Primarul din Jilava, Adrian Mladin, reţinut de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mladin este acuzat de luare de mită
Adrian Mladin este acuzat de luare de mită

Audiat, marţi, timp de mai multe ore de procurorii anticorupţie, primarul Jilavei a ieşit din sediul DNA cu cătuşe la mâni. Edilul, care a avut numeroase probleme cu legea, este suspectat că ar fi luat mită. Adrian Mladin va fi prezentat, miercuri, judecătorului de drepturi civile, cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorii DNA fac cercetări într-un nou dosar de corupţie care-l vizează pe primarul Jilavei. Anchetatorii au descins, marţi, la mai multe adrese din Bucureşti şi din Ilfov, printre care şi Primăria Jilava. Restul percheziţiilor au fost făcute la domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale.
Adrian Mladin a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, spălare a banilor şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar, administratorul firmei Royal Eco Prest SRL, Marian Constantin, este acuzat de dare de mită, spălare a banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (79 de acte materiale),

Potrivit procurorilor, în luna aprilie 2010, primarul Adrian Mladin s-ar fi înţeles cu Marian  Constantin şi cu o altă persoană, ca aceştia din urmă să înfiinţeze o societate comercială pentru a obţine contracte publice de la primăria comunei Jilava.

La scurt timp de la înfiinţarea societăţii al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Constantin Marian, în luna iunie 2010, la nivelul comunei Jilava, a fost iniţiată licitaţia publică în vederea încheierii acordului cadru denumit ,,lucrări de construcţii civile – reparaţii şi reabilitare construcţii existente şi execuţie construcţii noi” cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro.

Acordul cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câştigătoare pentru 18 obiective de investiţii de interes local la nivelul comunei Jilava. Cum societatea nou înfiinţată nu putea să îndeplinească criteriile de selecţie stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord cadru de asemenea anvergură, Mladin a făcut demersuri, astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie însă firma nou înfiinţată. 
În urma licitaţiei organizate a fost declarată câştigătoare asocierea de firme unde lider era firma lui Constantin. 

Ulterior, în baza acordului cadru,  în perioada 2010 – 2011, între comuna Jilava şi asocierea de firme s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de 3.271.607,59 lei, 2.593.258,29 lei, 1.454.654,48 lei şi 1.087.914,66 lei .

În luna ianuarie 2011, la nivelul comunei Jilava, s-a desfăşurat şi procedura de achiziţie publică, prin cerere de ofertă, pentru încheierea unui acord cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de 3 milioane de euro.

Singurul participant la licitaţie a fost societatea reprezentată de Constantin Marian, societate ce a fost declarată câştigătoare, deşi nu îndeplinea niciuna din cerinţele minime de calificare prevăzute în documentaţia de atribuire.

Ulterior, în baza acordului cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava şi societatea respectivă s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru în valoare de 67.352,88 lei, 1.112.569,95 lei, 1.593.932,77 lei şi 962.184 lei.

Răsplata primarului

Adrian Mladin ar fi primit mită în bani şi în bunuri de lux, toate în cuantum de 5.065.853,32 lei, susţin procurorii DNA.

Este vorba de 1.347.610,85 lei reprezentând sume de bani ridicate în numerar,  în perioada 30 noiembrie 2010 – 16 decembrie 2011, de la ATM-uri din conturile bancare ale societăţii câştigătoare a contractelor, prin intermediul cardurilor bancare aflate la dispoziţia edilului (corespunzătoare celor 556 de retrageri de numerar din ATM-uri), 385.500 lei  reprezentând sumele de bani ridicate de la ghişeul băncii în numerar de către Constantin Marian şi date ulterior direct lui Mladin, în perioada 26 noiembrie 2010 – 09 decembrie 2011, 29.409,18 lei reprezentând plăţile efectuate de AdrianMladin Adrian prin POS din conturile societăţii câştigătoare a contractelor, 3.303.333,29 lei reprezentând bunurile de lux achiziţionate în perioada noiembrie 2010 - martie 2012 de către societatea lui Constantin Marian, bunuri destinate construirii, amenajării şi utilării imobilului primarului, situat în comuna Jilava.

După edificarea, amenajarea şi utilarea imobilului, Adrian Mladin a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care a simulat că l-a vândut unei persoane din familie, cu suma declarată de 150.000 de euro. În realitate, cumpărătorul nu a plătit nicio sumă de bani, afirmă anchetatorii, „contractul  fiind fictiv şi încheiat în scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele inculpatului Mladin Adrian“.

În anul 2012,  împotriva societăţii administrate de Constantin Marian s-a formulat o cerere de intrare în insolvenţă. În aceste condiţii, administratorul a întocmit mai multe înscrisuri în fals pentru a justifica retragerile de numerar şi bunurile remise primarului.

Reales primar din spatele gratiilor

Adrian Mladin a obţinut, la alegerile locale din 5 iunie, un nou mandat de primar, el candidând ca independent. Mladin este, în prezent, suspendat din funcţie, interimatul fiind asigurat de viceprimarul Ilie Ionescu.

În 28 martie 2014, primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare, iar fostul edil din Snagov, Apostol Muşat, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie. Decizia a fost contestată şi se judecă la instanţa supremă, următorul termen fiind în 27 iunie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite