Ponta: un nou spital de copii va fi construit în Capitală. Unitatea sanitară va deveni funcţională în 2015
0Un nou spital pentru copii urmează să fie construit în Bucureşti, a anunţat astăzi premierul Victor Ponta. Banii pentru construcţia unităţii sanitare, care va fi dată în folosinţă după 21 de luni, provin strict din fondurile Primăriei Capitalei.
Noul Spital Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” va fi primul spital de urgenţă pentru copii realizat de municipalitate în ultimii aproape 30 de ani şi primul spital universitar de pediatrie din România, întrucât toate secţiile vor fi baze de învăţământ universitar şi postuniversitar, potrivit informaţiilor furnizate de municipalitate.
„În Bucureşti e primul proiect de acest gen, mai sunt astfel de proiecte demarate de autorităţile locale în teritoriu, însă e un lucru foarte bine gândit. Unitatea sanitară va fi dată în funcţiune peste 21 de luni”, a explicat astăzi premierul Victor Ponta.
Acesta a completat că spitalul nou construit va avea şi personal sanitar care să îşi desfăşoare activitatea în noua construcţie, pentru a evita situaţii ca la Spitalul Marie Curie din Capitală, unde o întreagă secţie dotată cu aparatură de ultimă generaţie nu poate fi folosită din lipsa specialiştilor.
„Am întrebat câţi medici trebuie să aducem, câte asistente, să nu ne trezim că nu avem personal şi secţiile stau închise”, a mai spus Ponta.
Noul spital va fi gata în 2015
Managerul spitalului, Doina Pleşca, a explicat că, în prezent, în unitate lucrează 250 de angajaţi reprezentând personalul medico-sanitar, 35 dintre ei fiind doctori. Atunci când spitalul va fi gata, respectiv în vara anului 2015, personalul medico-sanitar ar trebui să numere aproximativ 450 - 500 de angajaţi, dintre care 100 să fie doctori.
Noua clădirea a Spitalului, de şase etaje, va fi construită în curtea actualei unităţi sanitare care funcţionează într-un sediu vechi de aproape 100 de ani, o clădire de patrimoniu datând din 1927. Costul estimat al lucrărilor de construcţie este de 170 de milioane de lei fără TVA, clădirea urmâna a fi dotată cu aparatură şi echipamente medicale de ultimă generaţie.
Odată cu ridicarea noii clădiri, numărul paturilor va creşte de la 159 la 278. Spitalul va fi extins până la 19.260 de metri pătraţi (suprafaţa construită). Va creşte, de asemenea, numărul sălilor de operaţie, de la două, care acum deservesc doar specialititatea ORL, la 10. Astfel, vor exista în unitate câte două săli de operaţii ORL, Chirugie, Ortopedie şi alte patru destinate secţiei Cardiologie.
Potrivit premierului, astfel de proiecte sunt binevenite pentru dezvoltarea comunităţii, dar şi pentru sistemul sanitar românesc, aflat într-o situaţie dificilă.