Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, audiat la Parchetul General în dosarul privind teza sa de doctorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Negoiţă FOTO Inquam Photos
Robert Negoiţă FOTO Inquam Photos

Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a fost miercuri la Parchetul General, unde a fost chemat pentru a da lămuriri privind lucrarea sa de doctorat. La plecarea de la audieri, edilul a precizat că a fost întrebat despre chestiuni precum, taxa de şcoala sau dacă a observat nereguli la şcoala doctorală.

UPDATE După mai bine de o oră, Robert Negoiţă a plecat de la sediul Parchetului General, precizând că a fost întrebat dacă a obţinut vreodată un avantaj de pe urma doctoratului, dar şi dacă au fost chestiuni în neregulă pe perioada cât a urmat şcoala doctorală,

„Niciodată nu am avut niciun avantaj în afară de faptul că mi-am îmbunătăţit cunoştinţele. Au fost interesaţi (procurorii - n.r.) să vadă dacă în timpul şcolii au fost chestiuni în neregulă. Eu nefiind un profesionist în domeniu, doar de aceea mi-am luat şi îndrumător, nu ştiu să apreciez. Dar i-am zis domnului judecător, pardon, domnului procuror, că nimic nu mi-a trezit suspiucini. Au fost chestiuni legate de taxa de şcoală, de anumite chestiuni”, a spus Negoiţă.

Întrebat dacă a obţinut vreodată vreun avantaj în urma acestui doctorat, edilul din Sectorul 3 a răspuns: „Nu am obţinut niciodată niciun avantaj. Nici nu l-am pus prin C.V.-urile mele şi dacă nu era chestiunea asta, niciunul dintre voi nu ştia că am doctorat”.

Întrebat de unde s-a inpirat atunci când şi-a scris teza, el a spus că din multe lucrări pe care. Întrebat dacă le-a menţionat, el a spus: „Din câte ştiu eu, da. Dae mi s-a spus că nu le-am menţionat corect”. 

Negoiţă, audiat de procurori

Primarul Sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiţă, a fost citat la Parchetul General pentru a da declaraţii în dosarul penal în care se fac cercetări cu privire la faptul că ar fi plagiat în lucrarea de doctorat intitulată „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social”.

La intrarea în sediul instanţei, Negoiţă a precizat că a fost deschis un dosar, însă nu este vorba despre fapte penale.

„Nu e cazul de aşa ceva. Că e un dosar în care se fac cercetări… Vorbim când o să ies”, a spus Negoiţă.

Dosarul a fost deshis pe 4 august, după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 s-a sesizat din oficiu, iar în aceeaşi zi, procurorul general al României a dispus preluarea de către PICCJ a dosarului în care se fac cercetări privind posibila încălcare a regimului proprietăţii intelectuale, respectiv a drepturilor de autor, de către Robert Negoiţă.

Comisia de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor, declara pe 24 iulie Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, potrivit news.ro.

Robert Negoiţă a scris, pe pagina sa de Facebook, că nu regretă dacă îi va fi retras titlul de doctor, ci faptul că s-a lăsat tentat, în trecut, de „moda” titlurilor academice, fiind un episod pe care şi-l asumă şi din care a învăţat o lecţie importantă, respective că „singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă”.

Robert Negoiţă (44 de ani) a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, iar teza sa,  cu lucrarea „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social”. a fost coordonată de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care este conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra.

Primarul sectorului 3 este acuzat că şi-ar fi plagiat cap-coadă lucrarea de doctorat. El ar fi copiat texte scrise de Nouriel Roubini, Mugur Isărescu, Cristian Păun, dar şi zeci de pagini de articole apărute în presă.

Odată cu adoptarea, în 2011, a Legii Educaţiei promovate de Daniel Funeriu, a fost introdusă obligativitatea semnării unei "Declaraţii pe proprie răspundere privind originalitatea conţinutului tezei de doctorat şi respectarea standardelor de calitate şi etică profesională". O astfel de declaraţie trebuie să semneze atât doctorandul, cât şi profesorul care i-a coordonat teza.

Prin declaraţia respectivă, Negoiţă s-a angajat că lucrarea este rezultatul propriilor activităţi şi realizări, nu conţine porţiuni plagiate, iar sursele bibliografice sunt indicate în teză şi părţile preluate din aceste surse sunt semnalate, în concordanţă cu legislaţia română şi convenţiile internaţionale privind dreptul de autor şi respectă standardele de calitate şi de etică profesională.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite