„Politica“ clemenţei faţă de autorizaţiile de incendiu: dezastrul de la Baloteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul a mistuit două hale de producţie
Incendiul a mistuit două hale de producţie

O fabrică de mobilă şi un depozit de mase plastice din Baloteşti s-au făcut scrum marţi seară, focul nefiind stinsi nici după 24 de ore de la izbucnire. Depozitele nu aveau autorizaţie de securitate de la ISU, iar proprietarul fusese amendat de mai multe ori şi somat să intre în legalitate. Parlamentul i-a permis însă să nu o facă.

Decizia Parlamentului de a prelungi până în decembrie termenul până la care patronii de localuri trebuie să obţină autorizarea pentru securitate la incendiu are consecinţe nefaste. O fabrică de mobilă şi un depozit de mase plastice din Baloteşti, fără autorizaţii legale de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, s-au făcut scrum, marţi seara, în urma unui incendiu puternic.

Flăcările uriaşe au mistuit în total o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi de clădire, iar fumul dens s-a văzut, de la zeci de kilometri distanţă. Pentru a stinge focul, 16 autospeciale au fost trimise la faţa locului. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată de vântul puternic şi numai o minune a făcut ca incendiul să nu se lase cu victime omeneşti.

Firma căreia îi aparţineau cele două depozite, Prestige Mob SRL, deţinută de omul de afaceri turc Ali Avci, nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Mai mult, în fabrică nu existau sisteme de alarmare în caz de incendiu şi nici instalaţii de apărare împotriva acestora. La ultimul control, pompierii au constatatat nu mai puţin de 17 nereguli pentru care a fost acordată o amendă în valoare de 15.500 de lei, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

„Depozitele se încadrează în categoria construcţiilor care se supun procesului de avizare-autorizare privind securitatea la incendiu. Legislaţia prevede dotarea spaţiilor cu instalaţii de detecţie, semnalizare, alarmare în caz de incendiu, precum şi instalaţie automată de stingere”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.

Acesta a mai enumerat printre deficienţele constatate faptul că nu s-a asigurat separarea corespunzătoare între depozite, iar în halele mistuite de flăcări erau depozitate mai multe materiale inflamabile decât necesarul fluxului tehnologic.

Păsuire pentru încălcarea legii

Însă, această situaţie a fost posibilă şi cu „aviz” de la aleşi. Lăsate să funcţioneze după bunul plac, adică „pe propria răspundere”, fără autorizaţie de securitate la incendiu, până la finalul anului trecut şi, ulterior, până la 30 iunie 2017, localurile au mai primit, recent, un cadou de la Parlament. În mai 2017, deputaţii au adoptat OUG 17/2016, prorogând până la data de 30 septembrie termenul până la care se poate obţine autorizaţia de securitate la incendiu.

De parcă n-ar fi fost de ajuns, aleşii au stabilit ca persoanele care au depus până la data de 30 septembrie 2017 documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanţare, sunt exceptaţi de la aplicarea amenzilor. În forma iniţială, termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se proroga până la data de 30 iunie 2017. Proiectul de lege a fost aprobat cu 269 de voturi ”pentru” şi 2 abţineri.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a luat mai multe măsuri menite să uşureze procesul de avizare-autorizare a construcţiilor, respectiv acoperirea numărului ridicat de solicitări, raportat la numărul de specialişti care avizează construcţiile.

Astfel, IGSU a simplificat procedurile de autorizare: au fost reduse documentaţiile tehnice necesare la avizare, a fost eliminată obligativitatea raportului de expertiză tehnică - din cauza căruia erau cele mai mari întârzieri, s-a introdus sistemul electronic de solicitare a autorizaţiei de securitate la incendiu.

Reacţia patronilor fabricii

În apărarea lor, reprezentanţii Prestige Mob SRL au afirmat că, „în toată această perioadă, societatea a crescut permanent activitatea şi volumul vânzărilor, numărul de angajaţi ajungând în prezent la 500. Chiar şi în perioada de criză din anii 2009-2010, societatea a găsit soluţii pentru continuarea activităţii şi menţinerea locurilor de muncă, semnând contracte pe termen lung cu mari firme de ratail din Uniunea Europeană. Prestige Mob SRL nu are probleme financiare (...)”.
Cu toate acestea, patronul nu a făcut demersurile necesare pentru a obţine autorizarea pentru securitate la incendiu.

Incendiul de la Baloteşti nu a afectat semnificativ calitatea aerului

Incendiul de la Baloteşti nu a afectat semnificativ calitatea aerului, informează Ministerul Mediului. Inspectorii de mediu care au făcut verificări în zonă susţin că nu au fost depăşite valorile limită prevăzute de lege. De asemenea, norul de fum se va deplasa spre nord, arată specialiştii, conform cărora fumul din zonă ar putea exacerba simptomele astmaticilor şi a celor care suferă de astm.

Concret, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a deplasat un autolaborator care a prelevat probe pentru a determina compuşii chimici care s-au regăsit în norul de fum şi concentraţia acestora. În paralel, au fost analizate şi concentraţiile de poluanţi măsuraţi la staţia de măsurare fixă a calităţii aerului amplasată în Baloteşti. „Poziţionarea auto-laboratorului s-a realizat pe direcţia vântului, în localitatea Corbeanca, la aproximativ 400 metri de sursa de poluare, în dreptul celei mai apropiate case”, arată specialiştii.

În ce măsură pot fi afectate căile respiratorii

Potrivit acestora, a fost făcută şi o inspecţie în teren, pe direcţia penei de poluant, constatându-se  că fumul gros se deplasa paralel cu solul, la o înălţime apreciabilă de localităţile învecinate. De asemenea, ploaia şi vântul au favorizat dispersia poluanţilor în zona incendiului. Cu toate acestea, analizele arată că poluanţii monitorizaţi, respectiv dioxidul de sulf, dioxidul de azot, amoniacul, hidrogenul, sulfuratul, monoxidul de carbon şi compuşii organici volatili nu au depăşit valorile limită. „În urma datelor obţinute, s-a concluzionat că incendiul nu a produs o poluare semnificativă în zonă şi, în jurul orei 1.00, s-a dispus sistarea acţiunii de monitorizare cu auto-laboratorul”, arată Ministerul Mediului.

La rândul lor, medicii pneumologi susţin că fumul ar putea fi iritant pentru căile respiratorii, însă strict în cazul persoanelor care suferă deja de astm sau boală obstructivă cronică (BPOC). „Dacă ar fi fost un incendiu prelungit era altceva, dar cel de faţă nu creează o problemă respiratorie. Pentru un astmatic, în schimb, ar putea exacerba anumite simptome”, a explicat profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Temperaturile ridicate favorizarea producerea de incendii

Riscul producerii de incendii în următoarele zile rămâne ridicat deoarece România se va topi sub temperaturi extrem de ridicate în toată ţara. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis Coduri portocalii de caniculă pentru, cinci judeţe, respectiv Dolj, Olt, Teleorman, Caraş-Severin şi Mehedinţi. În judeţele amintite, mercurul va urca în termometre până la 40 de grade Celsius, în timp ce disconfortul termic va fi extrem de accentuat. De asemenea, tot joi, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Astfel, restul ţării, excepţie făcând judeţele Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj, vor fi sub Cod galben de caniculă. Aici, temperaturile se vor situa în jurul orei de 34 - 36 de grade Celsius, cu minime nocturne care vor depăşi 20 de grade Celsius. Pe timp de zi, disconfortul termic va fi accentuat, indicele de temperatură umezeală fiind depăşit pe arii relativ extinse.

Garanta Asigurări: Ne vom onora toate obligaţiile

Reprezentanţii firmei de asigurări la care firma Prestige Mob era asigurată susţin că-şi vor onora toate obligaţiile. 

”Confirmăm că fabrica Prestige Mob, afectată direct de incendiul petrecut în comuna Baloteşti în data de 27.06.2017, se află în portofoliul nostru de clienţi şi că ne vom onora toate obligaţiile ce decurg din contractul de asigurare, fără a fi afectată activitatea companiei. Din păcate, toate datele legate de clienţii noştri sunt confidenţiale şi nu vom putea oferi nicio informaţie publică până la finalizarea anchetei legate de incendiu. Suntem alături de clienţii noştri în orice situaţie şi ne bucurăm că pagubele sunt doar de ordin material şi că nu există victime omeneşti”, arată Garanta Asigurări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite