Raportul Curţii de Conturi constată furtul generalizat din ministere. Plăţi ilegale sau terenuri înregistrate cu valoare contabilă de 1 leu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Conturi a descoperit numeroase nereguli FOTO Arhivă
Curtea de Conturi a descoperit numeroase nereguli FOTO Arhivă

Curtea de Conturi dezvăluie plăţile ilegale colosale făcute în cadrul Ministerului Transporturilor pentru directori şi membri ai Consiliilor de Administraţie ale companiilor din subordinea ministerului. Ministerul lui Liviu Dragnea a primit nelegal 150 de milioane de lei de la Fondul de Rezervă al Guvernului. Universitatea de Medicină Veterinară are terenuri în valoare de 1 (un) leu.

Curtea de Conturi a dat publicităţii raportul pentru anul 2013, în care arată neregulile descoperite în gestionarea finanţelor publice şi a bunurilor instituţiilor de stat. Puţine sunt instituţiile găsite fără probleme şi care au primit certificatul de conformitate. Majoritatea instituţiilor a fost prinsă pe picior greşit.

La Ministerul Transporturilor, şefii companiilor si subordine au încasat milioane de lei nelegal.

„În calitate de autoritate publică tutelară, Ministerul Transporturilor nu a luat măsuri privind revizuirea contractelor de mandat încheiate cu membrii consiliilor de administraţie şi cu directorii din unele regii autonome, companii şi societăţi naţionale, precum şi societăţi comerciale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, ceea ce a condus la plata nelegală a indemnizaţiilor, cuantumul acestora fiind peste cel prevăzut de lege, consecinţa fiind afectarea bugetelor operatorilor economici, cu suma de 5.973.000 de lei“, arată inspectorii Curţii de Conturi.

În privinţa acestei nereguli, Curtea de Conturi a a recomandat „stabilirea întinderii prejudiciului determinat de plată fără temei legal a indemnizaţiilor achitate membrilor consiliilor de administraţie şi directorilor, peste limita prevăzută prin dispoziţiile OUG nr. 51/2013 şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, potrivit legii“.

Ministerul lui Dragnea, cadou nelegal de 150 de milioane de lei

Controlul efectuat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a scos la iveală o sumă mare primită cadou nelegal din partea Fondului de rezervă al Guvernului.

„Fundamentarea şi solicitările de sume din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului s-au făcut în unele cazuri cu nerespectarea prevederilor legale, cu următoarele consecinţe: suplimentarea bugetului MDRAP din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cu suma de 150.000.000 de lei pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) în condiţiile nerespectării dispoziţiilor art. 30, alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, republicată, care precizează că «alocarea de sume din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului prin bugetele locale se face prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat sau a transferurilor de la bugetul de stat, către bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe, după caz»“, susţine Curtea de Conturi.

Instituţia de control recomandă „elaborarea unei proceduri operaţionale referitoare la cedări de sume la Fondul de rezervă, precum şi la suplimentarea sumelor de la acest fond“. Cu alte cuvinte, ar trebui doar clarificate procedurile.

Terenuri de 1 leu la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti

La Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, aflată sub autoritatea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Curtea de Conturi a descoperite cele mai ieftine terenuri din România.

„La Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (UASMVB) s-a constatat că între valoarea din evidenţa contabilă a bunurilor aparţinând domeniului public al statului şi cea din Inventarul bunurilor din domeniul public al statului există o diferenţă de peste 116 mii lei. Totodată, valoarea acestor bunuri nu este reevaluată şi actualizată, unele terenuri fiind înregistrate cu valoarea de 1 leu“, se arată în raport.

Curtea de Conturi recomandă „efectuarea demersurilor legale pentru actualizarea Inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi pentru înregistrarea terenurilor şi construcţiilor aparţinând domeniului public al statului în Cartea funciară şi în Registrul
cadastral al imobilelor“.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite