Proprietarul cetăţii Blidaru interzice săpăturile arheologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un hunedorean dintr-o localitate situată în Munţii Orăştiei a depus o plângere împotriva arheologilor care, fără să-i ceară acordul, fac săpături pe un teren aflat în proprietatea sa.

Un hunedorean dintr-o localitate situată în Munţii Orăştiei a depus o plângere împotriva arheologilor care, fără să-i ceară acordul, fac săpături pe un teren aflat în proprietatea sa. Săpăturile sunt menite să scoată la lumină vestigii ale cetăţii dacice de la Costeşti-Blidaru.
Primăria comunei Orăştioara de Sus, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi autorităţile judeţene sunt puse în încurcătură, după ce bărbatul din satul Ocolişu Mic a prezentat acte din care rezultă că este proprietarul terenului pe care se află o parte a cetăţii dacice. "Pe terenul din apropierea cetăţii Costeşti-Blidaru am avut o colibă şi nişte grajduri, cu oi şi cai. Locul, numit
La Vămi
, are pe el un turn de apărare. Acolo se aflau sălaşurile de iarnă. Când am văzut că mai mulţi arheologi de la muzeul din Deva fac săpături pe terenul meu, am depus o plângere la Poliţia din Orăştioara de Sus. Mi s-a încălcat proprietatea. Am văzut că arheologii au găsit nişte ziduri vechi. Nimeni nu m-a întrebat însă dacă poate să sape pe terenul meu", a declarat Stoicoiu Savu, proprietarul terenului.
Bărbatul spune că s-a procedat incorect şi că nu vrea decât să se respecte legea. "Terenul îmi aparţine. Să-mi dea statul bani în schimbul pământului sau un alt teren. Nu ştiu ce se întâmplă cu oamenii de la muzeul din Deva. Ei vin, sapă, şi apoi pleacă, fără să întrebe dacă au şi voie. Pe vremuri, profesorul Constantin Daicoviciu, care era un om important, venea şi ne cerea voie să facă săpături în zona cetăţii. Specialiştii de astăzi de ce nu pot face tot aşa?", se întreabă Stoicoiu. Primarul comunei Orăştioara de Sus declară că nu ştie cum trebuie procedat în acest caz. Directorul general al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Marcel Morar, susţine că vor fi purtate negocieri cu persoana care deţine pământul de sub cetatea dacică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite