Reacţii în dosarul comisioanelor de milioane de dolari. Andronescu: Nu am luat niciun leu de la nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi foşti miniştri pentru care DNA cere aviz de urmărire penală în cazul dosarului privind achiziţionarea licenţelor IT pentru şcoli spun că sunt nevinovaţi de acuzaţiile făcute de procurori.

Fostul ministru Ecaterina Andronescu se declară nevinovată şi susţine că nu a cerut şi nu a luat niciodată niciun ban necuvenit.

„Am aflat de la televizor despre aceste acuzaţii, ceea ce pot să spun cu certitudine este că nu am cerut şi nu am luat niciun leu de la nimeni. Nu-mi aduc aminte de niciun contract cu Microsoft. Niciodată nu am favorizat pe nimeni şi nici nu am cerut avantaje. Încă nu am fost chemată la DNA, întâi aş vrea să ştiu care sunt argumentele din spatele acestor acuzaţii, numai pentru că exist pe suprafaţa Pământului trebuie să fiu acuzată? O să mă bat pentru dreptatea mea fiindcă nu sunt vinovată”, a spus Ecaterina Andronescu.

La rândul lui, fostul ministru Alexandru Athanasiu susţine că nu a luat mită, nu a spălat bani, că nu este nici şocat, nici disperat în legătură cu acest anunţ, ci priveşte cu mult calm şi linişte sufletească.

”Nu sunt nici şocat, nici disperat, pentru că aceste probleme au mai fost cercetate de DNA în urmă cu mai mulţi ani şi analizate foarte serios. Nu s-a găsit absolut nimic ilegal. Mai mult decât atât nu ştiu ce să spun, sunt jurist şi un om onest în viaţă, iau act de această cerere a procurorului şef al DNA, e legitim să facă cercetari, dar privesc cu calm şi cu foarte multă linişte sufletească”, a declarat Alexandru Athanasiu într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

”N-am luat mită (...), nu am spălat bani, nu am conturi offshore, nici în străinătate în bănci”, a mai susţinut Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005. Întrebat dacă a fost invitat la audieri, fostul ministru a spus că nu.

Contactat telefonic, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a refuzat să comenteze acuzaţiile procurorilor spunând că nu ştie despre ce este vorba.

De asemenea, Microsoft spune că este determinată să respecte cele mai înalte standarde legale şi etice oriunde desfăşoară operaţiuni comerciale şi cooperează pe deplin în ancheta DNA, se arată într-o declaraţie de presă a Microsoft România.

Nouă miniştri, urmăriţi de DNA

Procurorii anticorupţie cer aviz pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri în dosarul privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, în care se fac cercetări pentru spălare de bani, trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită. În acest dosar sunt verificate şi mai multe comisioane de zeci de milioane de euro ce ar fi ajuns la înalţi demnitari. Cei nouă foşti miniştri vizaţi sunt:

  • Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioadele 28 decembrie 2000-19 iunie 2003, 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009 şi 2009-2012.
  • Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012.
  • Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012.
  • Şerban Mihăilescu, fost ministru coordonator al SGG decembrie 2000 – octombrie 2003.
  • Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004.
  • Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004.
  • Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010).
  • Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005.
  • Mihai Tănăsescu, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004.

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite