având în vedere că este şi ultima zi de şcoală. Urmează să fie anunţată şi decizia oficială în acest sens.
UPDATE Militarii intervin în continuare în zonele afectate de vremea din ultimele zile. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, peste 360 de militari, cu 36 de mijloace tehnice, sunt implicaţi, joi, în 22 de misiuni de salvare, deszăpezire şi transport de alimente.
MApN informează că, în judeţul Buzău, militarii au evacuat o femeie însărcinată, folosind un autotractor pe şenile, iar în Vrancea şi în Brăila acţionează cu mijloace tehnice pentru deszăpezirea căilor rutiere.
De asemenea, în judeţul Călăraşi, la solicitarea prefecturii, 50 de militari din Forţele Terestre, vor acţiona cu două autocamioane pentru deszăpezirea locuinţelor persoanelor aflate în dificultate.
UPDATE Echipajele medicale din Vaslui au avut parte, joi, de o nouă intervenţie contracronometru. O ambulanţă din Bârlad şi 15 pompieri de la detaşamentul din Bârlad s-au chinuit să ajungă la un bărbat de 59 de ani din satul Ghireasca, comuna Măluşteni, care suferea de insuficienţă renală.
Misiunea a fost una cu atât mai dificilă, cu cât salvatorii au aflat că bărbatul avea şi probleme cardiace. Din cauza drumului acoperit cu zăpadă, ambulanţa nu a putut înainta decât până în localitatea Sărăţeni şi apoi până în Măluşteni. La faţa locului au fost trimişi 15 pompieri de la Detaşamentul Bârlad cu un autocamion şi un autoturism de primă intervenţie şi comandă, dotat cu tracţiune integrală.
UPDATE Ninsorile îi trimit pe elevi mai repede în vacanţă
Inspectorii şcolari din judeţele care au fost afectate până acum de cod roşu şi portocaliu de ninsoare au solicitat Ministerului Educaţiei suspendarea orelor şi vineri, având în vedere că multe localităţi sunt încă izolate şi că, de sâmbătă, elevii intră oricum în vacanţa intersemestrială. În Bucureşti, şcolile vor fi închise şi mâine, potrivit reprezentanţilor ISMB.
UPDATE: Potrivit informaţiilor publicate la 12:00 de Centrul Infotrafic al Poliţiei Române, autostrăzile A2 (Bucureşti-Constanţa), A3 (Bucureşti Poieşti) şi A4 (Ovidiu-Agigea) şi 25 de drumuri naţionale rămân blocate, iar pe opt drumuri naţionale, sunt instituite restricţii privind masa totală maximă autorizată a autovehiculelor rutiere. De asemenea, sunt deschise traficului maritim şi fluvial porturile Constanţa Sud, Constanţa Nord, Mangalia şi Midia (judeţul Constanţa).
UPDATE Din ordinul viceprim – ministrului şi ministru Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, 12 aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie sunt pregătătie să decoleze, joi, în funcţie de condiţiile meteo, la solicitările pentru acordarea de ajutor în situaţii de urgenţă.
Centrul Infotrafic anunţa, joi dimineaţă, că şoferii nu pot circula pe 30 de drumuri naţionale din cauza ninsorii viscolite şi a vizibilităţii reduse. Au fost închise circulaţiei şi autostrăzile Bucureşti – Constanţa (A2), Bucureşti – Ploieşti (A3) şi Ovidiu – Agidea (A4).
De asemenea, 234 de trenuri au fost anulate.
Tot din cauza condiţiilor meteo, toate şcolile sunt închise joi în Bucureşti şi în 14 judeţe: Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea, în timp ce în Bacău, Dâmboviţa, Mehedinţi Vaslui şi Iaşi sunt închise parţial, a anunţat miercuri Ministrul Educaţiei.
Măsura ar putea fi prelungită şi vineri, trimiţându-i pe elevi direct în vacanţă, urmând ca situaţiile şcolare să fie încheiate în prima săptămână din semestrul I.
Ponta: Şoferii din Constanţa nu au respectat regulile
Premierul Victor Ponta a precizat astăzi că restricţiile de circulatie nu au fost respectate în Constanţa, iar şoferii au ignorat semnalele Poliţiei şi au plecat la drum, în viscol, după care au cerut ajutor autorităţilor.
„Oamenii nu au ascultat şi nu au respectat solicitarea autorităţilor şi au plecat pe drum, i-am scos azi-noapte din zăpadă. În momentul în care eşti oprit de poliţie şi treci pe lângă poliţie, te duci în viscol, după care suni la televizor că eşti blocat în viscol, ai şi tu o responsabilitate. Nu aş fi vrut să se spună că este vina autorităţilor pentru că unii nu respectă regulile”, a spus Ponta.
Mai mult, acesta a menţionat că se va interesa ce sancţiuni se dau în astfel de situaţii în Europa de Vest sau în Statele Unite ale Americii.
„O să mă uit ce se întâmplă în Europa de Vest sau în America, să văd care sunt sancţiunile pentru cei care nu respectă avertizările autorităţilor şi o să fiţi uimiţi cât de dure sunt”, a spus Ponta, citat de Mediafax.
Premierul a arătat că vrea să facă din nou un apel la responsabilitate către şoferii din zonele afectate de zăpadă, arătând că autorităţile trebuie să îşi facă treaba, dar şi populaţia trebuie să respecte legea.
Toate drumurile din judeţul Constanţa au fost închise
Toate arterele rutiere dintre localităţile din judeţul Constanţa (drumuri naţionale, judeţene şi comunale) au fost închise total traficului rutier, de miercuri de la ora 17.00. De la instituirea Codului roşu, autorităţile au intervenit în judeţul Constanţa pentru salvarea a peste 200 de persoane blocate în zăpadă şi pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în zeci de cazuri, iar joi dimineaţă erau izolate 13 localităţi, toate drumurile fiind închise în continuare.
Potrivit datelor furnizate de Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, în ultimele 12 ore au fost salvate din zăpadă 206 persoane, iar 36 de persoane au fost asistate medical.
La ora transmiterii acestei ştiri, în judeţul Constanţa sunt izolate 13 localităţi - Topalu, Capidava, Ghindăreşti, Dunăreni, Viile, Tudor Vladimirescu, Dunărea, Casian, Cogealac, Tariverde, Rîmnicu de Jos, Rîmnicu de Sus şi Gura Dobrogei, în timp ce nouă localităţi din judeţ sunt nealimentate cu energie electrică, iar la Vâlcele avariile la reţeau de energie electrică au afectat şi alimentarea cu apă potabilă.
Două persoane - o femeie care suferise un accident vascular şi un copil de doi ani cu bronhopneumonie - au fost preluaţi, joi dimineaţă, de un elicopter SMURD, din localităţi constănţene grav afectate de viscol.
Potrivit datelor furnizate, joi, de Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, elicopterul SMURD a aterizat în localiatea Fântânele, de unde a preluat ambele urgenţe medicale.
În primul caz este vorba despre o femeie de 57 de ani, din localitatea Fântânele, diagnosticată prezumtiv cu accident vascular cerebral. Totodată la Fântânele a fost adus cu ambulanţa, din comuna Cogealac, şi un copil de doi ani diagnosticat prezumtiv cu bronhopneumonie.
Ambii pacienţi au fost preluaţi de către echipajul de pe elicopterul SMURD şi duşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Peste 100 de localităţi din Buzău sunt izolate. Cum trăiesc cei 1.500 de oameni din Vâlcelele
102 localităţi din 40 de comune ale judeţului Buzău sunt izolate din cauza drumurilor blocate de troiene. Patru drumuri naţionale sunt închise traficului, iar pe un altul se circulă cu restricţie. De asemenea, sunt impracticabile 20 de drumuri judeţene, iar alte 36 de căi rutiere de interes local sunt acoperite de zăpadă.
În jur de 300 de jandarmi sunt mobilizaţi joi, în judeţul Buzău, pentru salvarea şi evacuarea populaţiei sinistrate, precum şi pentru deszăpezire, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), potrivit Mediafax.
Acţiunile jandarmilor au loc în localităţile Berca, Pârscov, Smeeni, Cilibia, C.A. Rosetti, Luciu, Largu, Ruşeţu, Rîmnicelu, Racoviţeni, Smurgeşti, Merei, Pietroasele, Neeni şi Vâlcele.
Cei peste 1.500 de localnici din comuna Vâlcelele trăiesc în continuare clipele de coşmar din care de cinci zile nu reuşesc să se trezească. Oamenii au rămas fără pâine şi alimente de strictă necesitate, pentru că puţinele magazine săteşti nu au avut timp pentru aprovizionare. Căile de acces care îi leagă de restul lumii au fost curăţate pentru opt ore, în noaptea de marţi spre miercuri, pentru că noul val de viscol a blocat din nou drumurile.
Mai multe drumuri din Buzău sunt înzăpezite. FOTO: Iulian Bunilă
Oamenii au fost captivi mai întâi în propriile case. Tinerii au ieşit cu lopeţi, încă din primele zile ale urgiei, şi au pătruns pe rând în toate gospodăriile, mai ales acolo unde crivăţul a modelat dune de peste patru metri înălţime peste case. Au ieşit învingători din prima luptă cu zăpezile, însă războiul avea să continue. Un nou val de viscol a pus stăpânire peste localitate, înainte ca lumea să se dezmeticească după primul.
”E o problemă cu alimentele, pâinea mai ales, pentru că cei cu magaazine nu au avut prea mult timp la dispoziţie să se aprovizioneze. Drumul naţional 22 a fost deblocat marţi noapte, iar miercuri dimineaţă s-a închis iar din cauza viscolului. Nici drojdie nu se mai găseşte, pentru că oamenii şi-au mai făcut turte, pâine de casă şi au golit magazinele”, ne-a spus primarul Dumitru Spiţă.
Probleme cu noua urgie sunt şi la Pogoanele, oraş din Bărăgan, unde patru case construite în mijlocul câmpului sunt în continuare înconjurate de nămeţi uriaşi. Potrivit primarului, de două zile se lucrează cu o volă pentru a crea un făgaş spre locuinţe însă noul viscol le-a întârziat misiunea.
În total, opt oameni au murit în aceste zile din cauza frigului şi alte 100.000 de persoane au fost sinistrate, potrivit Digi24.
Un bărbat din localitatea suceveană Boroaia a fost găsit miercuri mort pe câmp, acesta fiind primul deces din cauza gerului înregistrat în judeţ în acest sezon rece. Deşi bărbatul a anunţat familia că s-a rătăcit, autorităţile nu au fost sesizate.
Cod portocaliu de viscol transformat în Cod roşu
Mai multe judeţe din sud-estul ţării s-au aflat, de miercuri dimineaţă şi până seara la ora 22.00, sub Cod galben de ninsori şi cod portocaliu de viscol, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
De la expirarea acestor avertizări, opt judeţe din sud-est au mai rămas până joi la ora 10.00 sub Cod portocaliu, respectiv Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Constanţa şi Tulcea. În acest timp, Bucureştiul şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Covasna, Bacău, Vaslui şi Iaşi sunt sub Cod galben.
Meteorologii au emis ieri Cod roşu de vremea rea pentru judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea
Ca urmare a acestei avertizări, membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă au decis miercuri să extindă starea de alertă, asta după ce luni a fost decretată stare de alertă pentru judeţele Buzău, Vrancea şi Brăila.
Recomandările IGSU pentru cetăţeni
Având în vedere atenţionările şi avertizările meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru mai multe zone ale ţării, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor următoarele:
• Evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
• Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire al autoturismului dumneavoastră funcţionează eficient;
• Urmăriţi cu atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările furnizate de autorităţile centrale şi locale;
• Porniţi la drum cu rezervorul de combustibil plin;
• Păstraţi-vă în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;
• Echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).
În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:
• Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;
• Anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;
• Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
• Mişcaţi-vă pentru a vă menţine organismul cald, evitând extenuarea;
• Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării organismului;
• Pe timp de noapte, porniţi lumina din interiorul autoturismului pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza cu uşurinţă.
Vremea pe două săptămâni
Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade.
Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a preciza miercuri că după 2-3 februarie, vântul va bate din nou puternic în sudul ţării. „Am putea avea din nou viscol”, a precizat meteorologul.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Lista completă a drumurilor închise sau care au restricţii, joi, din cauza vremii
Zeci de drumuri naţionale, autostrăzile Bucureşti – Constanţa (A2), Bucureşti – Ploieşti (A3) şi Ovidiu – Agigea (A4) sunt închise joi din cauza condiţiilor meteo. Totodată, sute de trenuri au fost anulate din cauza condiţiilor meteo.
Opt judeţe din sud-est se află sub Cod portocaliu de viscol, iar alte opt şi Capitala sub Cod galben
Opt judeţe din sud-estul ţării mai sunt joi, până la ora 10.00, sub Cod portocaliu de viscol, iar alte opt judeţe, inclusiv Capitala, se află sub Cod galben. Mai mult, specialiştii anunţă că joi şi vineri, în special seara şi dimineaţa, vremea va deveni geroasă, în unele zone temperaturile coborând până la -18 grade Celsius.
Şcolile rămân închise şi joi în 14 judeţe şi în Capitală, potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, judeţe din sud-estul ţării unde există avertizare de cod portocaliu, dar şi în cele unde a fost declarat cod roşu. Unele inspectorate iau în calcul închiderea şcolilor şi vineri, ceea ce îi trimite pe elevi direct în vacanţă.
Un număr de 102 localităţi din 40 de comune ale judeţului Buzău sunt izolate, din cauza drumurilor blocate de troiene. Patru drumuri naţionale sunt închise traficului, iar pe un altul se circulă cu restricţie. De asemenea, sunt impracticabile 20 de drumuri judeţene iar alte 36 de căi rutiere de interes local sunt acoperite de zăpadă.
Un bărbat din localitatea suceveană Boroaia a fost găsit miercuri mort pe câmp, acesta fiind primul deces din cauza gerului înregistrat în judeţ în acest sezon rece. Deşi bărbatul a anunţat familia că s-a rătăcit, autorităţile nu au fost sesizate.
Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade. Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.
Opt judeţe din sud-estul ţării se află miercuri noapte sub Cod portocaliu de viscol şi ninsori. Totodată, Bucureştiul şi alte opt judeţe din ţară au intrat în aceeaşi perioada de timp, 29.01 ora 23 - 30.01 ora 10, sub incidenţa codului galben de viscol.