Pregătiri pentru redeschiderea lucrărilor la autostrada Bechtel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bechtel a semnat cu discreţie acordul cu sindicatele, pentru contractul colectiv de muncă. Reprezentanţii americanilor au refuzat să facă declaraţii şi să prezinte presei documentele,

Bechtel a semnat cu discreţie acordul cu sindicatele, pentru contractul colectiv de muncă. Reprezentanţii americanilor au refuzat să facă declaraţii şi să prezinte presei documentele, pretextând situaţia delicată în care se află şi incertitudinea privind virarea banilor. Potrivit liderului de sindicat Grigore Pop, preşedintele Cartel Alfa Cluj, americanii continuă să aştepte avansul pentru lucrările din acest an. Vineri, sindicatele i-au cerut din nou preşedintelui PD, Emil Boc, să intervină telefonic pe lângă ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, care din nou a promis că, în săptămâna următoare, restul de 24 milioane euro va fi în contul americanilor.

Angajări la laborator şi protecţia muncii
Potrivit lui Grigore Pop, americanii au anticipat totuşi deschiderea şantierului şi au început câteva acţiuni de pregătire. Au fost înmatriculate maşinile de tonaj greu, care vor căra materiale de la cariera din Poieni, şi au fost efectuate primele angajări, 30 de persoane, la laborator, analiză şi protecţia muncii, în afara celor 80 care au asigurat conservarea lucrărilor. Au fost convocaţi câţiva specialişti, directori de departamente din străinătate. Scrisorile de chemare la lucru ale celor aproape 700 de angajaţi români sunt pregătite. În momentul intrării banilor în cont, scrisorile vor fi expediate personal fiecărui fost angajat, disponibilizat în urmă cu peste un an. Aceştia au prioritate la încadrare. O parte din foştii angajaţi şi-au găsit de lucru la firmele de construcţii care lucrează la asfaltarea străzilor din Cluj. Grigore Pop crede însă că mulţi vor reveni la autostradă, deoarece este vorba de salarii medii de circa 14 milioane lei vechi lunar, cu peste 20 la sută mai mari decât cele pe care le primeau anul trecut. Abia după consultarea celor disponibilizaţi, vor trece la alte angajări, selecţie şi formare, fiind necesare 800 de persoane pentru lucrările din acest an. Pop crede că lucrările ar putea începe efectiv la sfârşitul lunii mai, dacă banii promişi vor intra în conturile firmei americane. Ar mai fi câteva probleme legate de frontul de lucru care poate fi acoperit, deoarece Ministerul Transporturilor nu a asigurat eliberarea de sarcină a sectorului Gilău-Zalău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite