Proiectul de lege privind modificarea Legilor justiţiei anunţat pentru data de 23 august. Cum va fi redefinit abuzul în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris marţi, pe Facebook, că proiectul de lege privind modificarea Legilor justiţiei va fi prezentat public pe data de 23 august, fiind propuse modificări de fond, şi nu de formă.

Anunţul minustrului are loc în contextul hotărârii-pilot  a CEDO cu privire la condiţiile din penitenciare.

Tudorel Toader a mai spus că intenţionează să facă posibile modificări la proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, potrivit News.ro.

„CEDO - Hotărârea pilot referitoare la condiţiile din penitenciare. Foaia de parcurs, va fi discutată cu liderii sindicatelor din ANP, la sediul Ministerului Justiţiei, pe data de 8 august 2017, începând cu orele 10.00. Avem în vedere următoarele: stadiul construcţiei a două noi penitenciare; modernizarea / extinderea penitenciarelor existente; posibilitatea transformării unor foste unităţi militare, în unităţi penitenciare”, a precizat Tudorel Toader.

În plan legislativ, ministrul Justiţiei a susţinut că intenţionează să facă posibile modificări ale proiectului de lege referitor la graţierea unor pedepse.
„Pe plan legislativ, avem în vedere următoarele: finalizarea şi adoptarea Statutului funcţionarilor din penitenciare; punerea în aplicare a Legii referitoare la recursul compensatoriu; posibile modificări ale proiectului de lege referitor la graţierea unor pedepse; posibilitatea consacrării legislative a măsurii supravegherii electronice”, a completat el.

Referitor la Legile justiţiei, ministrul a spus că „proiectul de lege privind modificarea Legilor justiţiei, va fi prezentat public, pe data de 23 august 2017, la sediul Ministerului Justiţiei, începând cu orele 11.00!”.

„Sunt propuse modificări de fond şi nu de formă!”, a conchis Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a mers în iulie la Bruxelles pentru a discuta cu vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, despre legile privind Justiţia. El a afirmat că pachetul va fi adoptat de Guvern pe 1 septembrie, urmând a fi transmis Parlamentului.

Redefinirea abuzului în serviciu

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, miercuri, că va propune o varianta pentru redefinirea abuzului în serviciu în urma celor patru dezbateri publice care au avut loc pe această temă şi că a explicat Comisiei Europene intenţiile guvernului în ceea ce priveşte ridicarea Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV).

„Cert este că am avut o întâlnire cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, cu domnul Timmermans, am vorbit pe îndelete despre măsurile pe care le-am luat în vederea îndeplinirii recomandărilor din MCV.  Am vorbit despre legile justiţiei, despre posibile modificări la proiectul de lege privind graţierea, care a trecut de Senat şi din toamnă se află la Camera Deputaţilor, am vorbit despre necesitatea modificării Codului Penal în acord cu deciziile CCR, inclusiv despre posibile modificări la abuzul în serviciu, la neglijenţa în serviciu. Am plecat de acolo cu convingerea unei comunicări corecte, oneste şi a unei acceptări a soluţiilor pe care le-am avansat.(...) Vom decide una din variantele pe care le vom considera, în sensul acelui prag rezonabil despre care v-am vorbit”, a declarat, marţi, Tudorel Toader.

Consultări cu penitenciarele

”Voi discuta cu reprezentaţii penitenciarelor.  Vom lua două categorii de măsuri. Măsuri pentru construcţia de noi penitenciare şi modernizarea celor existente. Avem în vedere preluarea unor uităţi militare dezafectate, care pot fi transformate în penitenciare. Vom introduce supravegherea electronică, prin brăţări electronice pentru cei aflaţi în arest la domiciliu”, a declarat Tudorel Toader.

Foaia de parcurs, va fi discutată cu liderii sindicatelor din ANP, la sediul Ministerului Justiţiei, pe data de 8 august 2017, începând cu orele 10.00.

”Pe plan legislativ, avem în vedere următoarele: finalizarea şi adoptarea Statutului funcţionarilor din penitenciare; punerea în aplicare a Legii referitoare la recursul compensatoriu;  posibile modificări ale proiectului de lege referitor la graţierea unor pedepse; posibilitatea consacrării legislative a măsurii supravegherii electronice”, a mai spus ministrul.

Sindicatele din Penitenciare cer demisia lui Toader

Sindicatul Equitas din Penitenciarul de femei Târgşor cere demisia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marian Dobrică, şi a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, conducerea sindicatului arătând că situaţia din unitatea de detenţie este una "critică şi tensionată".

Totodată, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) a anunţat programul acţiunilor de protest al angajaţilor din sistemul administraţiei penitenciare, astfel că în perioada următoare vor avea loc mitinguri la ministerul Muncii şi la ministerul Justiţiei, precum şi la sediul Adiministraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi vor fi pichetate săptămânal zece unităţi din sistemul penitenciar. Sindicaliştii solicită majorarea salariilor cu 15 la sută, reorganizarea unităţilor şi construirea unora noi, precum şi diminuarea orelor suplimentare şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Angajaţii din sistemul penitenciar spun că, începând de marţi, vor bloca activitatea din penitenciare prin refuzul orelor suplimentare, urmând să organizeze mitinguri la ministerul Muncii, la ministerul Justiţiei şi la sediul ANP şi să picheteze săptămânal zece unităţi din sistemul penitenciar.

Ei solicită majorarea salariilor cu 15 la sută, renunţarea la modificarea legii privind pensiile militare de stat, dar şi deblocarea şi finanţarea posturilor vacante, astfel încât la finalul anului să existe minimum 14.000 de posturi ocupate.

"În prezent sunt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionări!) din 15.000 prevăzute, dar sunt necesare 20.000 de posturi conform standardelor”, subliniază Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), solicitând modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000.

De asemenea, ei mai cer reorganizarea unităţilor din sistemul penitenciar, cu prioritate cele care pot deveni nefuncţionale din cauza statelor de funcţii prea mici, precum şi găsirea unor soluţii pentru construirea de unităţi noi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite