Peste 280 de localităţi din Transilvania şi Banat sunt ameninţate de puhoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a intervenit cu o motopompă de mare capacitate.În ultimele săptămâni, din ce în ce mai des sunt raportate asemenea situaţii. Pagubele sunt însă

Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a intervenit cu o motopompă de mare capacitate.
În ultimele săptămâni, din ce în ce mai des sunt raportate asemenea situaţii. Pagubele sunt însă mici, pentru că specialiştii Administraţiei Naţionale Apele Române au reuşit chiar să facă faţă, la acest început de an, la două viituri mari, care au traversat râurile din Transilvania şi Banat. Din fericire, până acum nu s-au înregistrat inundaţii de amploarea celor de anul trecut. Pericolul însă nu a trecut. Dacă vremea se va încălzi brusc, este posibil ca debitele anumitor râuri să crească, iar 285 de localităţi sunt vulnerabile în faţa apelor.
În Banat, de-a lungul timpului s-au realizat numeroase lucrări de regularizare, de canalizare şi de îndiguire a cursurilor de apă. Dacă gradul de amenajare se consideră a fi raportul dintre lungimea cursului de apă în care s-a intervenit prin lucrări şi lungimea râului unde nu există lucrări, se poate spune că gradul de amenajare în Banat variază de la 1 la sută în bazinul hidrografic Nera la 30 la sută în bazinul hidrografic Caraş, la 49 la sută în bazinul hidrografic Timiş, ajungând la 64 la sută pe Bega. Specialiştii ANAR susţin că pot fi afectate de inundaţii 100 de localităţi şi peste 20.000 de hectare. În prezent, suprafaţa protejată contra inundaţiilor prin lucrări de apărare este de circa 348.000 de hectare şi 113 localităţi. Pe Crişuri, în zona de vulnerabilitate se află în jur de 185 de localităţi, în jur de 10.000 de locuitori şi aproximativ 8.000 de hectare de teren agricol. Acest lucru nu înseamnă că un sat sau o comună întreagă va fi inundată. Vor fi afectate doar acele case care sunt construite în zona mai joasă sau pe văile pâraielor neamenajate. În Transilvania pot apărea probleme pe Crişul Alb, în zona de munte, pe râurile mici din bazin (Luncuşor, Moneasa, Sighişoara), pe Barcău, pe afluenţii săi şi pe Crişul Negru.

Îndiguiri în 2006
Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor a aprobat lista investiţiilor pe care Direcţia Apelor Banat le va executa în acest an în judeţele Timiş şi Caraş-Severin. În 2006 se vor executa lucrări de regularizare şi îndiguiri pe râul Bistra, lucrări pentru punerea în siguranţă a nodului hidrografic Coştei, a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, a barajului Buhui şi a acumulării Tăria. Se vor mai face, de asemenea, amenajări şi îndiguiri pe râul Bega, precum se va continua activitatea la lucrările calamitate în 2005 la acumularea Oraviţa. Valoarea investiţiilor se cifrează la circa 60 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite