Un nou termen în dosarul „Retrocedări ilegale” în care este acuzat Radu Mazăre. Instanţa a cerut să se facă trei expertize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 2008 în dosarul „Retrocedări ilegale” FOTO Adevărul
Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 2008 în dosarul „Retrocedări ilegale” FOTO Adevărul

Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, amânarea termenului de astăzi în dosarul „Retrocedări ilegale” în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, este acuzat, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi de alte 35 de persoane că ar fi păgubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren din Constanţa.

UPDATE Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, marţi, un nou termen în dosarul „Retrocedări ilegale”, primarul Radu Mazăre fiind aşteptat din nou în faţa magistraţilor pe 4 iunie, dată la care va primi obiectivele celor trei expertize propuse de avocaţii celor din dosar şi va stabili, totodată, care vor fi experţii care vor efectua aceste expertize.

Instanţa a cerut efectuarea a trei expertize privind terenurile retrocedate din Mamaia, în legătură cu care Radu Mazăre, şi mai mulţi funcţionari sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, iar pe 4 iunie urmează stabilirea obiectivelor şi a experţilor.

La termenul de astăzi al procesului, judecătorul de caz a admis că trebuie efectuate trei expertize, una geo-tehnică, una topo-cadastrală şi una imobiliară, privind terenurile presupus retrocedate ilegal de către cei judecaţi în acest caz.

„Iepuraşul mi-a adus o expertiză pe care o aştept de opt ani şi care este normală să fie. La termenul viitor se discută obiectivele. Instanţa a aprobat această expertiză care trebuia să fie făcută de opt ani. Dacă ar fi fost făcută de procurori una neutră, nu mai băteam drumurile la Bucureşti şi nu mai cheltuia statul atâţia bani”, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, edilul Constanţei.

Mazăre a mai arătat că „dacă divorţezi, vine un expert, dar când te acuză de o sută şi ceva de milioane de euro, împarţi şi televizorul, şi frigiderul cu expertiza”.

„DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie – n.r.) nu a făcut expertiza cu expert neutru, a făcut raport de constatare cu angajat DNA. Expertiză a făcut la «Flota», la mine a făcut cu angajatul DNA, care nu avea calitate nici de expert, nici de evaluator”, a mai spus primarul.

Avocaţii au mai ridicat o dată excepţii în acest dosar, în martie 2012, dar atât Curtea de Apel Bucureşti, cât şi Instanţa Supremă au respins cererile.


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe edilul Constanţei, Radu Mazăre, că s-ar afla în fruntea unui grup de 37 de persoane care ar fi pus la cale, în perioada 2002-2005, retrocedarea ilegală a circa un milion de metri pătraţi de teren.

„Membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa”, susţin procurorii. 

Mai mult, „au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”, mai arată procurorii.

Potrivit anchetatorilor, mecanismul ar fi fost destul de simplu: persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după ce au aşteptat în van câţiva ani, să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile restituite, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea acestora. 

„În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire”, se arată în rechizitoriu.

Printre terenurile în cauză s-ar afla şi cei 27.000 de metri pătraţi pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Radu Mazăre), terenul de 8.307 de metri pătraţi, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele), terenul de 52.471 de metri pătraţi, situat în Parcul Tăbăcăriei, care nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (unde erau acţionari şi administratori apropiaţi ai lui Mazăre), care ar fi plătit pentru drepturile succesorale un preţ de o sută de ori mai mic decât cel real.

Printre cele 35 de persoane care mai sunt acuzate în acest dosar se numără angajaţi ai instituţiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite