Preşedintele dă un ultimatum

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis: „PSD trebuie să vină cu soluţii”
Klaus Iohannis: „PSD trebuie să vină cu soluţii”

Discursul din parlament al preşedintelui Iohannis a pus problema într-o ecuaţie simplă cu o singură soluţie: demisia Guvernului.

Preşedintele a cerut astăzi, pe un ton apăsat, demisia guvernului. Nu a folosit aceste cuvinte, dar a descris o situaţie care nu lasă loc altei variante. Ce facem, s-a întrebat preşedintele? Care sunt soluţiile? Retragerea Ordonanţei 13, a continuat el şi, eventual, demiterea unui ministru nu sunt suficiente. Dar alegerile anticipate sunt prea mult.

În ciuda rostirii apăsate şi a surâsului triumfător cu care şi-a rostit discursul, preşedintele Iohannis s-a ferit totuşi să ceară explicit demisia guvernului Grindeanu. E o fineţe aici, căci a lăsat pur şi simplu pe seama PSD răspunderea de a rosti cuvântul demisie, salvând postura neutralităţii prezidenţiale. „Cine trebuie să vină cu soluţii? PSD, cel care a creat problema”, a încheiat preşedintele.

La acest moment, parlamentarii PSD care mai sperau într-o negociere au părăsit sala protestând. De fapt Preşedintele Iohannis a rostit pur şi simplu un ultimatum:

„Dacă PSD care a creat această criză, nu o va rezolva urgent, voi convoca consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile”.

Discursul său rostit cu premeditare într-o limbă română simplă cu trăsături regionale a pus problema într-o ecuaţie cu o singură soluţie: demisia guvernului. Totodată, a parat toate suspiciunile potrivit cărora ar intenţiona să inverseze rezultatul alegerilor, cerând pur şi simplu PSD (şi nu altcuiva) să propună un alt guvern. Unul „puternic” şi nu unul care „cu sfială execută ordinele de la partid”. Până şi Traian Băsescu părea invidios pe Iohannis pentru modul în care a reuşit să fructifice ascendentul câştigat. Căci aşa cum am văzut în cazul PSD, nu e destul să câştigi, e nevoie să ştii să administrezi victoria.

A rămas totuşi o anumit neclaritate. Ce va face preşedintele dacă guvernul nu va demisiona? „Voi convoca - a spus el - consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile”. A sunat ca un avertisment, deşi e clar că nu există soluţii bune cu adevărat. Alegerile anticipate, chiar dacă vor fi avute totuşi în vedere, nu se vor putea organiza fără acceptul majorităţii actuale. Nu ar rămâne decât reformularea majorităţii după vechea reţetă a trădării şi a migraţiei politice care au susţinut atâtea guverne în trecut. Cu alte cuvinte nu ar rămâne decât „soluţia imorală”.

Prin urmare asupra PSD apasă acum o mare răspundere. E clar că partidul majoritar e pus într-o situaţie de criză fără egal. Căci pentru PSD a propune un alt guvern echivalează cu o „lovitură de stat”, cu o detronare a suveranului de acum şi cu instituirea unei „locotenenţe domneşti”. Actualul şef al partidului ar putea uşura sarcina colegilor săi, retrăgându-se de bună voie şi păstrându-şi astfel un minim control asupra tranziţiei. În cazul în care nimic din toate acestea nu va avea loc şi PSD se va baricada pe poziţii, nu putem spune ce se va întâmpla.

Horaţiu Pepine - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite