Povestea necunoscutului ajutat de Mile Cărpenişan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de a intra în camera sterilă, Daniel Răduţă ne-a vizitat la redacţia din Milano
Înainte de a intra în camera sterilă, Daniel Răduţă ne-a vizitat la redacţia din Milano

Regretatul reporter s-a implicat într-o campanie în favoarea unui om pe care nu-l cunoştea. Acţiunea jurnalistului a redat speranţa unui tânăr bolnav de leucemie şi familiei acestuia. Una dintre campaniile de strângere de fonduri în scopuri umanitare, care şi-au atins ţinta, a fost cea pentru care Mile Cărpenişan şi-a vândut casca de reporter de război.

Citeşte aici părearea lui Dan Negru despre moartea lui Mile Cărpenişan

În urma campaniei de strângere de fonduri, la care a participat şi Mile Cărpenişan, s-au adunat peste 150.000 de euro, bani necesari pentru un transplant de măduvă care nu poate fi efectuat în România.

A rămas mut când a aflat că salvatorul său,Mile Cărpenişan, a decedat

Mile Cărpenişan a salvat viaţa unui necunoscut, dar nu a mai apucat să se ţină de o altă promisiune

VIDEO Sorin Bogdan, fost corespondent de război la PRO TV: “Mile Cărpenişan era un adevărat războinic”

Adelin Petrişor: „Din 2008, când a plecat din Antena 1, nicio televiziune mare nu s-a bătut să îl ia pe Mile”

BIOGRAFIA LUI MILE CĂRPENIŞAN

Pacientul a cărui viaţă depinde de această operaţie este buzoianul Daniel Mădălin Răduţă (29 de ani). El a fost diagnosticat în noiembrie anul trecut cu leucemie acută limfoblastică.

Soluţia, un aşa-zis transplant de măduvă, este de fapt o injectare de celule sănătoase de la un donator compatibil.Transplantul se efectuează zilele acestea la Spitalul „San Raffaele" din Milano.

Costul operaţiei este estimat la 110.000 - 115.000 de euro, în cazul în care nu apar complicaţii. Cea mai delicată parte a tratamentului şi de care depinde succesul acestuia este perioada postoperatorie.

Pacientul rămâne închis pentru câteva luni într-o cameră absolut sterilă, timp în care sistemul lui imunitar este redus la zero. În această perioadă, o simplă bacterie sau microb pot avea un efect devastator asupra pacientului.

Mile Cărpenişan despre prima experienţă de război: „Era ireal, parcă era un film. Părinţii mei nici nu au ştiut că plec”

FOTOGALERIE CU VIAŢA LUI MILE CĂRPENIŞAN

La spaghetti

Reporterii „Adevărul" l-au întâlnit pe Daniel la Milano, la sfârşitul lui februarie, în faţa unei porţii de spaghetti, unul dintre ultimele feluri de mâncare gătite pe care le mai putea mânca. Urma să intre în camera sterilă, unde va avea parte doar de fierturi fără condimente.

„Le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat. Am avut noroc de o campanie de strângere de fonduri făcută bine, iar banii s-au adunat", spune el. Din toată lista de persoane cărora le mulţumeşte, la loc de cinste este Mile. „Nu neapărat pentru bani, dar ştiu că ţinea la casca lui şi asta i-a determinat şi pe alţii să participe", mărturiseşte Daniel.

O altă lume

Raluca Răduţă a scris ieri pe blogul soţului ei: „Am vorbit ieri cu Mădălin, aflase şi el de dispariţia lui Mile. M-a rugat să scriu câteva cuvinte, el fiind prea obosit şi afectat s-o facă. Dar nici eu nu îmi găsesc cuvintele.

Colegii din presă sunt şocaţi de moartea lui Mile Cărpenişan: „Viaţa este imprevizibilă”

Mile, îţi mulţumim!".

Înainte de a se îmbolnăvi, Daniel era şeful echipei antispam de la BitDefender. „Boala mi-a arătat o lume pe care nu am cunoscut-o până atunci. Aşa m-am întâlnit cu sistemul medical românesc şi cu imposibilitatea acestuia de a-mi trata boala", mai spune el. Daniel crede că toată vâlva pe care a creat-o cazul lui ar trebui acum direcţionată pentru „sensibilizarea celor care trebuie să înţeleagă că sunt vieţi în joc şi că trebuie să investească în cercetare".

În momentul în care i-a fost diagnosticată boala, soţia lui Daniel, Raluca, era însărcinată în luna a patra.

„Are o însemnătate mare pentru mine faptul că soţia va naşte, pentru că după toate tratamentele, posibilitatea ca eu să mai am un fiu scade aproape la zero", spune resemnat. „Dar totul va fi bine", ne asigură
imediat.

VIDEO Jurnalistul de război Mile Cărpenişan a murit

Inimă mare

Reporterul de război Mile Cărpenişan, decedat în urmă cu două zile într-un spital din Timişoara, a ajutat la strângerea de fonduri pentru Daniel. În România, operaţia prin care va trece tânărul Mădălin Răduţă poate fi executată doar cu donatori 100% compatibili. Cel mai mare grad de compatibilitate îl au fraţii, urmaţi de verişori.

Părinţii au în general un grad mic de compatibilitate, pentru că „semnăturile" lor ADN reprezintă, de regulă, o jumătate din cele ale copiilor lor. În urma unei munci de cercetare susţinute, anumite clinici din străinătate au ajuns să înregistreze rezultate bune şi cu donatori cu o compatibilitate mai mică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite